دوره 23، شماره 3 - ( دوماهنامه مرداد_شهریور 1391 )                   جلد 23 شماره 3 صفحات 323-315 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mehdizadeh T, Tajik H, Razavi Rohani S M, Oromiehie A R. ANTIBACTERIAL, ANTIOXIDANT AND OPTICAL PROPERTIES OF EDIBLE STARCH-CHITOSAN COMPOSITE FILM CONTAINING POMEGRANATE PEEL EXTRACT. Studies in Medical Sciences 2012; 23 (3) :315-323
مهدی زاده تورج، تاجیک حسین، رضوی روحانی سید مهدی، ارومیه‌ای عبدالرسول. ارزیابی ویژگی‌های ضدباکتریایی، آنتی اکسیدانی و نوری فیلم خوراکی کامپوزیتی نشاسته - کیتوزان حاوی عصاره الکلی پوست انار. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1391; 23 (3) :315-323

دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه ، h.tajik@urmia.ac.ir

پیش زمینه و هدف: بسته بندی‌های زیست سازگار بر پایه فیلم‌های خوراکی حاوی عوامل فعال به منظور بهبود کیفیت، افزایش مدت ماندگاری، کنترل عوامل بیماری‌زا و بهبود خصوصیات ارگانولپتیکی ماده غذایی استفاده می‌شوند. تحقیق حاضر به منظور ارزیابی اثرات عصاره پوست انار بر روی ویژگی‌های ضد باکتریایی، آنتی اکسیدانی، نوری و حلالیت فیلم خوراکی کامپوزیتی کیتوزان - نشاسته صورت پذیرفت.

مواد و روش کار: برای شناسایی ترکیبات شیمیایی عصاره از روش کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی استفاده گردید. فیلم‌های حاوی عصاره در غلظت‌های 0، 5/0، 1 و 2 درصد، به روش کستینگ تهیه گردیدند. اثرات ضد میکروبی با روش انتشار آگار، آنتی اکسیدانی به روش به دام اندازی رادیکال ۲ و ۲ دی فنیل، ۱ پیکریل هیدرازیل (DPPH) ونیز میزان فنل کل، ویژگی‌های نوری و حلالیت در آب فیلم ارزیابی شدند. کلیه آزمایش‌ها حداقل در سه تکرار انجام گرفت و داده‌ها با استفاده از آنالیز واریانس یک‌طرفه و آزمون آماری دانکن و نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: فیلم‌های حاوی عصاره پوست انار موجب افزایش معنی‌داری در مساحت هاله بازدارندگی رشد باکتری‌ها در مقایسه با فیلم‌های بدون عصاره می‌شود (05/0>p). به طوری که بیشترین تأثیر به ترتیب بروی باکتری‌های لیستریا، استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیاکلی بود. قدرت آنتی اکسیدانی فیلم کیتوزان - نشاسته با افزودن عصاره‌ها افزایش معنی‌داری می‌یافت (05/0>p)، ولی غلظت‌های 5/0 و 1 درصد اختلاف معنی‌داری نداشتند. با افزایش درصد عصاره میزان فنل بیشتر می‌شود ولی فیلم بدون عصاره با فیلم حاوی 5/0 درصد عصاره اختلاف معنی‌داری از این نظر نداشتند (05/0>p). با افزایش غلظت عصاره در فیلم‌ها از شفافیت فیلم‌ها کاسته شده و تغییرات کلی رنگ افزایش می‌یافت (05/0>p). نتایج حلالیت در آب نیز نشان داد که با افزایش غلظت عصاره، حلالیت در آب افزایش معنی‌داری پیدا می‌کند (05/0>p).

بحث و نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که فیلم کامپوزیتی نشاسته – کیتوزان حاوی عصاره پوست انار دارای خواص ضدباکتریایی محسوسی بوده ضمن اینکه قدرت آنتی اکسیدانی بالایی را نیز از خود نشان می‌دهد. همچنین عصاره موجب بهبود برخی ویژگی‌های فیزیکی فیلم می‌گردد.