دوره 33، شماره 3 - ( خرداد 1401 )                   جلد 33 شماره 3 صفحات 233-220 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shokrzadeh M, Motafeghi F, Shokrzadeh S, Pourasadollah S. EVALUATION OF THE ROLE OF HYDROALCOHOLIC EXTRACT OF GINGER (ZINGIBER OFFICINALE L.) AND VITAMIN C ON CELL VIABILITY OF NORMAL GINGIVAL AND SKIN CELLS IN THE PRESENCE OF DRABKIN’S SOLUTION. Studies in Medical Sciences 2022; 33 (3) :220-233
شکرزاده محمد، متفقی فرزانه السادات، شکرزاده شقایق، پوراسدالله صفورا. ارزیابی نقش عصاره هیدروالکلی گیاه زنجبیل (Zingiber officinale L.)و ویتامین C بر حیات سلولی سلول‌های نرمال لثه و پوست در مواجه با محلول درابکین. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1401; 33 (3) :220-233

استاد، گروه فارماکولوژی و سم شناسی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران (نویسنده مسئول) ، mslamuki@gmail.com
پیش‌زمینه و هدف: در جامعه امروزی مواد شیمیایی منافع و کاربردهای زیادی دارند. یکی از این مواد شیمیایی درابکین است که در آزمایشگاه هماتولوژی مورداستفاده قرار می‌گیرد. محلول درابکین سمی بوده و برای سلامت پوست مضر است. در این مطالعه با توجه به ترکیبات شیمیایی ویتامین C و خواص فیتو شیمیایی گیاه زنجبیل بر آن شدیم تا اثرات محلول هیدروالکلی این گیاه را بر زنده‌مانی سلول‌های نرمال پوست و لثه در مواجه با محلول درابکین بررسی نماییم.
مواد و روش کار: اثرات محافظتی عصاره زنجبیل و ویتامین C (دوز 1/0، 10، 50، 100، 500 و 1000 ماکرومولار) بر سمیت ناشی از درابکین توسط تست سنجش رنگ سنجی (MTT) برای بررسی بقا و زنده‌مانی سلول‌های نرمال لثه و پوست اندازه‌گیری شد. از نرم‌افزار آماری Prism نسخه 8 و تست‌های آماری one way ANOVA و تست Tukey برای بررسی آماری استفاده شد. حد معنی‌داری P<0.05 در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: نتایج این مطالعه نشان داد که غلظت‌های بالای ویتامین C و زنجبیل باعث مهار سمیت محلول درابکین می‌شود، بطوریکه افزایش معنی‌دار در رشد سلول‌های نرمال شده وجود داشت. محلول درابکین در غلظت‌های بالاتر از 50 میکرومولار بر رده‌های سلولی موردمطالعه سمیت داشته است.
بحث و نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که مصرف عصاره زنجبیل و ویتامین C در غلظت‌های مختلف سبب افزایش رشد سلول‌های نرمال لثه و پوست و درنتیجه موجب حفاظت سلولی از آسیب ناشی از درابکین شده است.

نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: مسمومیت