مرکز تحقیقات سلامت فراورده های گیاهی و دامی، گروه نانوتکنولوژی پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران (نویسنده مسئول) ، Javad.Akhtari@gmail.com
چکیده: (4101 مشاهده)
پیشزمینه و هدف: کلیه موجودات زنده برای ادامه حیات و زندگی در تکاپو و جستجوی غذا هستند این امر بزرگترین و مهمترین نیاز همه موجودات زنده است. دراینبین سلامت مواد غذایی از اهمیت بالایی برخوردار است. نانوتکنولوژی در تمامی جوانب زندگی بشر وارد شده است و امروزه نقش مهمی در صنایع غذایی دارد. این فناوری از تولید و انبارداری تا بستهبندی و مشخص کردن انقضای مواد غذایی را تغییر داده است.. در این مقاله شماری از پیشرفتهای صورت گرفته در علوم صنایع غذایی با تکیهبر فناوری نانو مرور میگردد.
مواد و روش کار: این مطالعه از نوع مروری غیر نظاممند بوده و جستجو از طریق پایگاههای اطلاعاتی Pubmed، SCOPUS، Web of Science و Google Scholar با کلیدواژگان Nanotechnology، Nanoparticle به همراه Packaging و Food Science در سالهای اخیر (2018-2015) انجام شد. تعداد 852 مقاله مرتبط بود که از میان آنها 43 مقاله جهت استفاده در این مقاله انتخاب شدند.
یافتهها: نانوذرات فلزی و اکسید فلزی، کیتوزان، نانوذرات پلیمری و لیپوزومی از پرکاربردترین ذرات در بستهبندی و حفاظت مواد غذایی هستند. استفاده از نانوذرات مختلف و کامپوزیتهای آغشته به نانوذرات، نانوفیلمها و ... سبب بهبود کیفیت و ماندگاری مواد غذایی شده است
نتیجهگیری: نانوتکنولوژی بهعنوان یک فنّاوری نوظهور که در تمام جنبههای زندگی بشر وارد شده است، توانسته است در صنایع غذایی هم بسیار تأثیرگذار باشد.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
فارماکولوژی