پیشزمینه و هدف: توکسوپلاسما گوندی از بیماریهای مهم انگلی مشترک انسان و دام است. عفونت با توکسوپلاسما بهویژه آلودگی بدون علائمان در زنان باردار که منجر به توکسوپلاسموزیس مادر زادی میگردد که موجب سقط یا اختلالات مادرزادی در جنین و همچنین در افراد مبتلا ء به نقص ایمنی آسیبهای شدید ایجاد مینماید. هدف از این مطالعه تعیین سرواپیدمیولوژی توکسوپلاسموزیس در زنان باردار شهرستان ارومیه در سهماهه اول بارداری و همچنین تعیین عوامل خطر در ارتباط با افزایش میزان شیوع بیماری میباشد.
مواد و روش کار: این مطالعه که بهصورت مقطعی -توصیفی طراحی گردیده بود، بهصورت تصادفی چهار مرکز بهداشت شهرستان ارومیه انتخاب شدند و از 346 خانم باردار مراجعهکننده به مراکز فوق، نمونه خون جهت آزمایش میزان آنتیبادیهای IgG و IgM علیه توکسوپلاسما گوندی به روش الایزا موردبررسی قرار گرفت. اطلاعات دموگرافیک و ریسک فاکتورهای مرتبط با توکسوپلاسما گوندی بهوسیله پرسشنامهها جمعآوری، سپس نتایج بهوسیله نرمافزار SPSS20 مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: در این مطالعه 32/28 درصد افراد موردمطالعه IgG و 44/1 درصد نمونهها IgM مثبت بودند. یافتهها نشان میداد ارتباط معنیداری ما بین محل سکونت (0.001>p.value) و استفاده از دستکش هنگام حمل زباله و بریدن گوشت (0.001>p) داشت. ارتباط معنیداری با موارد مثبت IgG در رابطه با سطح تحصیلات، مصرف گوشت، سبزیجات، آب ناسالم، شغل افراد و مصرف تخممرغ خام و یا نیمپز مشاهده نگردید.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه نشان میدهد 248 (71.68 درصد) نفر از زنان باردار شهرستان ارومیه سابقه آلودگی به این انگل را نداشته که درنتیجه در حین حاملگی مستعد ابتلا به توکسوپلاسموزیس هستند. با توجه به نتایج ارائهشده ضرورت اقدامات بهداشتی و درمانی و تشخیص سریع برای حذف عوامل خطرساز در مدت دوران بارداری ضروری به نظر میرسد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |