دوره 29، شماره 6 - ( ماهنامه شهریور 1397 )                   جلد 29 شماره 6 صفحات 19-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Majdara E, Rahimian Boogar I, Talepasand S, Gregory R J. The Efficacy of Dynamic Deconstructive Psychotherapy in Treatment of Borderline Personality Disorder: Introducing an Evidence-Based Therapeutic Model. Studies in Medical Sciences 2018; 29 (6) :1-19
مجدآرا الهه، رحیمیان بوگر اسحق، طالع پسند سیاوش، گرگوری رابرت جی.. اثربخشی روان‌درمانی ساخت زدای پویشی در درمان اختلال شخصیت مرزی: معرفی یک مدل درمانی مبتنی بر شواهد. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1397; 29 (6) :1-19

گروه روانشناسی بالینی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه سمنان ، i_rahimian@semnan.ac.ir
پیش زمینه و هدف: ویژگی‌های مبتلایان به اختلال شخصیت مرزی و ماهیت پیچیده آن ضرورت به‌کارگیری درمان‌های جدید را توجیه می‌نماید. پژوهش حاضر با هدف معرفی روان‌درمانی ساخت زدای پویشی و ارزیابی اینکه آیا یک مدل کارا و مقرون‌به‌صرفه برای درمان اختلال شخصیت مرزی در جامعه ایرانی انجام شد.
مواد و روش کار: این پژوهش یک کارآزمایی تصادفی کنترل‌شده با استفاده از طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه کنترل  دارای مراقبت های معمول افزوده بود. از بین مبتلایان به اختلال شخصیت مرزی مراجعه‌کننده به کلینیک‌های روانپزشکی و روانشناسی شهرستان گنبد کاووس تعداد 30  نفر انتخاب و با روش تولید اعداد تصادفی در دو گروه جایگزین شدند. شرکت‌کنندگان پرسشنامه‌های ارزیابی شدت اختلال مرزی به‌مرور زمان (BEST) و مقیاس خلق پرسشنامه سلامت بیمار (PHQ-9 ) را به هنگام ورود به پژوهش (خط پایه)، ماه سوم، ماه ششم و ماه نهم درمان تکمیل نمودند. برای تجزیه‌وتحلیل آماری از روش تحلیل واریانس چند متغیری با اندازه‌گیری‌های مکرر و نرم­افزار آماری SPSS19  استفاده شد.
یافته ها: نتایج تحلیل واریانس نشان داد که روان‌درمانی ساخت زدای پویشی بر کاهش نشانگان مرکزی اختلال شخصیت مرزی  و افسردگی این بیماران اثربخش بوده است.
بحث و نتیجه گیری: مطابق با یافته‌های این پژوهش روان‌درمانی ساخت زدای پویشی درمانی مقرون‌به‌صرفه و اثربخش است. این یافته‌ها دارای تلویحات نظری و عملی برای درمانگران است.