دوره 23، شماره 4 - ( دوماهنامه مهر_آبان 1391 )                   جلد 23 شماره 4 صفحات 387-381 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tofighi A, Tartibian B, Tolouei Azar J. EFFECTS OF GENDER AND BODY COMPOSITION ON BODY FITNESS FACTORS IN STUDENTS AGED 17 TO 19 YEARS USING THE FFMI-FMI REGRESSION MODEL. Studies in Medical Sciences 2012; 23 (4) :381-387
توفیقی اصغر، ترتیبیان بختیار، طلوعی‌آذر جواد. تأثیر ترکیب بدنی و جنسیت بر فاکتورهای آمادگی جسمانی دانش آموزان 19-17 ساله با استفاده از مدل رگرسیونی FFMI-FMI. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1391; 23 (4) :381-387

دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه ارومیه ، a.tofighi@ urmia.ac.ir

پیش زمینه و هدف: آمادگی جسمانی یکی از عوامل موثر در سلامت جامعه و زمینه‌ای مناسب برای اجرای فعالیت‌های مختلف ورزشی می‌باشد. هدف از
پژوهش حاضر بررسی تأثیر ترکیب بدنی و جنسیت بر فاکتورهای آمادگی جسمانی دانش آموزان 19-17 ساله شهرستان ماکو با استفاده از مدل رگرسیونی
FFMI-FMI بود.

مواد و روش‌ها: 300 دانش آموز 19-17 ساله (150دختر و 150 پسر) با روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای انتخاب شدند. آزمودنی‌ها به وسیله مدل رگرسیونی FFMI-FMI که در آن شاخص توده بدون چربی بر پایه شاخص توده چربی تعیین می‌شود؛ به سه گروه طبیعی، توپر و قلمی تقسیم شدند. برای تعیین شاخص آمادگی قلبی ـ تنفسی از برآورد حداکثر اکسیژن مصرفی آزمون بالک، برای تعیین استقامت عضلانی از آزمون دراز ونشست، برای تعیین انعطاف پذیری از آزمون ولز و برای تعیین چابکی از آزمون ایلی‌نویز استفاده شد. داده‌ها توسط نرم‌افزار SPSS16 و در سطح معناداری آلفای 5 درصد تحلیل شد.

یافته‌ها: نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که گروه توپراز بیشترین میزان VO2max، استقامت عضلانی و چابکی نسبت به گروه‌های دیگر برخوردار می‌باشد (05/0P<). پسران در آمادگی قلبی - تنفسی، استقامت عضلانی و چابکی عملکرد بهتری از دختران داشتند و دختران در انعطاف‌پذیری عملکرد بهتری از پسران داشتند (05/0P<).

نتیجه‌گیری: بر پایه نتایج پژوهش حاضر مداخله توأمان ترکیب بدن و جنسیت اثر هم‌افزایی بر افزایش معنادار شاخص‌های آمادگی قلبی عروقی و چابکی نوجوانان دارد. همچنین تفاوت‌های مشاهده شده در شاخص‌های آمادگی قلبی - تنفسی و چابکی بین دختران و پسران را می‌توان به تفاوت در ترکیب بدن نسبت داد.

واژه‌های کلیدی: Vo2max، FMI، FFMI، دانش آموز