دوره 21، شماره 2 - ( تابستان 1389 )                   جلد 21 شماره 2 صفحات 253-249 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hassani E, Mahoori A, Noroozinia H, Mehdizadeh H, Sepasi N. EVALUATION OF RISK FACTORS FOR ADVERSE NEUROLOGIC OUTCOME AFTER CARDIAC SURGERY. Studies in Medical Sciences 2010; 21 (2) :249-253
حسنی ابراهیم، ماهوری علیرضا، نوروزی نیا حیدر، مهدی زاده حمید، سپاسی نازلی. بررسی ریسک فاکتورهای مرتبط با عوارض نورولوژیک بعد از اعمال جراحی قلب باز. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1389; 21 (2) :249-253

، ar_mahoori@yahoo.com

دکتر ابراهیم حسنی [1] ، دکتر علیرضا ماهوری * [2] ، دکتر حیدر نوروزی نیا [3] ، دکتر حمید مهدی زاده [4] ، دکتر نازلی سپاسی [5]

تاریخ دریافت 2/2/89، تاریخ پذیرش 23/3/89

چکیده

پیش­زمینه و هدف: عوارض نورولوژیک به­دنبال جراحی قلبی موجب افزایش مورتالیته و موربیدیته می­شود. اگرچه میزان این عارضه در بیمارانی­که تحت اعمال جراحی داخل حفرات قلب قرار می­گیرند بالاتر است، مطالعات اخیر نشان داده­اند که شیوع سکته مغزی پس از اعمال جراحی پیوند عروق کرونر نیز
4-1درصد می­باشد. فاکتورهای پیش­بینی کننده زیادی در مطالعات مختلف پیشنهاد شده است ولی صحت آن­ها در جمعیت­های مختلف به اثبات نرسیده است.

مواد و روش­ها : در یک مطالعه توصیفی و مقطعی گذشته­نگر پرونده­های بیمارانی که پس از اعمال جراحی قلب باز دچار عوارض نورولوژیک شده بودند مورد بررسی قرار گرفت. داده­های دموگرافیک، سابقه هیپرتانسیون قبلی، دیابت ملیتوس، سکته قلبی و شرایط پیرامون عمل ثبت شد. تمامی موارد فوق از روی اسناد پرونده­های بیماران در بیمارانی که عوارض عصبی آن­ها به صورت علایم کلینیکی و پاراکینیکی و یا مشاوره­های نورولوژیک در طی سه روز بستری در بخش مراقبت­های ویژه قلبی، ثابت شده است به­طور دقیق جمع­آوری و ثبت شد.

یافته­ها: در طی سه سال حدود 514بیمار تحت عمل جراحی قرار گرفته بودند. 21بیمار (08/4درصد) در مدت بستری در بخش مراقبت­های ویژه مشکلات نورولوژیک داشتند. حوادث عروق مغزی در 9بیمار (7/1درصد) و اختلالات شناختی در 12 بیمار (33/2درصد) ثبت شده بود، که از این افراد 5نفر (8/23درصد) سابقه دیابت ملیتوس و 9نفر (8/42درصد) سابقه هیپرتانسیون داشتند.

بحث و نتیجه­گیری: عوارض نورولوژیک پس از اعمال جراحی قلب باز ممکن است حتی در بیماران کم خطر نیز دیده شود. مطالعات بیشتری برای ایجاد
فن­هایی برای جلوگیری و یا تخفیف این عوارض و یا پیش­بینی احتمال آن در بیماران با ریسک بالا نیاز است.

کلید واژه­ها : عوارض نورولوژیک، جراحی قلب، حوادث عروق مغزی، اختلال شناختی

مجله پزشکی ارومیه، دوره بیست و یکم، شماره‌ دوم، ص 253-249، تابستان 1389

آدرس مکاتبه : ارومیه، بیمارستان امام خمینی(ره)، گروه بیهوشی و مراقبت های ویژه، تلفن09143416531

Email:ar_mahoori@yahoo.com