دوره 26، شماره 4 - ( ماهنامه تیر 1394 )                   جلد 26 شماره 4 صفحات 351-344 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hajloo N, Alizadehgoradel J, Shiri E, Hashemi J. THE RELATIONSHIP BETWEEN ALEXITHYMIA, DEPRESSION, AND SLEEP QUALITY. Studies in Medical Sciences 2015; 26 (4) :344-351
حاجلو نادر، علیزاده گورادل جابر، شیری اسماعیل، هاشمی جواد. بررسی ارتباط افسردگی و آلکسی تایمیا با کیفیت خواب. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1394; 26 (4) :344-351

دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران ، hajloo53@uma.ac.ir

پیش‌زمینه و هدف: تاکنون علت قطعی بدخوابی مشخص نشده است ازاین‌رو در تحقیقات مختلف، علل متعددی برای بدخوابی گزارش شده است. پژوهش حاضر باهدف بررسی ارتباط بین افسردگی و آلکسی تایمی با کیفیت خواب به اجرا در آمد.

مواد و روش‌ها: در این پژوهش که از نوع توصیفی- همبستگی است؛ 120 دانشجو (60 مرد و 60 زن) از دانشگاه تبریز به روش نمونه‌گیری تصادفی انتخاب و به پرسشنامه افسردگی بک، پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبرگ و مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو پاسخ دادند. برای تحلیل داده‌ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که بین افسردگی و کیفیت خواب رابطه مثبت معنی‌داری وجود دارد. نتایج همچنین نشان داد که ارتباط معنی‌داری بین آلکسی تایمیا و مؤلفه‌های آن با کیفیت خواب وجود دارد. تحلیل رگرسیون به روش گام‌به‌گام نیز نشان داد که از بین متغیرهای پیش‌بین دو مؤلفه آلکسی تایمیا یعنی دشواری در شناسایی احساسات و دشواری در توصیف احساسات قادر به پیش‌بینی کیفیت خواب هستند.

نتیجه‌گیری: این پژوهش ارتباط بین افسردگی و الکسی تایمی را با کیفیت خواب تأیید کرد. با توجه به اینکه مطالعه‌ای در این خصوص در ایران انجام‌نشده، مطالعه بیشتر در این زمینه لازم است.

واژه‌های کلیدی: کیفیت خواب، افسردگی، آلکسی تایمی
متن کامل [PDF 219 kb]   (2096 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: روانپزشکی