دوره 26، شماره 4 - ( ماهنامه تیر 1394 )                   جلد 26 شماره 4 صفحات 289-281 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Delaramoghanlou S, Mehri S, Molavi P. THE EFFECTIVENESS OF REAL AND IMAGINAL EXPOSURE-RESPONSE PREVENTION ON OBSESSIVE-COMPULSIVE DISORDER. Studies in Medical Sciences 2015; 26 (4) :281-289
URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-2892-fa.html
دل‌آرا مغانلو صلاح، مهری سعید، مولوی پرویز. اثربخشی روش‌های مواجهه‌سازی واقعی و تجسمی در اختلال وسواس فکری ـ جبری. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1394; 26 (4) :281-289

URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-2892-fa.html


گروه روانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران ، p.molavi@arums.ac.ir
چکیده:   (7360 مشاهده)

پیش‌زمینه و هدف: هدف از پژوهش حاضر، بررسی میزان اثربخشی روش مواجهه‌سازی واقعی و مواجهه‌سازی تجسمی در بیماران وسواسی ـ اجباری است.

روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه شبه آزمایشی است که در این مطالعه، 45 نفر از بیماران وسواسی ـ جبری (مراجعه‌کننده به کلینیک تخصصی روان‌پزشکی و روانشناسی بیمارستان فاطمی اردبیل) به‌صورت در دسترس انتخاب و به تصادف در سه گروه مواجهه‌سازی و جلوگیری از پاسخ به‌صورت واقعی (15 نفر)، مواجهه‌سازی و جلوگیری از پاسخ به‌صورت تجسمی (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) جای داده شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه وسواسی ـ جبری مادزلی و مصاحبه ساختاریافته منطبق بر متن بازنگری شده ویراست چهارم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-IV) استفاده شد. نمره‌های به‌دست‌آمده از ارزیابی‌ها در دو مرحله (پیش‌آزمون و پس‌آزمون) به کمک آزمون‌های آماری تحلیل واریانس یک‌طرفه (مانا) و آزمون تعقیبی شاه مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفتند.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که در کاهش علائم بیماران وسواسی ـ اجباری، هر دو روش مواجهه‌سازی و جلوگیری از پاسخ به‌صورت واقعی و مواجهه‌سازی و جلوگیری از پاسخ به‌صورت تجسمی تفاوت معنی‌داری با گروه کنترل دارند؛ اما مواجهه‌سازی و جلوگیری از پاسخ به‌صورت واقعی در کاهش علائم وسواس فکری ـ جبری موثرتر از روش مواجهه‌سازی و جلوگیری از پاسخ به‌صورت تجسمی است.

نتیجه‌گیری: براساس نتایج این پژوهش می‌توان گفت که در کاهش علائم وسواسی، مواجهه‌سازی و جلوگیری از پاسخ به‌صورت واقعی موثرتر از روش مواجهه‌سازی به‌صورت تجسمی است. این نتیجه می‌تواند در اثر فراخوانی اضطراب بیشتر در مواجهه با محرک‌های واقعی باشد که بازداری از پاسخ و تجربه اضطراب بیشتر در برابر آن سبب می‌شود تا اثرات درمانی این روش بر روش مواجهه‌سازی تجسمی غلبه کند.

 

متن کامل [PDF 265 kb]   (1736 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: روانپزشکی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات علوم پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Studies in Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb