پیشزمینه و هدف: با توجه به نقش اساسی تغذیه بارداری بر سلامت مادر و جنین، این مطالعه جهت بررسی تأثیر دریافت برخی از ریزمغذیها بر سطح سرمی روی و آهن در نیمه اول بارداری انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه بهصورت مقطعی در سال 1390 بر روی 538 زن باردار مراجعهکننده به درمانگاههای پرهناتال تهران در نیمه اول بارداری صورت گرفت. در بدو ورود یک پرسشنامه عمومی و پرسشنامه بسامد خوراک برای کلیه مادران تکمیل گردید و نمونه خون وریدی جهت تعیین سطح عناصر اخذ شد. آنالیز دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS (نسخه 16) و N4 انجام شد.
یافتهها: با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون بین سطح سرمی آهن و دریافت تغذیهای روزانه ویتامین A (r: 0.16, p-value<0.001) و ویتامین K (r: 0.095, p-value: 0.027) ارتباط مستقیم وجود داشت. با استفاده از آزمون رگرسیون خطی بین سطح سرمی روی با مصرف مکمل اسیدفولیک (β: 0.131, p-value: 0.003) و همچنین بین سطح سرمی آهن با دریافت روزانه ویتامین A (β: 0.150, p-value: 0.001) ارتباط مستقیم معنادار و بین سطح سرمی آهن با دریافت روزانه روی(β: -0.142, p-value: 0.053) و نیز سطح سرمی روی با مصرف مکمل آهن (β: -0.094, p-value: 0.034) ارتباط معکوس معناداری وجود داشت.
بحث و نتیجهگیری: با توجه به عدم ارتباط بین سطح سرمی آهن و روی با دریافت تغذیهای آنها نیاز به مطالعات وسیعتری میباشد، همچنین با توجه به اثر نامطلوب مصرف مکمل آهن بر سطح روی، باید تجویز آن در بارداری با دقت بیشتری انجام پذیرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |