دوره 30، شماره 10 - ( دی 1398 )                   جلد 30 شماره 10 صفحات 790-779 | برگشت به فهرست نسخه ها

Karimi N, Dabidiroshan V. Prediction of Non-exercise Iranian Cardiorespiratory Fitness and Investigation the Effective Components on Society: an analytic (case-control) study. Studies in Medical Sciences 2019; 30 (10) :779-790
کریمی نیلوفر، دبیدی روشن ولی الله. پیشگویی غیرورزشی آمادگی قلبی تنفسی ایرانیان و بررسی مولفه‌های تاثیرگذار در جامعه: یک مطالعه‌ی تحلیلی (مورد –شاهدی). مجله مطالعات علوم پزشکی. 1398; 30 (10) :779-790

دانشکده ی علوم ورزشی، دانشگاه مازندران ، vdabidiroshan@yahoo.com
پیش‌زمینه و هدف: در جوامع بزرگ، آمادگی قلبی تنفسی (CRF) از مدل‌های روش‌های غیر ورزشی با حداقل زمان و هزینه برآورد می‌شود. در این مطالعه ما به ارائه‌ی معادلات غیرورزشی برای پیشگویی CRF می‌پردازیم و و تاثیر مولفه‌های محیطی اجتماعی را بر آن بررسی می‌کنیم.
مواد و روش کار: 2490 زن و مرد رده‌ی سنی 65-25 سال از شهرهای مختلف ایران در این مطالعه شرکت کردند. VO2max، به عنوان شاخص استاندارد طلایی بررسی CRF، از طریق تست‌های ورزشی راکپورت و بروس (10% از هر رده ی سنی و هر جنس) اندازه‌گیری شد. سه معادله‌ی غیر ورزشی، VO2maxStep، VO2maxIPAQ-s و VO2maxIPAQ-l از طریق رگرسیون خطی مدل stepwise تعیین شد. متغیرهای تخمین این مدل‌ها شامل: فعالیت بدنی (PA) (تعیین شده از طریق گام سنج و فرم کوتاه و بلند پرسشنامه ی بینالمللی سطح فعالیت بدنی)، شاخص توده ی بدن (BMI)، نسبت کمر به لگن (WHR)، شاخص چاقی بدن (BAI)، سن، جنس و VO2maxROC بودند. برای مقایسه‌ی مقادیر VO2max اندازه‌گیری شده و تخمین زده شده بر اساس سن، جنس، سطح تحصیلات و شهر محل سکونت افراد از آزمون تحلیل واریانس با اندازههای تکراری، تست بونفرونی استفاده شد.
نتایج: ارتباط معناداری بین مقادیر VO2max اندازه‌گیری شده و تخمین زده شده وجود دارد (05/0p=) (VO2maxIPAQ-l: 671/0= R2adj و 381/4= SEE ، VO2maxStep: 543/0= R2adj و 331/5=SEE، VO2maxIPAQ-s: 621/0= R2adj و 823/4=SEE). همچنین تفاوت معناداری بین مقادیر VO2max در زنان و مردان رده‌های سنی مختلف در شهرهای مختلف وجود دارد (05/0p=).
بحث و نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که مدل‌های تخمین VO2max با تعداد گام، فرم کوتاه و بلند پرسشنامه بین المللی سطح فعالیت بدنی (IPAQ) می توانند به عنوان مدل‌های غیر ورزشی تخمین VO2max در جامعه‌ی ایرانی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین عوامل محیطی اجتماعی نیز به عنوان مولفه‌های موثر در تعیین سطح فعالیت بدنی (PA) و سطوح CRF در این جامعه در نظر گرفته می‌شوند.

نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزشی