دوره 23، شماره 4 - ( دوماهنامه مهر_آبان 1391 )                   جلد 23 شماره 4 صفحات 440-445 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Nourooz-zadeh J, Beiranvand A, Rostami R, Salarilak S. EVALUATION OF DIETARY IODINE STATUS DURING PREGNANCY IN URMIA COUNTY: ASSOCIATIONS TO THE QUALITY OF IODINATED-SALT AND UTILIZATION . J Urmia Univ Med Sci. 2012; 23 (4) :440-445
URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-1436-fa.html
نوروززاده جعفر، بیرانوند اصغر، رستمی رحیم، سالاری لک شاکر. بررسی سطح ید دریافتی زنان باردار شهرستان ارومیه: ارتباط با کیفیت و نحوه استفاده از نمک یدار. مجله پزشکی ارومیه. 1391; 23 (4) :440-445

URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-1436-fa.html


مرکز تحقیقات سلامت غذا و آشامیدنیها، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه ، jnouroozzadeh@yahoo.co.uk
چکیده:   (9027 مشاهده)

پیش زمینه و هدف: سالیانه نزدیک به 38 میلیون از نوزادان در معرض خطرات ناشی از کمبود ید هستند. یددار کردن نمک خوراکی از مؤثرترین مداخلات وسیعی بوده است که در سطح جهان برای حذف اختلالات ناشی از کمبود ید صورت گرفته است. این مطالعه با هدف بررسی سطح ید دریافتی زنان باردار تحت پوشش مراکز بهداشتی – درمانی شهرستان ارومیه و ارتباط آن با کیفیت و نحوه استفاده از نمک یددار صورت گرفته است.

مواد و روش کار: 490 زن باردار در سه ماهه نخست بارداری به روش نمونه گیری خوشه‌ای از پنج ناحیه شهری و هفت ناحیه روستایی انتخاب شدند. حجم نمونه مورد نظر بر اساس سهم هر ناحیه در تعداد بارداری‌های ثبت شد تعیین گردید. نمونه نمک مصرفی خانوار، نمونه ادرار صبحگاهی و اطلاعات جمعیت شناختی آن‌ها جمع آوری و مورد سنجش و تحلیل قرار گرفتند.

یافته‌ها: از تعداد کل 204 نفر (6/41%) روستایی و 286 نفر (4/58%) شهرنشین بودند. میانه UIE به طور کلی µg/L 5/73 بوده که به ترتیب در جامعه شهری و روستایی µg/L 76 و µg/L 64 بود که از نظر آماری اختلافی مشاهده نگردید. با توجه به معیارهای سازمان جهانی بهداشت، کمبود ید در 87درصد موارد مشاهده گردید. نسبت استفاده از نمک یددار در آشپزی و نمک سرسفره به ترتیب 92درصد و 96درصد بود. شرایط مطلوب نگهداری نمک یددار در 49درصد موارد مشاهده شد و 16درصد خانوارها نمک را در مراحل پایانی پخت غذا به آن اضافه می‌کردند.

بحث و نتیجه گیری: میزان شیوع بالای کمبود ید دریافتی در میان زنان باردار شهرستان ارومیه بیانگر نیاز این گروه به تأمین ید مورد نیاز است. مصرف نمک یددار نمی‌تواند به تنهایی تأمین کننده ید مورد نیاز زنان باردار باشد؛ لذا ارائه مکمل ید در مناطقی که کمبود ید وجود دارد، می‌تواند به رفع این کمبود کمک نماید.

متن کامل [PDF 1351 kb]   (1014 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: آناتومی
دریافت: ۱۳۹۱/۷/۲۳

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله پزشکی ارومیه می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | URMIA MEDICAL JOURNAL

Designed & Developed by : Yektaweb