دوره 26، شماره 4 - ( ماهنامه تیر 1394 )                   جلد 26 شماره 4 صفحات 295-290 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rashidi T, Ghasemi-rad M, Dehghan M, Mladkova N. COMPARISON OF THE SMOKING PREVALENCE IN PATIENTS WITH VITILIGO, OTHER SKIN DISEASES AND GENERAL POPULATION. Studies in Medical Sciences 2015; 26 (4) :290-295
رشیدی تورج، قاسمی راد محمد، دهقان محمد، ملادکوا نیکول. بررسی مقایسه‌ای فراوانی مصرف سیگار در بیماران ویتیلیگو با سایر بیماران پوستی و جمعیت عمومی. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1394; 26 (4) :290-295

دانشگاه علوم پزشکی ارومیه ، rashidi@umsu.ac.ir

پیش‌زمینه و هدف: ویتیلیگو یک بیماری پوستی اکتسابی مزمن است که در آن ملانوسیت‌های اپیدرمی از بین می‌رود. این بیماری خود را به‌صورت مناطق دپیگمانته نشان می‌دهد. در مورد اتیولوژی ویتیلیگو بحث‌های زیادی وجود دارد که تئوری اتو ایمونیتی از همه بیشتر مورد قبول است. یکی از مسائلی که مطرح می‌شود این است که آیا مصرف سیگار می‌تواند بر بیماری ویتیلیگو تأثیر داشته باشد. این تحقیق برای بررسی اثر مصرف سیگار بر این بیماری انجام گردید.

مواد و روش‌ها: جمعیت موردمطالعه شامل 100 نفر از بیماران دچار ویتیلیگو مراجعه‌کننده به درمانگاه پوست بیمارستان طالقانی ارومیه و 100 نفر از بیماران پوستی غیر ویتیلیگویی مراجعه‌کننده به درمانگاه پوست این بیمارستان به‌عنوان گروه شاهد اول و 100 نفر از افراد عادی جامعه به‌عنوان گروه شاهد دوم بود. طبق پرسشنامه مربوط به استعمال دخانیات (active / passive/ non smoker)، از افراد مصاحبه شده و تکمیل گردید. درنهایت با استفاده از دستگاه تشخیص سطوح CO در هوای بازدمی، میزان PPM و CoHb افراد شرکت‌کننده در مطالعه و گروه‌های شاهد کنترل و ثبت گردید. گروه شاهد از میان افراد عادی جامعه بودند که ازلحاظ سایر متغیرها با گروه بیمار تفاوتی نداشتند.

نتایج: میانگین وسعت ضایعات ویتیلگو (BSA) در افراد سیگاری برابر 34/13±50/26 درصد و در افرادی که در معرض دود سیگار بودند برابر 3/39± 29/16 درصد و در 66 فردی که سیگاری نبودند 30/11±88/15 درصد بوده است. مطابق آزمون ناپارامتریک ANOVA تفاوت معنی‌داری ازنظر وسعت بیماری (BSA) در بین سه گروه فوق وجود ندارد (05/0= P).

میانگین پیشرفت بیماری طی 6 ماه گذشته در افراد سیگاری دچار ویتیلیگو 5/0 + 5/1 و در افرادی که در معرض دود سیگار بودند 51/0 + 5/1 و در افراد غیر سیگاری 5/0 + 47/1 بود؛ که با 9/0 = P تفاوت معنی‌داری بین این سه گروه ازنظر پیشرفت بیماری وجود نداشت.

بحث: مطابق نتایج مطالعه‌ی ما تفاوت معنی‌داری ازنظر پیشرفت بیماری با سابقه مصرف سیگار وجود ندارد. تفاوت معنی‌داری بین سه گروه و پاسخ به درمان وجود نداشت.

واژه‌های کلیدی: Vitiligo، Smoking، Etiology
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: پوست