دوره 26، شماره 3 - ( ماهنامه خرداد 1394 )                   جلد 26 شماره 3 صفحات 193-185 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hakimi M, Sheikholeslami-Vatani D, Ali-Mohammadi M. EFFECT OF CONCURRENT TRAINING WITH INGESTED OF L-CARNITINE SUPPLEMENTATION ON HORMONAL CHANGES, LIPID PROFILE AND BODY COMPOSITION IN OBESE MEN. Studies in Medical Sciences 2015; 26 (3) :185-193
حکیمی مهدی، شیخ‌الاسلامی وطنی داریوش، علی محمدی مریم. تأثیر تمرینات ترکیبی همراه با مصرف مکمل ال-کارنیتین بر تغییرات هورمونی، پروفایل لیپیدی و ترکیب بدنی در مردان چاق. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1394; 26 (3) :185-193

گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران ، Mehdihakimi66@yahoo.com

پیش‌زمینه و هدف: هدف از این پژوهش بررسی اثرات 8 هفته تمرینات ترکیبی مقاومتی و استقامتی همراه با مصرف مکمل ال-کارنیتین بر تغییرات هورمونی، نیمرخ لیپیدی و ترکیب بدنی مردان چاق بود.

مواد و روش‌ها: در این پژوهش 24 مرد جوان چاق و داوطلب (با دامنه سنی 4/2±6/23 سال و شاخص توده بدنی 6/1±4/32 کیلوگرم بر مترمربع) به‌صورت تصادفی به 2 گروه 12 نفره مکمل و دارونما تقسیم شدند. هر دو گروه برنامه تمرین ترکیبی مقاومتی و استقامتی یکسانی اجرا کردند (3 جلسه در هفته به مدت 8 هفته). گروه مکمل روزانه 3 گرم مکمل آل- کارنیتین و گروه دارونما نیز به همان مقدار مالتودکسترین مصرف می‌کردند. نمونه‌های خونی قبل از شروع دوره و 36 ساعت پس از اتمام تمرینات در وضعیت ناشتا جمع‌آوری شد. برای تعیین تفاوت‌های درون‌گروهی از آزمون t همبسته و جهت تعیین تفاوت‌های بین دو گروه از آزمون t مستقل استفاده شد.

یافته‌ها: در هر دو گروه مکمل و دارونما پس از انجام 8 هفته تمرین ترکیبی کاهش معناداری در وزن بدن، توده چربی، درصد چربی، کلسترول، TG، LDL-C و علاوه بر این افزایش معنادار در HDL-C مشاهده شد (05/0P). همچنین، افزایش معنی‌دار کورتیزول (در هر دو گروه) و تستوسترون (تنها در گروه مکمل) ملاحظه گردید (05/0P). اما یافته‌های حاصل از مقایسه بین گروهی حاکی از آن بود که در پس‌آزمون به لحاظ تمامی شاخص‌های مورداشاره، اختلاف معناداری به نفع گروه دریافت‌کننده مکمل کارنیتین وجود داشت. به‌عبارت‌دیگر، میزان بهبود در گروه مکمل نسبت به گروه دارونما به‌طور معناداری بیشتر بود (05/0P).

نتیجه‌گیری: اگرچه اجرای 8 هفته تمرینات ترکیبی مقاومتی و استقامتی باعث بهبود ترکیب بدنی، نیمرخ لیپیدی و تغییرات هورمونی در افراد چاق شد، اما با مصرف مکمل ال-کارنیتین میزان اثرگذاری به شکل محسوسی بهتر بود.