دوره 31، شماره 10 - ( دی 1399 )                   جلد 31 شماره 10 صفحات 724-717 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alizadeh Mohajer M, Veisani Y, Bakhtiyari A. MATERNAL AND FETAL RISK FACTORS OF LICENSING THERAPEUTIC ABORTION BY ILAM LEGAL MEDICINE ORGANIZATION: A CROSS-SECTIONAL STUDY. Studies in Medical Sciences 2020; 31 (10) :717-724
علیزاده مهاجر مهدی، ویسانی یوسف، بختیاری آمین. عوامل خطر مادری و جنینی صدور مجوز سقط درمانی در مراجعین پزشکی قانونی استان ایلام – یک مطالعه مقطعی. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1399; 31 (10) :717-724

دکتری تخصصی ژنتیک، مرکز تحقیقات پزشکی قانونی, سازمان پزشکی قانونی کشور (نویسنده مسئول) ، aminbkht@gmail.com
پیش‌زمینه و هدف: امروزه سقط درمانی بنا به دلایلی ازجمله حفظ سلامتی و زندگی مادر یا جنین یا معلولیت جنین به‌صورت قانونی انجام می‌شود. افزایش آگاهی گروه پزشکی و جامعه در زمینه موارد مجاز انجام سقط درمانی می‌تواند از انجام سقط‌های غیرقانونی و مشکلات عدیده پیش‌آمده بکاهد. هدف این مطالعه، تعیین فراوانی علل صدور مجوز سقط درمانی در مراجعین به پزشکی قانونی ایلام ا بود.
مواد و روش‌ کار: ابتدا داده‌ها به‌صورت مقطعی از پرونده 203 زن باردار که در سال‌های 1395 و 1396 برای درخواست مجوز سقط درمانی به پزشکی قانونی ایلام مراجعه کرده بودند، با استفاده از فرم‌های جمع‌آوری اطلاعات استخراج گردید و سپس نتایج به‌صورت میانگین ± انحراف استاندارد (SD) برای متغیرهای کمی و فراوانی مطلق و درصد برای متغیرهای کیفی گزارش شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که 52.2 درصد تقاضاها منجر به صدور مجوز سقط درمانی شده است که از این تعداد، 80.2 درصد به علت ناهنجارهای جنین و 19.8 درصد به علت بیمارهای مادر بوده است. در میان ناهنجاری‌های جنینی، سندرم داون، بتا تالاسمی ماژور و آنانسفالی بیشترین فراوانی را داشتند. در میان بیماری‌های مادر، بیماری پورپورای ایمنی ترومبوسیتوپنیک (ITP) نارسایی مزمن کلیوی و فشارخون مزمن مقاوم به درمان بالاترین فراوانی را داشتند.
بحث و نتیجه‌گیری: بیش از نیمی از درخواست‌های شخصی یا ارجاعی به پزشکی قانونی در مدت مطالعه، منجر به صدور مجوز سقط درمانی شده است. با توجه به این‌که بیشتر مراجعان در دوران بارداری تحت نظر پزشک بودند، لازم است جامعه پزشکی ضمن آگاهی از قوانین سقط درمانی، مادرانی دارای اندیکاسیون سقط را به‌موقع به پزشکی قانونی ارجاع دهند.
واژه‌های کلیدی: سقط درمانی، پزشکی قانونی، ایلام
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: جنین شناسی