دوره 30، شماره 7 - ( مهر 1398 )                   جلد 30 شماره 7 صفحات 581-575 | برگشت به فهرست نسخه ها

Imani A, Karimi V, Dinmohamadi M R, Moradi F. THE EFFECT OF COOLED HEMODIALYSIS FLUID ON THE ADEQUACY OF DIALYSIS: A CLINICAL TRIAL. Studies in Medical Sciences 2019; 30 (7) :575-581
ایمانی علی، کریمی وحیده، دین محمدی محمد رضا، مرادی فاطمه. بررسی تأثیر سرد کردن مایع همودیالیز بر کفایت دیالیز: یک کارآزمایی بالینی. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1398; 30 (7) :575-581

مربی و عضو هیات علمی دانشکده پرستاری و مامایی، کارشناس ارشد پرستاری داخلی و جراحی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران (نویسنده مسئول) ، moradifha@gmail.com
پیش‌زمینه و هدف: استفاده از همودیالیز سرد به‌عنوان تلاشی در جهت کنترل هیپوتانسیون‌های حین همودیالیز از سال 1980 شروع شد و بعد از این سال‌ها محققین متوجه شدند که همودیالیز سرد نه‌تنها دوره‌های افت فشارخون حین همودیالیز را می‌کاهد بلکه تأثیرات مفید دیگری بر کفایت دیالیز، سلامت کلی و کیفیت زندگی دارد.
مواد و روش‌ کار: این مطالعه، یک مطالعه کارآزمایی بالینی بود که به‌صورت تصادفی، متقاطع دو سوکور در دانشگاه علوم پزشکی زنجان انجام شد. 42 بیمار همودیالیزی به دو گروه 20 نفر (گروه اول) و 22 نفر (گروه دوم) تقسیم شدند. سپس گروه اول به مدت 4 هفته همودیالیز استاندارد (دمای مایع همودیالیز c°37) و به‌طور هم‌زمان گروه دوم همودیالیز سرد (دمای مایع همودیالیز c°35) دریافت کردند، سپس نوع همودیالیز گروه‌ها عوض شد. میزان کفایت دیالیز بیماران به‌صورت ماهانه یعنی سه بار، قبل از شروع مطالعه، بعد از 4 هفته اول و دوم با دادن اطلاعات لازم به نرم‌افزار پیشنهادی وزارت بهداشت که در سیستم کامپیوتر بخش همودیالیز بیمارستان ولی‌عصر (عج) شهر زنجان موجود بود، محاسبه گردید.
یافته‌ها: نتایج نشان داد میانگین KTV در مرحله سرد و استاندارد، به‌ترتیب، 71/1 و 46/1 و بعد از چهار هفته دوم، به‌ترتیب، 69/1 و 32/1 بود. یعنی همودیالیز سرد به‌طور معنی‌داری سطح KTV را بهبود بخشیده بود (001/0P<). بعد از چهار هفته اول، میانگین URR در مرحله سرد و استاندارد، به‌ترتیب، 30/76 و 14/66 و بعد از چهار هفته دوم، به‌ترتیب، 91/79 و 20/69 بود. یعنی همودیالیز سرد به‌طور معنی‌داری سطح URR را بهبود بخشیده بود (001/0P<).
بحث و نتیجه‌گیری: همودیالیز سرد باعث بهبود قابل‌توجهی در کفایت همودیالیز می‌گردد.
نوع مطالعه: کارآزمایی بالینی | موضوع مقاله: کلیه (ارولوژی)