دوره 14، شماره 4 - ( دى 1382 )                   جلد 14 شماره 4 صفحات 15-9 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

جلالی مهدی ، نیک روش محمدرضا . اثرات تراتوژنیک استامینوفن بر تکامل سیستم بینایی جنین موش. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1382; 14 (4) :9-15

URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-162-fa.html


چکیده:   (12869 مشاهده)
پیش زمینه و هدف: مطالعات مختلف نشان داده است که بسیاری از داروها و مواد دارای اثرات مزاحمتی و مخربی بر تکامل جنین هستند. از جمله این داروها باید به استامینوفن اشاره نمود که بر اساس باور بسیاری از مردم به عنوان دارویی بی خطر در طیف وسیعی حتی بدون تجویز پزشکان مورد استفاده قرار می گیرد. در این پژوهش سعی گردید تا در روزهای حساس (هشتم یا یازدهم) حاملگی موش نژاد بالبC- اثرات این دارو مورد ارزیابی قرار گیرد. مواد و روش کار: برای این منظور در گروههای تجربی 1 و 2 بترتیب از دوز درمانی 48.5 mg/kg و دو برابر آن (97 mg/kg) قطره استامینوفن استفاده شد که به صورت یک نوبت در روز، از طریق گاواژ انجام گرفت. در گروه کنترل در روزهای یاد شده صرفا از سرم فیزیولوژی استفاده گردید. نتایج یافته ها نشان داد که هر یک از دوزهای یاد شده در طی این روزها موجب ناهنجاریهای متنوعی در جنین موش می گردد که نقص در تکامل دستگاه بینایی یکی از آنهاست. از جمله نقایص مربوط به سیستم بینایی می توان به میکروفتالمیا، آنوفتالمیا و کاتارکت اشاره نمود که در بعضی از جنین های گروههای تجربی مشاهده شد. علاوه بر این تاخیر رشد داخل رحمی، جذب جنینی و بروز بعضی دیگر از ناهنجاریها مثل نقص در سیستم اسکلتی و سیستم عصبی موضوع پیدایش نمونه های دیگر این تاثیر گذاری بود. بررسی های به عمل آمده همچنین گواه این واقعیت است که هر چند با دو برابر شدن دوز درمانی (در گروه تجربی 2) بر شدت بروز ناهنجاریها افزوده شد اما این موضوع در ارتباط با بروز نقایص سیستم بینایی در گروه های تجربی 1 و2 تفاوت معنی داری را نشان نداد. بحث و نتیجه گیری: بر اساس یافته های موجود چنین بنظر می رسد که استامینوفن تجویز شده می تواند در کبد به متابولیت های سمی و پایداری منجر شود که در زمان حاملگی از جفت عبور می نماید و در برهه های حساس ارگانوژنز، تکامل جنینی و از جمله شکل گیری سیستم بینایی را تحت تاثیر قرار می دهد.
     
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: عمومى

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات علوم پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Studies in Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb