دوره 30، شماره 12 - ( اسفند 1398 )                   جلد 30 شماره 12 صفحات 1031-1025 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nasimfar A, Sadeghi E, Karami yar M, Shahsavar N. EVALUATION OF UNWANTED DRUG-RELATED SKIN REACTIONS IN CHILDREN HOSPITALIZED IN MOTAHARI HOSPITAL OF URMIA: A DESCRIPTIVE STUDY. Studies in Medical Sciences 2020; 30 (12) :1025-1031
نسیم فر امیر، صادقی ابراهیم، کرمی یار محمد، شهسوار نسیم. بررسی واکنش‌های پوستی ناخواسته‌ی دارویی در کودکان بستری در بیمارستان مطهری شهرستان ارومیه: یک مطالعه‌ی توصیفی. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1398; 30 (12) :1025-1031

دانشیار بیماری‌های عفونی کودکان، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران (نویسنده مسئول) ، sadeghya@sums.ac.ir
پیش‌زمینه و هدف: واکنش‌های ناخواسته‌ی دارویی با توجه به پیچیدگی فزاینده درمان‌ها و افزایش روزافزون جمعیت جهان همچنان یک چالش در مراقبت‌های بهداشتی مدرن باقی مانده است. این مطالعه باهدف بررسی واکنش‌های پوستی ناخواسته‌ی دارویی در کودکان بستری در بیمارستان مطهری ارومیه از سال 1391 الی 1395 انجام گرفت.
مواد و روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی گذشته‌نگر بوده و پرونده‌ی تمام کودکانی که با تشخیص عوارض پوستی ناخواسته‌ی دارویی از ابتدای سال 1391 تا پایان سال 1395 در بیمارستان مطهری شهرستان ارومیه بستری شده بودند، موردبررسی قرار گرفتند. تمامی اطلاعات به‌دست‌آمده وارد چک‌لیست سازمان‌یافته که از قبل به همین منظور طراحی شده بود، وارد شد. تجزیه‌وتحلیل داده‌های به‌دست‌آمده نیز توسط SPSS 19 انجام شد.
یافته‌ها: در مطالعه‌ی ما نشان داده شد که 76 مورد (5/58 درصد) از کودکان موردمطالعه پسر و 54 مورد (5/41 درصد) دختر هستند. بررسی نتایج به‌دست‌آمده از این مطالعه نشان داد که فنوباربیتال، شایع‌ترین دارویی است که در این بررسی سبب ایجاد عوارض پوستی می‌شود (در 90 مورد (2/69 درصد)). همچنین بثورات ماکولوپاپولر نیز شایع­ترین عارضه پوستی در بیماران موردمطالعه بود (در 96 نفر (73.8 درصد)).
بحث و نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه‌ی ما نشان داد که عوارض پوستی در کودکان هرچند نادر ولی بالقوه خطرناک می‌باشد و باید بیشتر موردتوجه قرار بگیرد و سریعاً باید اقدامات درمانی موردنیاز را برای بیماران انجام داد.
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: عفونی کودکان