دوره 30، شماره 10 - ( دی 1398 )                   جلد 30 شماره 10 صفحات 818-804 | برگشت به فهرست نسخه ها

Feizipour H, Sepehrianazar F, Issazadegan A, Ashayeri H. THE EFFECTIVENESS OF COGNITIVE REHABILITATION ON PROCESSING SPEED, WORKING MEMORY CAPACITY, EXECUTIVE FUNCTION, AND QUALITY OF LIFE IN MULTIPLE SCLEROSIS PATIENTS: A QUASI-EXPERIMENTAL STUDY. Studies in Medical Sciences 2019; 30 (10) :804-818
فیضی پور هائده، سپهریان آذر فیروزه، عیسی زادگان علی، عشایری حسن. اثربخشی توانبخشی شناختی بر سرعت پردازش و ظرفیت حافظه فعال، کارکرد اجرایی و کیفیت زندگی بیماران مالتیپل اسکلروزیس – مطالعه نیمه تجربی. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1398; 30 (10) :804-818

دانشگاه علوم پزشکی ارومیه (نویسنده مسئول) ، h.feizipour@gmail.com
پیش زمینه و هدف: بیماری مالتیپل اسکلروزیس شایع­ترین نوع بیماری نورولوژیک است که معمول‏ترین علت ناتوانی است و می تواند توام با آسیب‏های شناختی باشد. علی رغم استفاده از پژوهش های مرتبط با توانبخشی‏ شناختی در بیماران دارای ام اس، هنوز نتایج شفاف و جامع وجود ندارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی توانبخشی‏ شناختی بر سرعت و ظرفیت حافظه فعال، کارکرد اجرایی و کیفیت زندگی در بیماران مالتیپل‏اسکلروزیس انجام گردید.
ابزار و روش: پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش‏آزمون-پس‏آزمون و مرحله پیگیری با گروه لیست انتظار بر روی 32 نفر از مراجعین انجمن حمایت از بیماران ام‏اس انجام شد که به روش نمونه‏گیری مبتنی بر هدف انتخاب و به‏طور تصادفی به دو گروه 16 نفری مداخله و لیست انتظار، تقسیم شدند. اعضای گروه مداخله به‏صورت فردی به مدت 12 جلسه در برنامه توانبخشی شناختی شرکت کردند. نمرات سرعت و ظرفیت حافظه فعال، کارکرد اجرایی و کیفیت زندگی هر دو گروه به کمک آزمون‏های ان-بک، فراخنای حافظه وکسلر، دسته‏بندی کارت‏های ویسکانسین و پرسشنامه کیفیت زندگی بیماران ام‏اس، گردآوری و با استفاده از روش‏های آماری توصیفی(میانگین و انحراف معیار) و استنباطی(آزمون تحلیل واریانس اندازه‏های مکرر) تحلیل شدند.
یافته‎ها: یافته‏ها نشان دادند به‏غیر از حیطه فیزیکی کیفیت زندگی، میانگین نمرات آزمون ویسکانسین، وکسلر، زمان پاسخ آزمون ان‏بک، حیطه روانی کیفیت زندگی در طول زمان و در دو گروه مداخله و انتظار متفاوت هستند(05.0>P). بدین‏ترتیب، عملکرد گروه مداخله در سرعت و ظرفیت حافظه فعال، کارکرد اجرایی و حیطه روانی کیفیت زندگی، بهبودی معنی‏داری را(05.0>P) در مراحل پس از آزمون و پیگیری نسبت به گروه انتظار، نشان دادند.
بحث و نتیجه‏ گیری: بر اساس این یافته ‏ها، توانبخشی شناختی، احتمالا بر سرعت و ظرفیت حافظه فعال، کارکرد اجرایی و کیفیت زندگی بیماران ام‏اس اثربخش است.
نوع مطالعه: کارآزمایی بالینی | موضوع مقاله: علوم اعصاب