دوره 19، شماره 4 - ( زمستان 1387 )                   جلد 19 شماره 4 صفحات 301-295 | برگشت به فهرست نسخه ها

A COMPARATIVE STUDY OF EXTRA – AMNIOTIC SALINE INFUSION AND HIGH DOSE OXYTOCIN WITH PROSTAGLANDIN E2 SUPPOSITORY AND HIGH DOSE OXYTOCIN IN PRE - INDUCTION CERVICAL RIPENING IN SECOND TRIMESTER PREGNANCIES. Studies in Medical Sciences 2009; 19 (4) :295-301
دکتر افسانه امیرابی ، دکتر سریه گل‌محمدلو ، دکتر شاکر سالاری لک ، دکتر لاله خبیری . مقایسه میزان موفقیت انفوزیون با شیاف واژینال پروستاگلاندین E2 همراه با اکسی توسین غلیظ اکستراآمنیوتیک نرمال سالین همراه با اکسی توسین غلیظ در ختم حاملگی‌های سه ماهه دوم. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1387; 19 (4) :295-301

دکتر افسانه امیرابی [1] ، دکتر سریه گل ­ محمدلو [2] ، دکتر شاکر سالاری لک [3] ، دکتر لاله خبیری [4]

تاریخ دریافت 10/02/87 تاریخ پذیرش 16/05/87

چکیده

پیش زمینه و هدف: در برخی حاملگی­های سه ماهه دوم به­دلیل اندیکاسیون­های مادری یا جنینی نیاز به ختم حاملگی وجود دارد. از آنجایی­که معمولاً در سه ماهه دوم بارداری، دیلاتاسیون وافاسمان درسرویکس وجود ندارد نیاز به آماده سازی ( ripening ) سرویکس قبل از اینداکشن وجود دارد. هدف از این مطالعه، مقایسه اثربخشی انفوزیون اکسترا آمنیوتیک نرمال سالین ( EASI ) و شیاف واژینال پروستاگلاندین E2 با نام تجاری دینوپروستون در ripening سرویکس در ختم بارداری­های سه ماهه دوم می­باشد.

مواد و روش کار : این مطالعه به­صورت کارآزمایی بالینی تصادفی روی 80 زن با سن حاملگی 28-14هفته که جهت ختم حاملگی بستری شده بودند انجام شد. چهل بیمار در گروه انفوزیون اکستراآمنیوتیک نرمال سالین (گروه1) و 40 بیمار در گروه شیاف پروستا گلاندین E2 (گروه2) به­صورت تصادفی و یک در میان قرار گرفتند. اینداکشن با اکسی توسین غلیظ بعد از انفوزیون اکستراآمنیوتیک نرمال سالین در گروه یک و گذاردن 2 عدد شیاف پروستاگلاندین E2 (1عدد به فاصله 4 ساعت) در فونیکس خلفی در گروه دو آغاز می­شد. Bishop score قبل و بعد از استفاده از روش­های ripening ، موارد دفع جنین، مدت دفع جنین از شروع اینداکشن، موارد شکست درمان و هرگونه عوارض احتمالی ثبت شده و آنالیز آماری با استفاده از داده­ها انجام می­شد.

یافته­ها: ishop Score اولیه و ثانویه به­ترتیب در گروه EASI 53/0 ± 2/1 و 14/2 ± 55/4 و در گروه شیاف پروستا گلاندین E2 66/0 ± 68/1 و 66/1 ± 3 بود. با یک­بار استفاده از روش ختم حاملگی میزان دفع جنینی در گروه EASI 50% و در گروه شیاف پروستاگلاندین E2 20% بود. میانگین زمانی شروع اینداکشن تا خروج جنین در گروه EASI 38/8 ± 17 ساعت و در گروه شیاف پروستاگلاندین E2 7/6 ± 9/20 ساعت بود که تفاوت آماری در هر دو مورد معنی­دار بود. عارضه جدی و خاصی در هیچ یک از دو گروه مشاهده نشد .

بحث و نتیجه­گیری : روش EASI برای ختم بارداری در 3 ماهه دوم ارزان و بی­خطر بوده به خوبی توسط بیماران تحمل می­شود. در مواردی که دسترسی به سایر روش­ها مانند شیاف 20 میلی­گرمی پروستا گلاندین E2 و یا شیاف­های میزوپروستول امکان­پذیر نیست باید به­عنوان انتخاب اول در نظر گرفته شود.

کلید واژه­ها : ختم بارداری در سه ماهه دوم، تزریق اکستراآمنیوتیک نرمال سالین، شیاف واژینال پروستاگلاندین E2 ، اینداکشن با محلول اکسی توسین غلیظ، آماده سازی سرویکس

مجله پزشکی ارومیه، دوره نوزدهم، شماره‌ چهارم، ص 301-295، زمستان 1387

آدرس مکاتبه: ارومیه، گروه بیماری­های زنان و مامایی، بیمارستان شهید مطهری، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، تلفن: 09141416846

Email: amirabi@umsu.ac.ir