دوره 25، شماره 5 - ( ماهنامه مرداد 1393 )                   جلد 25 شماره 5 صفحات 381-373 | برگشت به فهرست نسخه ها

Salehi S, Poursharifi H, Bidadian M. INVESTIGATION OF THE PSYCHOLOGICAL PREDICTIVE FACTORS FOR SUCCESSFUL WEIGHT LOSS OF OBESE WOMEN. Studies in Medical Sciences 2014; 25 (5) :373-381
صالحی سپیده، پورشریفی حمید، بیدادیان مریم. پیش‌بینی کننده‌های روان‌شناختی توفیق در کاهش وزن زنان چاق. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1393; 25 (5) :373-381

دانشگاه تهران ، sepideh.s1978@ gmail.com

پیش‌زمینه و هدف: پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش متغیرهای روان‌شناختی در تبیین توفیق کاهش وزن در زنان مبتلا به چاقی انجام شد.

مواد و روش‌ها: جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیه زنان مبتلا به چاقی بود که با شاخص توده بدنی بیش از 30 برای درمان چاقی به یک مرکز مشاوره تغذیه و رژیم‌درمانی در شهر کرج مراجعه نموده بودند.از میان این افراد، 130 نفر بر اساس ملاک‌های ورود، به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. وزن شرکت‌کنندگان در بدو ورود به جلسات درمانی و دو ماه بعدازآن اندازه‌گیری شد. همچنین همراه با سنجش اول، داده‌های مرتبط با متغیرهای خودکارآمدی، حمایت اجتماعی ادراک‌شده، ویژگی‌های شخصیت، افسردگی و تصویر بدنی، و همراه با سنجش دوم داده‌های مقیاس پیروی از توصیه‌های درمانی برای تعیین میزان پیروی افراد، به دست آمد. این پژوهش با توجه به هدف، از نوع مطالعات بنیادی و ازلحاظ جمع‌آوری داده‌ها از نوع همبستگی هست. برای تحلیل آماری داده‌های پژوهش از تحلیل رگرسیون چندمتغیری گام‌به‌گام استفاده شد.

یافته‌ها: نتایج حاصل از رگرسیون گام‌به‌گام نشان داد که از میان تمامی متغیرهای پژوهش، متغیرهای پیروی از توصیه‌های درمانی، افسردگی، سازگاری، و برونگرایی از قدرت پیش‌بینی بیشتری در موفقیت کاهش وزن برخوردار هستند و درمجموع توانستند ۵۹ درصد از تغییرات متغیر توفیق در کاهش وزن را تبیین نمایند.

بحث و نتیجه‌گیری: بر اساس پژوهش حاضر می‌توان نتیجه گرفت که زنان چاق دارای پیروی از درمان بالا، افسردگی پایین، سازگاری و برونگرایی بالا، در تلاش برای کاهش وزن موفق‌تر هستند.

متن کامل [PDF 268 kb]   (2047 دریافت)