دوره 25، شماره 4 - ( ماهنامه تیر 1393 )                   جلد 25 شماره 4 صفحات 297-290 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Nikibakhsh A A, Mahmoodzadeh H, Hejazi S, Noroozi M, Ghazavi A, Gheibi S, et al . COMPARISON OF DIRECT RADIONUCLIDE CYSTOGRAPHY AND VOIDING CYSTOURETHROGRAPHY IN DIAGNOSIS OF MISSED VESICOURETERAL REFLUX IN CHILDREN WITH RECURRENT URINARY TRACT INFECTION. Studies in Medical Sciences 2014; 25 (4) :290-297
URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-2276-fa.html
نیکی بخش احمدعلی، محمودزاده هاشم، حجازی ساسان، نوروزی مهران، قضاوی احد، غیبی َشاهصنم، و همکاران.. مقایسه DRC (سیستوگرافی با ماده ایزوتوپ) و VCUG (سیستو گرافی با ماده حاجب) در تشخیص VUR (ریفلاکس ادرار از مثانه به حالب) تشخیص داده نشده در کودکان با عفونت ادراری مکرر. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1393; 25 (4) :290-297

URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-2276-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی ارومیه مرکز تحقیقات نفرولوژی ارولوژی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه ، anikibakhsh@yahoo.com
چکیده:   (21042 مشاهده)

پیش‌زمینه و هدف: عفونت ادراری یکی از شایع‌ترین علل عفونت‌های کودکان بوده VUR (ریفلاکس ادرار از مثانه به حالب) یکی از ریسک فاکتورهای ماژور برای عفونت ادراری مکرر می‌باشد که می‌تواند منجر به اسکار کلیه شود. روش‌های تشخیصی که در حال حاضر برای تشخیص VUR انجام می‌شود شامل VCUG، (سیستو گرافی با ماده حاجب) و DRC (سیستوگرافی با ماده ایزوتوپ) می‌باشد. در مورد اینکه کدام‌یک از این روش‌ها حساس‌تر است اختلاف‌نظر وجود دارد. در این تحقیق هدف این است که نقش DRC زمانی که کودک در VCUG قبلی VUR نداشته و نیز نقش VCUG در کودکی که قبلاً DRC شده و VUR نداشته بررسی شود.

مواد و روش کار: در این مطالعه‌ی تحلیلی 60 کودک (120 واحد کلیه) مبتلا به عفونت ادراری راجعه در سنین 6 ماه تا 14 سال مراجعه‌کننده به درمانگاه نفرولوژی اطفال بیمارستان شهید مطهری وارد مطالعه شدند. در گروه اول 34 کودک (68 واحد کلیه) که قبلاً تحت VCUG قرارگرفته بودند و VUR نداشتند توسط DRC ازنظر VUR بررسی شدند و در گروه دوم 26 کودک (52 واحد کلیه) نیز که در بررسی اولیه با DRC ازنظر VUR منفی بودند تحت VCUG قرار گرفتند. همه کودکان درنهایت جهت تعیین اسکار کلیه تحت DMSA قرار گرفتند. نتایج با استفاده از ابزارهای آماری مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت.

یافته‌ها: از بین 60 کودک مبتلا به عفونت ادراری،13 نفر پسر (7/21درصد) و 47 نفر دختر (3/87درصد) بودند. میانگین سنی برابر 7/4 سال بود. از 68 واحد کلیه که قبلاً به‌وسیله VCUG بررسی‌شده و VUR نداشته‌اند در بررسی مجدد DRC قادر بوده 37 مورد (54/5درصد) VUR را نشان دهد درحالی‌که از 52 واحد کلیه که در بررسی اولیه با DRC، VUR گزارش نشده بود VCUG تنها 7 مورد (13/5درصد) VUR کشف نشده با DRC نشان داده شد. با توجه به تفاوت معنی‌دار آماری بین دو روش فوق می‌توان دریافت که DRC دارای قدرت بالاتری برای تشخیصی VUR کشف نشده دارد. از 120 واحد کلیه موردبررسی 70 واحد اسکار در کلیه داشتند که برابر 58/5درصد می‌باشد و از این 70 مورد دارای اسکار 43 مورد 61/5 درصد ازنظر VUR مثبت بودند. نتایج نشان می‌دهد که به‌صورت معناداری در کودکانی که اسکار در DMSA داشته‌اند VUR نیز وجود داشته است.

بحث و نتیجه‌گیری: می‌توان نتیجه گرفت که با تکرار DRC یا VCUG در کودکان با عفونت ادراری مکرر که در سیستوگرافی اولیه VUR نداشته‌اند احتمال کشف VUR وجود داشته و در این راستا DRC ارزش بیشتری در مقایسه با VCUG ایفا می‌کند و همچنین اگر DMSA اسکار Significant را نشان دهد تکرار سیستوگرافی احتمال کشف VUR را بالا خواهد برد.

 

متن کامل [PDF 243 kb]   (2538 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: آناتومی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات علوم پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Studies in Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb