دوره 27، شماره 1 - ( ماهنامه _ فروردین 1395 )                   جلد 27 شماره 1 صفحات 26-19 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yousefee asl M M, Eghbal J, Khalkhali H R, Hosseini Jazani N. APPLICATION OF THE COMBINED EFFECT OF PHOSPHOMYCIN AND ZATARIA MULTIFLORA ESSENTIAL OIL ON REDUCTION OF BIOFILM AMOUNTS PRODUCED BY P.AERUOGINOSA PAO1. Studies in Medical Sciences 2016; 27 (1) :19-26
یوسفی اصل محمدمهدی، اقبال جاوید، خلخالی حمیدرضا، حسینی جزنی نیما. کاربرد هم‌زمان فسفومایسین و اسانس آویشن در کاهش میزان تولید بیوفیلم سودوموناس آئروجینوزا. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1395; 27 (1) :19-26

استاد میکروب شناسی، گروه میکروب شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه ، n_jazani@yahoo.com

پیش‌زمینه و هدف: سودوموناس آئروجینوزا باسیل گرم منفی مولد بیوفیلم و فسفومایسین آنتی‌بیوتیکی وسیع‌الطیف و آویشن یکی از پرمصرف‌ترین گیاهان دارویی می‌باشند. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثرات توأم فسفو مایسین و اسانس آویشن بر میزان تولید بیوفیلم سودوموناس آئروجینوزا PAO1 می‌باشد.

مواد و روش‌ کار: حداقل غلظت مهارکننده و کشنده فسفومایسین و اسانس آویشن به ترتیب در دامنه غلظت 25/0 تا128 میلی‌گرم در لیتر و 10درصد_078/0درصد تعیین شد. تولید بیوفیلم در غیاب و حضور غلظت‌های تحت کشنده از آنتی‌بیوتیک و یا اسانس و غلظت‌های توأم از هردو اندازه‌گیری شد. آنالیز واریانس دوعاملی به‌منظور بررسی اثرات اصلی آویشن و آنتی‌بیوتیک و اثر متقابل آویشن و آنتی‌بیوتیک مورداستفاده قرار گرفت.

یافته‌ها: حداقل غلظت مهارکننده و کشنده فسفومایسین 64 میکروگرم در میلی‌لیتر و حداقل غلظت کشنده اسانس آویشن 5درصد بود. تولید بیوفیلم در غیاب فسفومایسین و آویشن حداکثر و در حضور فسفومایسین و غلظت تحت کشنده 5/2درصد اسانس آویشن کاهش یافت و کاهش بیشتری در حضور غلظت‌های توأم مشاهده شد. نتایج آنالیز آماری نشان داد که در تیمار سویه PAO1 با تمامی دوزهای فسفومایسن ازنظر میزان تولید بیوفیلم با مورد بدون تیمار تفاوت معنی‌دار وجود دارد، ولی بین میزان کاهش تولید بیوفیلم تحت تأثیر غلظت‌های مختلف آنتی‌بیوتیک با یکدیگر تفاوت معنی‌دار وجود نداشت(برای تفاوت مابین همه گروه‌ها p>0.05).

بحث و نتیجه‌گیری: کاربرد توأم اسانس آویشن و آنتی‌بیوتیک فسفومایسن به‌ویژه در غلظت‌های کم‌تر از آنتی‌بیوتیک فسفومایسین، روشی امیدبخش در کنترل و پیشگیری از تولید بیوفیلم توسط سویه PAO1 است.

نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: میکروبیولوژی