دوره 26، شماره 7 - ( ماهنامه مهر 1394 )                   جلد 26 شماره 7 صفحات 549-542 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kazemi A, Nowrozi H. ORAL VITAMIN E EFFECT ON ASPIRIN -INDUCED GASTRIC ULCERS BY ORAL AND PARENTERAL ADMINISTRATIONS IN RAT. Studies in Medical Sciences 2015; 26 (7) :542-549
کاظمی علی، نوروزی حسین. اثر ویتامین E خوراکی بر زخم معده ناشی از آسپرین از راه خوراکی و تزریقی در موش رت. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1394; 26 (7) :542-549

دانشکده پرستاری ومامایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین - پیشوا، ورامین، ایران ، alikazemi611@gmail.com
پیش‌زمینه و هدف: زخم پپتیک بیماری با شیوع بالا در دنیا می‌باشد و داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) مسئول ایجاد ۲۵-۱۵ درصد زخم‌های معده می‌باشد. این مطالعه به‌منظور مقایسه اثر ویتامین E خوراکی بر زخم معده ناشی از آسپرین از راه خوراکی و تزریقی در موش رت انجام شد. مواد و روش‌ها: مطالعه به‌صورت مداخله‌ای (آزمایشگاهی) روی 30 سر موش صحرایی نر (رت) با وزن 20±200 انجام گردید که به‌صورت تصادفی به 5 گروه تقسیم شدند شامل گروه کنترل، گروه دریافت‌کننده mg/kg 200 آسپرین خوراکی، گروه دریافت‌کننده mg/kg 200 آسپرین تزریقی، گروه دریافت‌کننده ویتامین E با دوز mg/kg 100 نیم ساعت قبل از دریافت آسپرین خوراکی و گروه دریافت‌کننده ویتامین E با دوز mg/kg 100 نیم ساعت قبل از دریافت آسپرین تزریقی بودند. عدد J. Score حاصله به‌صورت S.E.M ± J. Score گزارش شد و مقایسه بین داده‌ها با استفاده از آزمون t استودنت و ANOVA صورت گرفت و P < 0.05 معنی‌دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: ازلحاظ میزان زخم زایی، J. Score زخم‌های حاصل از تجویز آسپیرین تزریقی شدیدتر و بالاتر بود (5/0±83/18)، در رتبه بعدی J. Score زخم‌های حاصل از تجویز آسپیرین خوراکی (6/0±1/16)، پس‌ازآن J. Score ویتامین E + آسپیرین تزریقی با (3/0±6/8) و J. Score گروه ویتامین E + آسپیرین خوراکی با (4/0±3/7) کمترین میزان بود. بحث و نتیجه‌گیری: کاهش معنی‌داری در کاهش زخم زایی آسپیرین در گروه‌هایی که قبل تزریق آسپیرین، ویتامین E به‌صورت خوراکی به موش‌ها داده‌شده بود، مشاهده شد (P < 0.05).
واژه‌های کلیدی: زخم معده، آسپیرین، ویتامین E
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: گوارش و کبد