دوره 22، شماره 4 - ( دوماهنامه مهر-آبان 1390 )                   جلد 22 شماره 4 صفحات 345-339 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghanei Geshlagh R, Hemmati Maslakpak M, Ghoci S. SLEEP APNEA AND METABOLIC SYNDROME IN HEMODIALYSIS PATIENTS. Studies in Medical Sciences 2011; 22 (4) :339-345
قانعی قشلاق رضا، همتی مسلک پاک معصومه، غوثی سرکوت. وقفه‌های تنفسی خواب و سندرم متابولیک در بیماران تحت همودیالیز. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1390; 22 (4) :339-345

دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ، Hemmati_m@umsu.ac.ir

پیش زمینه و هدف: وقفه‌های تنفسی خواب که در بیماران همودیالیزی شیوع بالایی دارد یکی از عوامل خطرآفرین سندرم متابولیک می‌باشد. سندرم متابولیک مجموعه‌ای از اختلالات متابولیک و غیرمتابولیکی است که خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی - عروقی را افزایش داده و هزینه زیادی را به سیستم بهداشتی درمانی تحمیل می‌کند. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط بین وقفه‌های تنفسی خواب با سندرم متابولیک در بیماران همودیالیزی بود.

مواد و روش کار: این مطالعه مقطعی روی 132 بیمار تحت همودیالیز مراجعه کننده به بخش همودیالیز بیمارستان طالقانی ارومیه، با روش نمونه‌گیری در دسترس انجام شد. جهت تعیین افراد در معرض خطر وقفه تنفسی در خواب از پرسش‌نامه برلین و ابتلا به سندرم متابولیک از شاخص ATP III استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون‌های آماری توصیفی و استنباطی انجام یافت.

یافته‌ها: نتایج این مطالعه نشان داد 7/41درصد نمونه‌ها از وقفه تنفسی خواب شاکی بوده و 6/57درصد بیماران تحت همودیالیز، مبتلا به سندرم متابولیک بودند. نتایج نشان داد که بین وقفه‌های تنفسی خواب و سندرم متابولیک ارتباط معنی‌دار آماری وجود دارد (001/0p=).

بحث و نتیجه گیری: با توجه به شیوع زیاد وقفه تنفسی خواب و سندرم متابولیک در بیماران تحت همودیالیز، استفاده از روش‌های غربالگری برای شناسایی بیماران دارای سندرم متابولیک و همچنین طراحی برنامه‌های آموزشی برای تغییر در سبک زندگی جهت کاهش عوامل خطر در این بیماران لازم به‌نظر می‌رسد.