دکتر خسرو حضرتی تپه [1] ، دکتر جواد آقازاده [2] ، دکتر سید جواد موسوی [3]
تاریخ دریافت 3/5/86، تاریخ پذیرش 25/2/87
چکیده
پیش زمینه و هدف: هیداتیدوز دارای انتشار جهانی بوده و به عنوان یکی از بیماری هایی که میتواند چندین ارگان متعدد بدن را درگیر کند، از اهمیت به سزا ی ی برخوردار است. این بیماری عوارض متعددی نیز میتواند داشته باشد و درمان آن هزینه و مشکلات خاص خود را دارد. شناخت روشهای تشخیصی و مهمتر از آن درمان کیست هیداتید با توجه به شیوع نسبتاً قابل توجه این بیماری، اهمیت به سزا ی ی در اعاده سلامتی بیماران دارد. درمان قطعی بیماری جراحی میباشد، و در موارد خاص آلبندازول موثرترین دارو در درمان کیست هیداتید مورد استفاده قرار میگیرد. آلبندازول پس از مصرف به سرعت جذب و به سولفوکساید که متابولیت اصلی و فعال دارو میباشد تجزیه میشود. هدف از این مطالعه بررسی اثر کشندگی آلبندازول سولفوکساید در غلظتها و زمانهای متفاوت بر روی پروتواسکولکسها در محیط آزمایشگاهی میباشد.
مواد و روش کار: این مطالعه از نوع مداخلهای تجربی بود. پس از جداسازی صدها کیست هیداتید از اندامهای آلوده دامهای کشتار شده، بعد از بررسیهای لازم در مورد بارور بودن کیستها، پروتواسکولکسهای آنها تخلیه و با سرم فیزیولوژی شستشو داده شد و میزان viability آنها زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار گرفت. محلول آلبندازول سولفوکساید در غلظتهای µg/ml 25، µg/ml 50، µg/ml 100 حاضر گردید سپس تعداد معینی از پروتو اسکولکسها به لولههای حاوی سولفوکساید ریخته شد و در زمانهای متفاوت آزمایشات انجام گرفت. در مرحله بعد به کمک میکروسکوپ درصد زنده ماندن آنها از روی حرکت
سلولهای شعلهای تعیین و ثبت شد.
یافتهها: نتایج نشان داد بین افزایش مدت زمان و مقدار غلظت دارو و زنده ماندن پروتواسکولکسها رابطه مستقیم وجود دارد. در گروهی که آلبندازول سولفوکساید با غلظت µg/ml 100 استفاده شده بود تا دقیقه 20 بر روی پروتواسکواکسها اثر نداشت، فقط با افزایش مدت زمان در دقیقه 60، 60% پروتواسکولکسها از بین رفته بودند. در صورتی که در غلظت µg/ml 50 تا دقیقه 35 هیچ اثری نداشت و در دقیقه 60، فقط 40% پروتواسکولکسها مرده بودند.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتا یج تحقیق و محدودیت زمانی که جراحان در اتاق عمل دارند، آلبندازول سولفوکساید نمیتواند به عنوان یک داروی مناسب در از بین بردن پروتواسکولکسهای کیست هیدا تید بیماران در حین جراحی و جلوگیری از عود مجدد بیماری استفاده شود .
[1] دانشیار گروه انگل شناسی و قارچ شناسی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه (نویسنده مسئول)
[2] استادیار بخش جراحی مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
[3] استادیار گروه جراحی عمومی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |