دوره 33، شماره 9 - ( آذر 1401 )                   جلد 33 شماره 9 صفحات 660-652 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.MUMS.REC.1394.332

Rezaei F, Golmakani N, Mazloum S R, mousavi F S. Spiritual Intelligence and its Relationship with Midwives’ Clinical Performance and Dimensions. Studies in Medical Sciences 2022; 33 (9) :652-660
رضایی فاطمه، گلمکانی ناهید، مظلوم سیدرضا، موسوی فاطمه سادات. نقش هوش معنوی در عملکرد بالینی ماماها. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1401; 33 (9) :652-660

کارشناس ارشد مامایی، مرکز تحقیقات سلامت معنوی، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران، گروه مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران (نویسنده مسئول) ، Mousavif.1990@gmail.com
پیش‌زمینه و هدف: عملکرد شغلی ماماها تا حد زیادی کیفیت خدمات مراقبت‌های بهداشتی را تعیین می‌کند. هوش معنوی به مجموعه‌ای از قابلیت‌ها اشاره دارد که سازگاری مؤثر و رفتارهای حل مسئله را در بر می‌گیرد. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین هوش معنوی ماماها و عملکرد بالینی آنها انجام شد.
مواد و روش‌ها: این مطالعه همبستگی شامل 232 ماما شاغل در زایشگاه‌های بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد بود. روش نمونه گیری تصادفی و خوشه‌ای طبقه‌ای به ترتیب در زایشگاه‌ها و مراکز بهداشتی درمانی انجام شد. داده‌های مورد نیاز با استفاده از فرم‌های اطلاعات شخصی، پرسشنامه هوش معنوی بادی و مقیاس عملکرد توجیه‌شده هادی‌زاده برای مشاهده مستقیم عملکرد بالینی ماماها جمع‌آوری شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام شد و سطح معنی داری 05/0 P< در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: بر اساس نتایج، میانگین نمرات هوش معنوی و عملکرد بالینی شرکت کنندگان به ترتیب 19.7±188.6 و 0.4±1.5 بود. آزمون‌های همبستگی اسپیرمن نشان داد که بین هوش معنوی و کل عملکرد بالینی یا ابعاد آن (یعنی ارتباط، آموزش و مراقبت) همبستگی معنی داری وجود ندارد (05/0P>).
بحث و نتیجه‌گیری: متغیرهای مهمی غیر از هوش معنوی بر عملکرد بالینی تأثیر می‌گذارند. به نظر می‌رسد در مورد عملکرد بالینی افرادی که با جان انسان‌ها سروکار دارند، کارکنان تحت هر شرایطی برای بهبود شرایط بیماران تلاش می‌کنند و هرگز تحت هیچ شرایطی مسئولیت‌های بزرگ خود را به خطر نمی‌اندازند.

نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: روانشناسی