پیش زمینه و هدف: فشار خون یکی از عوامل مؤثر بر سبک زندگی و کیفیت زندگی و سومین علت مرگ و میر در دنیاست. لذا مطالعه حاضر با اثر بخشی درمان شناختی- رفتاری بر روی بیماران مبتلا به فشار خون در جهت ارتقاء سبک زندگی و کیفیت زندگی انجام گرفته است.
مواد و روش: این پژوهش به روش نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری دو ماهه با گروه شاهد انجام شده است. نمونه شامل 30 مرد مبتلا به فشار خون بود که به شیوه تصادفی ساده انتخاب شدند و در دو گروه آزمایشی (15نفر) و کنترل (15 نفر) قرار داده شدند. برای جمعآوری دادهها از پرسش نامه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت-فرم کوتاه (36-SF) و پرسش نامه سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت HPLPII استفاده شد. هر دو گروه تحت دارو درمانی بودند اما گروه آزمایش علاوه بر دارو درمانی 8 جلسه درمان شناختی- رفتاری را دریافت کرد. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از آزمون کواریانس(آنکوا) استفاده شد.
نتایج: نتایج نشان داد که بین میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه مداخله و شاهد تفاوت معنیداری وجود دارد. بدین معنی که درمان شناختی-رفتاری موجب تغییر در نمره سبک زندگی و کیفیت زندگی بیماران در گروه مداخله نسبت به گروه شاهد شده است. میانگین نمرات سبک زندگی و کیفیت زندگی در گروه آزمایش نسبت به گروه شاهد افزایش پیدا کرده بود (01/0>p).
نتیجهگیری: یافتههای پژوهش حاضر مشخص میکند که درمان شناختی-رفتاری میتواند به همراه درمان دارویی در سبک زندگی و کیفیت زندگی اثر گذار باشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |