دکتر هاشم محمودزاده [1] ، دکتر احمدعلی نیکیبخش [2] ، دکتر شاهصنم غیبی [3] ، دکتر علی آقایارماکویی [4]
تاریخ دریافت 23/08/86 تاریخ پذیرش 29/03/87
چکیده
پیش زمینه و هدف: بیماری کاوازاکی یک واسکولیت سیستمیک است که بیشتر در کودکان کمتر از 5 سال بروز میکند. مهمترین عارضه این بیماری عوارض قلبی و عروقی بوده که تجویز به موقع (10 روز اول بیماری) ایمنوگلوبولین وریدی میتوان تا حدودی مانع از عوارض قلبی و عروقی شد. با توجه به نبودن هیچ مطالعه ذر آذربایجان غربی، ما در این بررسی، پرونده تمام بیماران بستری در مدت 7 سال در ارومیه را بررسی کردیم. که شامل گزارشهای بالینی و عوارض و علایم بسیار نادر که در سایر مطالعات کشوری کمتر مطالعه شده است گزارش کرده ایم.
موارد و روش کار: در مطالعه کلیه بیماران بستری شده در بیمارستان امام خمینی ارومیه از سال 1378 تا 1384 بررسی شدند. روش بررسی گذشته نگر توصیفی براساس پرونده بود. تعداد کل بیماران 42 نفر و تشخیص بیماری براساس منابع بوده است. معیارهای تشخیصی شامل تب طول کشیده بیشتر از 5 روز و سایر علایم شامل بثورات پوستی، کونژنکوتیویت غیرچرکی دو طرفه، لنفادنیت گردنی، علایم مخاطی و تغییرات در اندامها استوار بود. بیمارانی که معیارهای کامل را نداشتند (تب + چهار علامت بالینی) و سایر علل رد شده بودند بهعنوان موارد آتیپیک محسوب شدند. بیماران از نظر سن، جنس و فصل بروز بیماری، علایم بالینی (ذکر شده در بالا)، آزمایشگاهی، ( (ESR ,CRP تعداد لکوسیتها، تعداد پلاکتها، ولکوسیتوری و عوارض و علایم کمتر شایع بیماری بررسی شدند.
یافتهها: محدوده سنی بیماران از 60 روزگی تا 13 سالگی بوده که 52% دختر و 48% پسر بودهاند. بیشترین شیوع فصلی مربوط به زمستان با 36% و پاییز با 33% بوده است. از نظر علایم بالینی غیر از تب که در تمامی بیماران مشاهده شد، راش جلدی در 93%، آدنوپاتی شاخص گردنی در 64% تغییرات در اندامها 62% و کنژنکتیویت غیرچرکی دو طرفه در 73% و تغییرات مخاطی دهان و لبها در 86% موارد دیده شد. عوارض قلبی در 12% کودکان دیده شد. و 78% کودکان لکوسیتوز داشتند و 90% کودکان ESR بیشتر از mm 50 داشتند و در این مطالعه عوارض نادر تر مثل مننژیت آسپتیک، گانگرن اندامها، التهاب کیسه صفرا، اوتیت میانی، هپاتیت و نارسایی کلیه نیزگزارش شده است.
بحث: در این مطالعه مشخص شد که ضایعات جلدی بهطور شاخصی از سایر مطالعات در بیماران ما بیشتر بوده است و همچنین عوارض قلبی به نحو چشمگیری کمتر از سایر مطالعات بوده است. همچنین در این مطالعه عوارض بسیار نادری مثل نارسایی کلیه و کار نکردن اندامها گزارش شد.
کلید واژهها: آتیپیک، بیماری کاوازاکی، واسکولیت، ایمنوگلوبولین وریدی
مجله پزشکی ارومیه، سال نوزدهم، شماره سوم، ص 241-236، پاییز 1387
آدرس مکاتبه: ارومیه، بیمارستان مطهری، تلفن: 09143458715
E-mail: mahmndzadeh@ rediff.com
[1] استادیار و فوق تخصص نفرولوژی اطفال دانشگاه علوم پزشکی ارومیه (نویسنده مسئول)
[2] دانشیار و فوق تخصص نفرولوژی اطفال دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
[3] استادیار و فوق تخصص گوارش کودکان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
[4] استادیار گروه کودکان، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |