دوره 25، شماره 12 - ( ماهنامه اسفند 1393 )                   جلد 25 شماره 12 صفحات 1091-1082 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pourhasanali N, Poorheydar , M, Kheradmand F, Motazakker M, Roshan-Milani S. THE PROTECTIVE EFFECTS OF ZINC ON ETHANOL-INDUCED TOXICITY ON VIABILITY OF MOUSE SERTOLI CELLS IN VITRO. Studies in Medical Sciences 2015; 25 (12) :1082-1091
پورحسنعلی نازیلا، پورحیدر مریم، خردمند فاطمه، متذکر مرتضی، روشن میلانی شیوا. اثر محافظتی روی در جلوگیری از سمیت اتانول بر حیات سلول‌های سرتولی موشی در شرایط in vitro. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1393; 25 (12) :1082-1091

گروه فیزیولوژی، مرکز سلولی و مولکولی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه ، Email: shivamilani@umsu.ac.ir

پیش‌زمینه و هدف: اتانول دارای اثرات همه‌جانبه سمی بر عملکرد تولیدمثلی مرد می‌باشد و به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم مراحل اسپرماتوژنز را مختل می‌سازد. آنتی‌اکسیدانت روی، اثرات سمی اتانول را در سلول‌های غیرجنسی کاهش می‌دهد. بااین‌حال مکانیسم دقیق اثر اتانول و روی بر ظرفیت تولیدمثلی بخصوص بر سلول‌های سوماتیک بیضه‌ای ناشناخته می‌باشد. مطالعه حاضر به‌منظور بررسی اثرات تنها و توأم اتانول و روی بر میزان حیات سلولی و مورفولوژی کشت سلول‌های سرتولی انجام شده است.

روش کار: سلول‌های سرتولی موشی بعد از طی مراحل کشت در چهار گروه اصلی شامل: اتانول (mM160)، رویµM) 8)، پیش درمانی و کنترل، به مدت 24 یا 48 ساعت با محیط کشت حاوی تیمار مربوطه مواجهه یافتند. در گروه پیش درمانی، سلول‌ها ابتدا با روی و سپس با اتانول و در گروه کنترل، فقط با محیط کشت کامل مواجهه شدند. سپس میزان حیات سلولی با روش MTT و تغییرات مورفولوژیکی توسط میکروسکوپ معکوس بررسی شدند.

نتایج: در گروه اتانول کاهش معنی‌دار در میزان حیات سلولی و تغییرات مورفولوژیکی در مقایسه با سایر گروه‌ها دیده شد. میزان حیات سلولی در گروه روی در مقایسه با سایر گروه‌ها و حتی کنترل افزایش یافت. در گروه پیش درمانی، میزان حیات سلولی نسبت به گروه روی کاهش ولی نسبت به اتانول افزایش معنی‌داری داشت.

نتیجه‌گیری: روی، اثرات اتانول در کاهش میزان زیست‌پذیری سلول‌های سرتولی را تخفیف می‌دهد. روی ممکن است از ایجاد مرگ سلولی خود به خودی یا پاتولوژیک در سلول‌های جنسی پیشگیری نماید و یک اهمیت بالینی در ناباروری و الکلیسم داشته باشد.

واژه‌های کلیدی: حیات سلولی، سلول سرتولی، اتانول، روی