دوره 30، شماره 9 - ( آذر 1398 )                   جلد 30 شماره 9 صفحات 684-672 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirazi N, Bayat S, Heidarian pour A, Izadi Z. THE EFFECT OF CHAMOMILE EXTRACT (MATRICARIA CHAMOMILLA L.) AND THE CONCOMITANT USE OF AEROBIC EXERCISE ON SERUM LIPIDS PROFILE IN TYPE 1 DIABETIC MALE RATS. Studies in Medical Sciences 2019; 30 (9) :672-684
میرازی ناصر، بیات ساره، حیدریان پور علی، ایزدی زهرا. مطالعه اثر عصاره هیدرواتانولی گل بابونه (.L Matricaria chamomilla) و استفاده هم‌زمان آن با ورزش هوازی بر پروفایل لیپیدهای سرم خون در موش‌های صحرایی نر دیابتی نوع یک. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1398; 30 (9) :672-684

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران (نویسنده مسئول) ، mirazi205@gmail.com
پیش‌زمینه و هدف: ورزش در کاهش قند و چربی خون افراد دیابتیک مؤثر می‌باشد. عصاره گیاه بابونه اثر کاهش دهندگی چربی خون دارد. هدف از این مطالعه تجربی بررسی هم‌زمان استفاده از ورزش هوازی و عصاره گیاه بابونه در کاهش چربی خون در موش‌های صحرایی دیابتی می‌باشد.
مواد و روش کار: در این مطالعه تجربی، 24 سر ( 4 گروه 6 سری) موش صحرایی نر نژاد ویستار در محدوده وزنی 20±200 گرم مورداستفاده قرار گرفت. گروه: کنترل (دیابتی بدون درمان و ورزش)، بابونه (دیابتی و درمان با عصاره بابونه، 200 میلی‌گرم بر کیلوگرم)، ورزش (دیابتی و انجام ورزش ) و بابونه و ورزش (دیابتی به همراه بابونه و انجام ورزش) تقسیم شدند. ورزش به‌صورت دویدن روی تردمیل به مدت 12 هفته (هر هفته 5 روز و هر روز به مدت 60 دقیقه و با شدت 26 متر در دقیقه) انجام شد. دیابتی شدن موش‌ها با استفاده از داروی استروپتوزوسین به میزان 65 میلی‌گرم به ازا هر کیلوگرم وزن بدن و درون صفاقی صورت گرفت.
یافته‌ها:  کلسترول سرم گروه کنترل افزایش معنی‌داری با گروه دریافت‌کننده عصاره بابونه و ورزش و گروه توأم دریافت‌کننده بابونه و ورزش دارد (p<0.001). تری‌گلیسرید سرم گروه بابونه و ورزش و گروه بابونه و ورزش کاهش معنی‌داری را نسبت به گروه کنترل نشان داد (p<0.01). LDL سرم در گروه‌های بابونه و ورزش و گروه توأم کاهش معنی‌داری را نسبت به گروه کنترل دارد (p<0.001). HDL سرم خون در گروه‌های بابونه، ورزش هوازی و توأم بابونه و ورزش افزایش معنی‌داری نسبت به گروه کنترل دارد (p<0.01).
بحث و نتیجه‌گیری: استفاده هم‌زمان عصاره گل بابونه و ورزش هوازی اثربخشی بسیار مؤثری در کاهش چربی‌های مضر خون در موش‌های صحرایی نر دیابتی دارد.
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: فیزیولوژی