دوره 21، شماره 2 - ( تابستان 1389 )                   جلد 21 شماره 2 صفحات 111-103 | برگشت به فهرست نسخه ها

Amniattalab A, Tamaddonfard E, Cheraghian S. BEHAVIORAL (FUNCTION INDEX) AND HISTOPATHOLOGICAL STUDY OF HISTIDINE EFFECT ON REGENERATION OF EXPERIMENTAL CRUSHED SCIATIC NERVE OF RATS. Studies in Medical Sciences 2010; 21 (2) :103-111
امنیت طلب امیر، تمدن فرد اسماعیل، چراغیان سیامک. بررسی رفتاری (شاخص عملکرد) و هیستو پاتولوژی اثر هیستیدین بر ترمیم له‌شدگی تجربی عصب سیاتیک در موش صحرایی. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1389; 21 (2) :103-111

، a.amniattalab@iaurmia.ac.ir

دکتر امیر امنیت طلب * [1] ، دکتر اسماعیل تمدن فرد [2] ، سیامک چراغیان [3]

تاریخ دریافت: 10/8/88 تاریخ پذیرش: 7/11/88

چکیده

پیش زمینه و هدف: هیستیدین یک اسید آمینه ضروری مهم است و در این بررسی تأثیر هیستیدین بر شاخص عمل عصب در موش­های صحرایی دارای له­شدگی عصب سیاتیک توأم با هیستوپاتولوژی آن در روند ترمیم عصب ارزیابی شد.

مواد و روش کار: 57 سر موش صحرایی برای ارزیابی شاخص عمل عصب سیاتیک و بررسی مقاطع عصب سیاتیک با سه روش رنگ آمیزی معمولی و اختصاصی استفاده شد و فاکتورهای مؤثر در روند ترمیم عصب مثل تعداد هسته سلول­های شوان و فیبرهای عصبی میلینه مورد بررسی قرار گرفت.

یافته­ها: در گروه دریافت کننده هیستیدین در مقدار mg/kg 400 نسبت به گروه کنترل (دریافت کننده سالین نرمال) کاهش معنی­دار (05/0 p< ) در شاخص عمل عصب سیاتیک و در گروه­های مورد ٬ کاهش معنی­دار (05/0 p< ) و در گروه نرمال سالین افزایش معنی­دار در تعداد هسته سلول­های شوان مشاهده شد (05/0 p< ) در گروه هیستیدین mg/kg 400 در تعداد فیبرهای میلینه در روز 42 نسبت به روزهای 14 و 28 افزایش معنی­دار (05/0 p< ) ایجاد شد.

بحث و نتیجه گیری: نتایج نشان می‌دهد در ضایعات له­شدگی، هیستیدین با مقدار mg/kg 400 باعث بازگشت طبیعی عمل عصب سیاتیک شد. تحقیقات اخیر نشان داده تزاید سلول­های شوان در طول دژنراسیون والرین برای ترمیم و رمیلیناسیون اعصاب محیطی ضروری نمی‌باشد. اما افزایش فیبرهای میلینه در گروه دریافت کننده هیستیدین mg/kg 400 در روز 42 نشان دهنده اثر بسیار مفید هیستیدین در ترمیم اعصاب محیطی می‌باشد.

کلید واژه­ها: هیستیدین، له­شدگی تجربی، عصب سیاتیک، مطالعه رفتاری، هیستو پاتولوژی، موش صحرایی

مجله پزشکی ارومیه، دوره بیست و یکم، شماره‌ دوم، ص 111-103، تابستان 1389

آدرس مکاتبه : ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، دانشکده دامپزشکی، صندوق پستی 969 تلفن:09144414613

E-mail: a.amniattalab@iaurmia.ac.ir