دوره 23، شماره 2 - ( دوماهنامه خرداد-تیر 1391 )                   جلد 23 شماره 2 صفحات 132-123 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pourheydar B, Joghataei M T, Soleimani M, Pirhajati V, Pourheydar Pourheydar M. ENHANCED NEUROPATHIC PAIN FOLLOWING INTRASPINALY INJECTION OF BONE MARROW STROMAL CELLS IN CONTUSION MODEL OF SPINAL CORD INJURY. Studies in Medical Sciences 2012; 23 (2) :123-132
پورحیدر باقر، جغتایی محمدتقی، سلیمانی منصوره، پیرحاجاتی وحید، پورحیدر مریم. پیدایش دردهای نوروپاتیک پس از درمان مدل تجربی آسیب نخاعی در موش با کمک پیوند سلول‌های بنیادین مغز استخوان. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1391; 23 (2) :123-132

گروه علوم تشریحی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه ، bpourheydar@yahoo. com

پیش زمینه و هدف: امروزه پیوند سلول‌های بنیادی از روش‌های متداول برای درمان ضایعات نخاعی (SCI) به‌شمار می‌رود. مطالعات نشان داده‌اند که پیوند سلول‌های بنیادی عصبی (NSCs)  برای درمان SCI علی­رغم ایجاد بهبود حرکتی موجب ایجاد دردهای نوروپاتیک می‌شود. از آنجا که سلول‌های بنیادی مغز استخوان (BMSCs) کاربرد فراوانی در درمان SCI دارند لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی تأثیر پیوند سلول‌های مذکور در ایجاد دردهای نوروپاتیک می‌باشد.

مواد و روش کار: در این مطالعه از 24 رت بالغ از نژاد ویستار استفاده شد پس از ایجاد مدل آسیب نخاعی contusion، موش‌ها به سه گروه کنترل، شم و آزمایش تقسیم شدند. در گروه کنترل تنها لامینکتومی در سطح T8-9 انجام گرفت در گروه آزمایش (105 × 3) سلول BMSC در محل ضایعه و 7 روز پس از ضایعه تزریق شد در گروه شم تنها سرم تزریق گردید. سلول‌های پیوندی BMSCs کشت و سپس توسط نشانگر Brdu جهت ردیابی سلول در مطالعات ایمونوهیستوشیمی نشان‌دار گردیدند. بررسی وضعیت حرکتی حیوان‌ها با تست BBB و ارزیابی درد نوروپاتیک با تست withdrawal threshold test هر هفته و به مدت 8 هفته بعد از ضایعه انجام شد.

یافته‌ها: افزایش معنی‌داری در نمرات BBB  حیوانات گروه آزمایش در مقایسه با حیوان‌های گروه‌های sham و کنترل دیده شد (05/0>P) ونیز اختلاف معنی‌داری در میزان withdrawal threshold mean بین گروه‌های آزمایش و sham  مشاهده گردید (05/0>P).

بحث و نتیجه گیری: مطالعه حاضر نشان داد که اولاً پیوند سلول‌های BMSC برای درمانSCI  به طور موثری سبب بهبود عملکرد حرکتی شده ثانیاً موجب ایجاد دردهای نوروپاتیک می‌شود لذا ضروری است مطالعات سل تراپی در آینده همراه با روش‌هایی برای کاستن دردهای نوروپاتیک باشد.