Ethics code: IR.UMSU.REC.1398.293
Herik Dizji M, Masoudi N, Rezaei S, Seyedmardani S, Pourjabali M. OSTEOPOROSIS FREQUENCY AND ITS RELATIONSHIP WITH SERUM LEVEL OF VITAMIN K2 IN COLON CANCER PATIENTS BEFORE AND AFTER COLECTOMY. Studies in Medical Sciences 2022; 33 (2) :106-115
URL:
http://umj.umsu.ac.ir/article-1-5804-fa.html
هریک دیزجی محسن، مسعودی ناصر، رضائی سیف الله، سیدمردانی سیدمصطفی، پورجبلی معصومه. میزان فراوانی بروز استئوپروز و ارتباط آن با سطح سرمی ویتامین K2 در بیماران مبتلا به سرطان کولون قبل و بعد از کولکتومی. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1401; 33 (2) :106-115
URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-5804-fa.html
استادیار جراحی عمومی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران (نویسنده مسئول) ، nasermasoudi1401@gmail.com
چکیده: (1630 مشاهده)
پیشزمینه و هدف: سرطان کولورکتال از سرطانهای شایع دستگاه گوارش است که به دلیل عوامل ناشی از سبک زندگی و افزایش سن ایجاد میشود و در تعداد کمی از موارد به دلیل اختلالات ژنتیکی و ارثی اتفاق میافتد. با توجه به افزایش بروز این سرطان در ایران، مطالعه حاضر باهدف تعیین میزان فراوانی بروز استئوپروز و ارتباط آن با سطح سرمی ویتامین K2 در بیماران مبتلا به سرطان کولون قبل و بعد از کولکتومی انجام شده است.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی 38 بیمار مبتلا سرطان کولون که در بیمارستان امام خمینی (ره) ارومیه تحت کولوکتومی قرار گرفته بودند وارد مطالعه شدند. اطلاعات دموگرافیک، BMD و سطح ویتامین K2 بیماران قبل و بعد از کولکتومی جمعآوری و در یک چکلیست ثبت شد. دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SPSS نسخه 17 مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت.
یافتهها: از 38 نفر مبتلا به سرطان کولون تحت کولوکتومی 2/34 درصد مذکر و 8/65 درصد مؤنث بودند. میانگین سنی بیماران 7/12 ± 5/58 سال بود. بررسی تراکم استخوان انجام شده توسط دستگاه جذب سنجی اشعه ایکس دو انرژی (DXA) در لگن و ستون فقرات بیماران نشان داد که پوکی استخوان در هر دو بعد از کولکتومی نسبت به قبل از کولکتومی بیشتر بوده است و بین آنها تفاوت معنیداری وجود داشت (مقادیر P برابر 043/0 برای لگن و 009/0 برای ستون فقرات).
بحث و نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد پوکی استخوان در لگن و ستون فقرات بیماران مبتلا به سرطان کولون بعد از کولکتومی نسبت به قبل از کولکتومی بیشتر شده است و بین آنها تفاوت معنیداری وجود داشت. اما ارتباط سطح سرمی ویتامین K2 با استئوپروز معنیدار نبود.