پیشزمینه و هدف: تنظیم هیجان نقش مهمی بر عواطف و رفتار نوجوانان دارد. با توجه به نقش دلبستگی و راهبردهای مقابلهای کارآمد در تحول مهارتهای تنظیم هیجانی، پژوهش حاضر باهدف تعیین ارتباط میان سبکهای دلبستگی و سبکهای مقابلهای با دشواریهای تنظیم هیجان در نوجوانان انجام گردید.
روش: روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری را 5291 هزار نفر از دانش آموزان دختر و پسر پایه دوم و سوم دبیرستانهای شهر تالش تشکیل میداد. جهت دستیابی به اهداف پژوهش تعداد 200 نفر بهعنوان نمونه موردمطالعه از این جامعه انتخاب شدند؛ و از آنها خواسته شد تا به مقیاس دشواریهای تنظیم هیجانی (DERS)، پرسشنامه دلبستگی نوجوانان به والدین و همسالان (IPPA-R) و پرسشنامه سبکهای مقابله (CSQ) پاسخ دهند. دادههای پژوهش با استفاده از میانگین، انحراف استاندارد، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گامبهگام مورد تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد رابطه بین دشواریهای تنظیم هیجان با دلبستگی به مادر، دلبستگی به پدر و دلبستگی به همسالان منفی و معنیدار است. همچنین رابطه دشواریهای تنظیم هیجان با سبک مقابلهای مسئله مدار منفی و معنیدار و با راهبرد مقابلهای هیجان مدار مثبت و معنیدار بود. بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون گامبهگام، سازههای دلبستگی به مادر، دلبستگی به همسالان و مقابله مسئلهمدار و هیجانمدار 24 درصد از تغییرات دشواریهای تنظیم هیجان را تبیین میکنند.
بحث و نتیجهگیری: دلبستگی به والدین و همسالان و استفاده از سبکهای مقابلهای کارآمد ازجمله عوامل مهمی است که در دشواریهای تنظیم هیجان نقش دارند.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |