دوره 26، شماره 7 - ( ماهنامه مهر 1394 )                   جلد 26 شماره 7 صفحات 560-550 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zeinali A, Saberi H, Arjmand A, Esnaashari O, Aghdasi M. EVALUATING DOSE DISTRIBUTION OF BLADDER AND ORGANS AT RISK DOSES IN 6 AND 15 MV PHOTON ENERGIES AND 3 AND 4 RADIATIONFIELDS IN THE EXTERNAL BEAM RADIATION THERAPY OF BLADDER CANCER. Studies in Medical Sciences 2015; 26 (7) :550-560
زینالی احد، صابری حسن، ارجمند اقدس، اثنی عشری امید، اقدسی مهدی. ارزیابی مقایسه‌ای توزیع دوز مثانه و دوز دریافتی بافت‌های در معرض خطر در انرژی‌های 6 و 15 مگاولت فوتونی در دو روش سه و چهار میدان در پرتودرمانی خارجی سرطان مثانه. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1394; 26 (7) :550-560

گروه فیزیک پزشکی دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه ، soheila.arjmand@gmail.com

پیش‌زمینه و هدف: هدف اصلی از انجام این مطالعه، بررسی میزان تأثیر انرژی فوتون‌های تابشی (6 و 15 مگاولت) و همچنین تعداد میدان‌های تابشی (3 و 4 میدان) بر توزیع دوز تومور و دوز دریافتی بافت‌های در معرض خطر در رادیوتراپی سرطان مثانه است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه از اطلاعات تصاویر سی‌تی‌اسکن 12 بیمار مرد مبتلا به سرطان مثانه استفاده گردید. برای هریک از بیماران 8 سناریوی مختلف تابشی (با انرژی‌های 6 و 15 مگاولت و بیناب‌های تابشی سه میدان و چهار میدان)، طراحی و دوز کلی 6100 سانتی گری (4500 سانتی گری لگن و 1600 سانتی گری مثانه) منظور شد. یافته‌ها: نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از انرژی‌های 15 مگاولت برای تابش کل لگن و مثانه با به‌کارگیری 3 میدان تابشی به بیشینه یکنواختی و همگنی دوز در بافت تحت تابش می‌انجامد. همچنین استفاده از انرژی 15 مگاولت برای تابش کل لگن و مثانه و به‌کارگیری 4 میدان تابشی منجر به کاهش میانگین دوز تجمعی در پروستات و سر استخوان‌های ران می‌گردد. درعین‌حال به‌منظور کاهش دوز میانگین تجمعی رکتوم در پرتودرمانی مثانه، بهتر است از 3 میدان تابشی با انرژی 15 مگاولت برای لگن و 6 مگاولت برای مثانه استفاده گردد. نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان‌دهنده تأثیر قابل‌توجه انتخاب مناسب انرژی فوتون و تعداد میدان‌های تابشی بر چگونگی توزیع دوز در بافت تومورال و همچنین دوز تجمعی بافت‌های در معرض خطر در پرتودرمانی سرطان مثانه می‌باشد.

نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: انکولوژی بالینی