دوره 29، شماره 9 - ( ماهنامه _ آذر 1397 )                   جلد 29 شماره 9 صفحات 630-621 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghazilou Azar R, Zeinali A, Hamednia S. PREDICTION OF SHAME EXPERIENCE IN FAMILIES WITH PSYCHIATRIC PATIENTS BASED ON SELF-AWARENESS, COGNITIVE FLEXIBILITY AND SELF-COMPASSION. Studies in Medical Sciences 2018; 29 (9) :621-630
قاضیلوآذر رضا، زینالی علی، حامدنیا صفر. پیش‌بینی تجربه شرم در خانواده‌های دارای بیماران روان‌پزشکی از روی خودآگاهی، انعطاف‌پذیری شناختی و خود شفقت‌ورزی. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1397; 29 (9) :621-630

دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه ، cognition20@yahoo.com
پیش‌زمینه و هدف: در سال‌های اخیر اختلال‌های روان‌پزشکی بسیار زیاد شده و این اختلال‌ها گاهی باعث تجربه شرم در خانواده‌های مبتلایان می‌شود. این پژوهش با هدف پیش‌بینی تجربه شرم در خانواده‌های دارای بیماران روان‌پزشکی از روی خودآگاهی، انعطاف‌پذیری شناختی و خود شفقت‌ورزی انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش همه خانواده‌های دارای بیماران روان‌پزشکی در بخش‌های روان‌پزشکی مرکز آموزشی و درمانی رازی شهر ارومیه در ماه‌های مرداد و شهریور سال 1396 بودند. درمجموع 280 نفر از خانواده‌های دارای بیماران روان‌پزشکی با روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل نگرش‌های شرم مرتبط با اختلال‌های روانی، خودآگاهی، انعطاف‌پذیری شناختی و خود شفقت‌ورزی بودند. داده‌ها به کمک نرم‌افزار SPSS-19 و با روش‌های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به شیوه هم‌زمان تحلیل شدند.
یافتهها: یافته‌ها نشان داد متغیرهای خودآگاهی، انعطاف‌پذیری شناختی و خود شفقت‌ورزی با تجربه شرم در خانواده‌های دارای بیماران روان‌پزشکی رابطه منفی و معنی‌دار داشتند. همچنین متغیرهای پیش‌بین به‌طور معنی‌داری 24 درصد از تغییرات تجربه شرم در خانواده‌های دارای بیماران روان‌پزشکی را پیش‌بینی کردند (01/0>p).
بحث و نتیجهگیری: نتایج حاکی از اهمیت خودآگاهی، انعطاف‌پذیری شناختی و خود شفقت‌ورزی در پیش‌بینی تجربه شرم در خانواده‌های دارای بیماران روان‌پزشکی بود. بنابراین مشاوران و روانشناسان بالینی برای کاهش تجربه شرم در خانواده‌های دارای بیماران روان‌پزشکی می‌توانند خودآگاهی، انعطاف‌پذیری شناختی و خود شفقت‌ورزی آنان را افزایش دهند.
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: روانپزشکی