دوره 30، شماره 4 - ( تیر 1398 )                   جلد 30 شماره 4 صفحات 289-281 | برگشت به فهرست نسخه ها

sheikh M, ramezani S, ahmadi K. COMPARISON OF ANTHROPOMETRIC INDICATORS, IQ, AND MOTOR DEVELOPMENT IN PRESCHOOL CHILDREN WITH AND WITHOUT LOW BIRTH WEIGHT. Studies in Medical Sciences 2019; 30 (4) :281-289
شیخ محمود، رمضانی شهین، احمدی خالد. مقایسه شاخص‌های آنترپومتریک، بهره‌ی هوشی و رشد حرکتی در کودکان پیش‌دبستانی با و بدون وزن کم هنگام تولد (علی-مقایسه‌ای). مجله مطالعات علوم پزشکی. 1398; 30 (4) :281-289

دانشیار گروه رفتارحرکتی، دانشگاه تهران، تهران، ایران (نویسنده مسئول) ، ramezani108@ut.ac.ir
پیش‌زمینه و هدف: وزن هنگام تولد یکی از شاخص‌های مهم تعیین سلامت کودک می‌باشد که جنبه‌های مختلف رشد جسمانی و شناختی او را تحت تأثیر قرار می‌دهد. هدف این پژوهش مقایسه شاخص‌های آنترپومتریک، بهره‌ی هوشی و رشد حرکتی در کودکان پیش‌دبستانی با و بدون وزن کم هنگام تولد بود.
مواد و روش‌ کار: پژوهش حاضر یک پژوهش علی-مقایسه ای می‌باشد. جامعه آماری شامل کودکان پیش‌دبستانی شهرستان مریوان بود. بدین منظور از میان مهدکودک‌های شهرستان مریوان،37 کودک ) با وزن طبیعی بالای 2500 گرم) و 37 کودک با وزن کم زمان تولد (پایین‌تر از 2500 گرم) به‌صورت هدفمند انتخاب شدند و در دو گروه کودکان با وزن تولد کم و کودکان با وزن طبیعی تولد قرار گرفتند. به‌منظور ارزیابی رشد مهارت‌های حرکتی درشت و ظریف از نسخه کوتاه شده آزمون تبحر حرکتی بروینینکس اوزرتسکی و جهت اندازه‌گیری بهره هوشی شرکت‌کنندگان، از مقیاس هوش وکسلر-4 استفاده شد. همچنین جهت اندازه‌گیری شاخص‌های آنتروپومتریکی ابزارهای متر و ترازو مورداستفاده قرار گرفت.
یافته‌ها: داده‌های به‌دست‌آمده با استفاده از آزمون آماری تی مستقل، تحلیل واریانس چند متغیری و تحلیل واریانس یک‌راهه در متن مانوا مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت (سطح معناداری 0001/0). نتایج حاصل، تفاوت معناداری را در شاخص‌های آنتروپومتریک، بهره هوشی و مهارت‌های درشت و ظریف بین کودکان با وزن طبیعی هنگام تولد در مقایسه با کودکان متولدشده با وزن کم نشان داد، و کودکان با وزن طبیعی تولد عملکرد بالاتری را در این شاخص‌ها از خود نشان دادند.
بحث و نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج به‌دست‌آمده تفاوت معناداری در شاخص‌های آنتروپومتریک، بهره هوشی و رشد حرکتی بین کودکان پیش‌دبستانی با و بدون وزن کم هنگام تولد جود دارد.

نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: کودکان (عمومی)