دوره 25، شماره 4 - ( ماهنامه تیر 1393 )                   جلد 25 شماره 4 صفحات 326-319 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mashhadinejad H, Tabari M, Hooshmandi F, Zare E. COMPARISON OF SCALP INFILTRATION WITH BUPIVACAINE AND INTRAVENOUS MORPHINE ON POSTOPERATIVE PAIN IN PATIENTS UNDERGOING CRANIOTOMY. Studies in Medical Sciences 2014; 25 (4) :319-326
مشهدی‌نژاد حسین، طبری معصومه، هوشمندی فریبا، زارع احسان. مقایسه اثربخشی انفیلتراسیون پوستی بوپیواکائین با مورفین داخل وریدی در کاهش درد پس از عمل جراحی کرانیوتومی. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1393; 25 (4) :319-326

گروه بیهوشی، بیمارستان قائم (عج)، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ، tabarim@mums.ac.ir

پیش‌زمینه و هدف: سردرد پس از جراحی کرانیوتومی در دسته دردهای متوسط تا شدید طبقه‌بندی می‌شود. هدف از انجام این مطالعه مقایسه اثربخشی انفیلتراسیون پوستی بوپیواکائین با مورفین داخل وریدی در کاهش درد پس از عمل جراحی کرانیوتومی بوده است.

مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی دوسویه کور است که در دانشگاه علوم پزشکی مشهد اجرا گردید. حجم نمونه شامل 70 بیمار بود که تحت جراحی الکتیو کرانیوتومی فوق چادرینه ای قرار گرفتند و به‌صورت تخصیص بلوکی تصادفی به دو گروه کنترل (تزریق مورفین وریدی) و آزمون (تزریق بوپیواکائین موضعی 25/0درصد به‌صورت زیرپوستی در نواحی برش داده‌شده) تقسیم شدند. سپس در زمان‌های صفر، 2، 4، 6، 8، 12 و 24 ساعت پس از پایان بیداری کامل درد بیماران با مقیاس دیداری درد (VAS) سنجیده شد.

یافته‌ها: ازنظر VAS در ابتدای مطالعه، درد متوسط در گروه آزمون بیشتر؛ و درد شدید کمتر از گروه شاهد بود (003/0=  P). در دو و چهار ساعت اول پس از مداخله، در گروه آزمون، بیشتر بیماران درد خفیف داشتند، درحالی‌که در گروه کنترل بیشتر بیماران درد متوسط داشتند (00/0 =  P). در 6 و 12 ساعت پس از مداخله، فراوانی میزان VAS خفیف و متوسط در گروه بوپیواکائین به‌صورت معنی‌داری بیشتر از گروه مورفین بوده است (به ترتیب 009/0= P و 003/0P=).

نتیجه‌گیری: انفیلتراسیون پوستی بوپیواکائین در جراحی کرانیوتومی موجب کاهش درد شدید بیماران در 12 ساعت اول پس از جراحی می‌شود.