پیشزمینه و هدف: دگزامتازون ازجمله داروهایی است که بهعنوان جانشین مناسب برای مخدرها در کاهش درد پس از عمل تانسیلکتومی معرفی شده است. این مطالعه نیز باهدف بررسی اثر دگزامتازون در کاهش شدت درد و استفراغ پس از عمل تانسیلکتومی و زمان شروع تغذیه خوراکی طراحی شده است.
مواد و روش کار: در این کارآزمایی بالینی 60 بیمار 12-4 ساله که کاندید تانسیکلتومی یا آدنوتانسیلکتومی بودند، بهصورت تصادفی در 2 گروه مساوی شاهد و مطالعه وارد مطالعه شدند. بلافاصله بعد از القای بیهوشی در گروه مطالعه دگزامتازون با دوز mg/kg0.15 در گروه شاهد با حجم مساوی سالین نرمال، بهصورت وریدی تزریق شد. در ریکاوری 30 دقیقه و 1 ساعت بعد، شدت درد بیمار و وجود یا عدم وجود استفراغ، در اتاق عمل سنجیده و ثبت شد. در زمانهای 2، 4، 8 و 24 ساعت بعد شدت درد، رخداد استفراغ، زمان شروع تغذیه خوراکی و مصرف ضد درد سیستمیک تجویزشده اندازهگیری و ثبت شد.
یافتهها: شدت درد (بر اساس نمره CHEOPS) در زمانهای اندازهگیری شده، نیم ساعت، 1، 2و 4 ساعت پس از عمل، در گروه مطالــعه نسبت به گروه شاهد کمتر بود (p<0.05). همچنین، آنالیز آمـاری تفاوت معنیداری را بین دو گـروه مطالعه و شاهد ازنظر فـراوانی استفراغ نـشان داد(p= 0.035) . میانگین شروع تغذیه دهانی در گروه مطالعه 3.56 ساعت و در گروه شاهد 4.44 ساعت بود که اختلاف آماری معنیداری را نشان داد (p= 0.001).
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که دگزامتازون داخل وریدی پیش از تانسیلکتومی یا آدنوتانسیلکتومی، در کودکان باعث کاهش شدت درد تا 8 ساعت بعد از عمل و کاهش رخداد استفراغ بعد از عمل و تسریع شروع تغذیه دهانی میشود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |