دوره 24، شماره 7 - ( ماهنامه مهر 1392 )                   جلد 24 شماره 7 صفحات 517-509 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khalaji N, Sargsyan V, Sarkissian J, Chavoshian V. PROTECTIVE EFFECT OF PROLINE–RICH PEPTIDES’ HYPOTHALAMUS (PRP-1) ON THE ALZHEIMER’S DISEASE INDUCED BY AMYLOID PEPTIDE AΒ25-35 IN RATS. Studies in Medical Sciences 2013; 24 (7) :509-517
خلجی ناصر، سرکیسیان واغیناک، سرکیسیان جون، چاوشیان ورژینه. اثر حفاظتی پپتید غنی از پرولین هیپوتالاموس (PRP-1) روی بیماری آلزایمر ایجاد شده بوسیله بتا آمیلوئید (Aβ25-35) در موش صحرایی. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1392; 24 (7) :509-517

دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، دانشکده پزشکی ، khalaji.naser@gmail.com

پیش زمینه و هدف: بیماری آلزایمر یک بیماری پیش‌رونده تخریبی غیر قابل برگشت مغزی است که به آهستگی حافظه و مهارت‌های تفکری را از بین برده و در نهایت سبب ناتوانی فرد در انجام وظایف روزمره زندگی می‌گردد. این بیماری درمان به خصوصی ندارد.

اخیراً پپتید غنی از پرولین از هیپوتالاموس(PRP-1) استخراج شده که طیف وسیعی از عمل بیولوژیکی روی ایمنی و سیستم عصبی دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر محافظتی PRP-1 روی بیماری آلزایمر ایجاد شده توسط پروتئین بتا آمیلوئید می‌باشد.

مواد و روش کار: مطالعه تجربی حاضر روی 24 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار با سن 3 الی 4 ماهگی و با وزن 200 تا 260 گرمی انجام گرفت. ابتدا موش‌های صحرایی به صورت تصادفی به سه گروه هشت‌تایی تقسیم شدند (گروه کنترل، گروه تزریق آمیلوئید و گروه تزریق آمیلوئید به همراه PRP-1). در گروه کنترل بدون تزریق محلول بتاآمیلوئید و PRP-1، در گروه بتاآمیلوئید بعد از تزریق 3 میکرولیتر بتا آمیلوئید و در گروه بتا آمیلوئید به همراه PRP-1 بعد از تزریق بتاآمیلوئید و درمان با PRP-1 آزمایشات مرفولوژی به صورت آشکارسازی فعالیت یون کلسیم وابسته به اسید فسفاتاز انجام گرفت.

یافته ها: نتایج مرفولوژی نشان داد که بعد از استفاده از بتا آمیلوئید، فعالیت فسفاتاز بطور سریع کاهش و یک فقدان کامل پاسخ فیبرهای عصبی در سلول‌های هرمی بزرگ ایجاد شد و نیز انهدام واکنش نورون‌ها در لایه های ساختاری سلولی قشر مغز به صورت منطقه ای ایجاد شد. اما هنگام استفاده از PRP-1 افزایش متابولیسم، افزایش دانسیته قرار گیری نورون‌ها در محدوده هیپوکامپ و لایه هرمی کورتکس که بقاء سلولی را تعیین می‌کند مشاهده می‌شود.

نتیجه گیری: مطالعه ما با استعمال PRP-1 اثر کمی از تظاهرات پاتولوژی نشان داد، در شرایط مطلوب و به موقع درمان قسمت عمده ای از تغییرات سلولی برگشت‌پذیر می‌باشد.