پیشزمینه و هدف: با توجه به اینکه ذهن آگاهی ممکن است بر سازوکارهای زیربنایی اختلال وحشتزدگی تأثیر بگذارد، هدف این پژوهش بررسی اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر بهبودی بیماران مبتلابه اختلال وحشتزدگی بهعنوان مکمل دارو است.
مواد و روشها: این پژوهش مطالعهای پیش-آزمایشی از نوع پیشآزمون_ پسآزمون با گروه کنترل (لیست انتظار) و پیگیری میباشد. تعداد 30 بیمار مبتلا به اختلال وحشتزدگی انتخاب و بهطور تصادفی در گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. هر دو گروه تحت دارودرمانی با نوع و دوز یکسان قرار داشتند. گروه آزمایش تحت درمان MBCT قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار بودند. پرسشنامه باور وحشتزدگی، پرسشنامه اضطراب بک، و پرسشنامه افسردگی بک برای جمعآوری دادهها مورد استفاده قرار گرفت. دادهها با آزمونهای تحلیل کوواریانس مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: بعد درمان، نمرات بیماران گروه آزمایش در زیرمقیاسهای شدت علائم، اضطراب انتظار، فاجعه انگاری بدنی، فاجعه انگاری هیجانی و نارضایتی از خود اختلال وحشتزدگی کاهش معنیداری (05/0 >p) نشان دادند. این تغییرات در پیگیری دوماهه پایدار بود.
بحث و نتیجهگیری: بنابراین درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی با اثرگذاری روی سازوکارهای شناختی و مؤلفههای درگیر در اختلال وحشتزدگی میتواند در بهبودی بیماران مبتلا به این اختلال مؤثر باشد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |