دوره 25، شماره 8 - ( ماهنامه آبان 1393 )                   جلد 25 شماره 8 صفحات 768-760 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khan Mohammadi Ghane F, Ahmadi A, Shahrooz R, Razi M. EVALUATION OF PROTECTIVE EFFECTS OF ETHYL PYRUVATE ON EMBYO DEVELOPING PROCESS IN IN VITRO FERTILIZATION (IVF) IN CYCLOPHOSPHAMIDE TREATED MICE. Studies in Medical Sciences 2014; 25 (8) :760-768
خان‌محمدی‌قانع فهیمه، احمدی عباس، شهروز رسول، رازی مزدک. ارزیابی تأثیر محافظتی اتیل پیروات بر روند رشد جنین‌های حاصل از لقاح آزمایشگاهی (IVF) در موش‌های سوری درمان شده با سیکلوفسفامید. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1393; 25 (8) :760-768

دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه ، Fahimekh685@yahoo.com

پیش‌زمینه و هدف: سیکلوفسفامید در کنار نقش درمانی دارای اثرات سرکوب سیستم ایمنی، القای استرس‌اکسیداتیو، تأثیر بر DNA سلول‌های جنسی و کاهش قدرت باروری است. در این پژوهش نقش محافظتی اتیل پیروات بر روند رشد جنین‌های حاصل از لقاح آزمایشگاهی متعاقب شیمی‌درمانی با سیکلوفسفامید موردمطالعه قرار گرفت.

مواد و روش کار: در این مطالعه تجربی، 36 سر موش سوری ماده 8-6 هفت‌هایی به 3 گروه تقسیم و به مدت 21 روز تیمار شدند. به گروه کنترل، روزانه سرم فیزیولوژی ml,IP)1/0(، به گروه کنترل شم، سیکلوفسفامید یک‌بار در هفته mg/kg,IP)15( و به گروه تجربی، سیکلوفسفامید به همان روش به همراه تزریق روزانه اتیل پیرواتmg/kg,IP)40) تجویز شد. پس از پایان دوره درمان، تحریک تخمک‌گذاری با استفاده ازPMSG و HCG انجام شد. از 6 سر موش سوری نر بالغ بارور جهت تهیه اسپرم نرمال استفاده شد. حیوانات پس از بیهوشی آسان‌کشی شدند و پس از استحصال تخمک و اسپرم‌های نرمال و انجام لقاح در محیط کشت HTF+4mgBSA، تخمک‌های لقاح یافته به مدت 120 ساعت انکوبه شدند و مراحل رشد جنینی در این مدت موردبررسی قرار گرفت. آنالیز آماری داده‌ها توسط نرم‌افزار Minitab و روش 2proportion انجام گرفت (05/0p<).

یافته‌ها: حیوانات در گروه کنترل شم کاهش معنی‌داری در تعداد اووسیت‌های مناسب، درصد لقاح و بلاستوسیست‌ها نشان دادند و تعداد جنین‌های متوقف‌شده به‌طور قابل توجه بیشتر از گروه کنترل بود (05/0p<). برعکس، تجویز اتیل پیروات آسیب ایجادشده توسط سیکلوفسفامید را کاهش داد. حیوانات در گروه تجربی در تعداد اووسیت‌های مناسب، درصد لقاح و پیشرفت رشد جنینی افزایش نشان دادند (05/0p<).

بحث و نتیجه‌گیری: تجویز اتیل‌پیروات به همراه شیمی‌درمانی با سیکلوفسفامید باعث بهبود روند رشد جنین‌های حاصل از لقاح آزمایشگاهی شد.