دوره 24، شماره 3 - ( ماهنامه خرداد 1392 )                   جلد 24 شماره 3 صفحات 183-176 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Pazokian M, Yaghmaie F. DEVELOPMENT AND PSYCHOMETRIC EVALUATION OF "ASSESSMENT FORM OF OSTEOPOROSIS". Studies in Medical Sciences 2013; 24 (3) :176-183
URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-1658-fa.html
پازکیان مرضیه، یغمایی فریده. طراحی و اعتبار سنجی"فرم بررسی پوکی استخوان". مجله مطالعات علوم پزشکی. 1392; 24 (3) :176-183

URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-1658-fa.html


دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی. تهران ، farideh_y2002@yahoo.com
چکیده:   (13807 مشاهده)

پیش زمینه و هدف: پوکی استخوان و شکستگی‌های ناشی از آن به دلیل ایجاد ناراحتی، ناتوانی، کاهش کیفیت زندگی و مرگ یک مسئله بهداشتی مهم در دنیا است. با توجه به اهمیت ثبت و گزارش دهی بیماری پوکی استخوان، این مطالعه با هدف طراحی و اعتبار سنجی " فرم بررسی پوکی استخوان" در افراد جامعه انجام شده است. 

 مواد و روش‌ها: این مطالعه یک مروری منظم است که با مرور متون، جستجوی اینترنتی و مطالعات کتابخانه‌ای در مورد فرم ارزیابی استئوپورز با کلید واژهای "فرم"، "استئوپورز"، "بروز" و" بررسی" بین سال‌های 1997-2008 آغاز شد. در این مطالعه 2 فرم و 3 پرسشنامه که در مورد پوکی استخوان در این زمینه بدست آمد، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و سپس " فرم بررسی پوکی استخوان" طراحی گردید. جهت تعیین اعتبار فرم، از اعتبار محتوا استفاده شد و فرم طراحی شده به 5 نفر متخصص پرستاری، 2 نفر از پزشکان در مراکز سنجش تراکم استخوان و 3 فیزیوتراپ که در مورد پوکی استخوان، علل بروز، عوارض تجربه و دانش کافی داشتند ارائه گردید و نظرات آن‌ها بررسی و اعمال گردید. 

یافته‌ها: در این مطالعه "فرم بررسی پوکی استخوان" طراحی و مورد اعتبارسنجی قرا گرفت. از مزیت‌های فرم طراحی شده‌ی"بررسی علل بروز پوکی استخوان" می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: در بسیاری از فرم‌های بدست آمده در مورد تاریخچه هورمونی در مردان از بیمار سؤالی نمی‌شد و یا به عوامل خطر ایجاد استئوپوز در مردان توجه نمی‌شود در حالی که مطالعات قبلی نشان داد که اختلالات هورمونی از قبیل کمبود تستوسترون، ابتلا به سرطان پروستات که می‌تواند خطر ابتلا به استئوپورز را بیشتر کند. بنابراین در این فرم سؤالاتی در این حیطه طراحی شده که فرد به طور کامل بررسی می‌کند، همچنین این فرم جهت تمام افراد مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و سنجش تراکم استخوان، مدارس، دانشگاه‌ها و در نهایت کل جامعه قابلیت کارایی دارد.

 نتیجه گیری: "فرم بررسی پوکی استخوان" یک فرم جامع بوده و اطلاعات آن می‌تواند بیماری پوکی استخوان و شکستگی آن را شناسایی کند. اطلاعات حاصل می‌تواند سبب پیشگیری از وخامت بیماری شود. 

متن کامل [PDF 154 kb]   (3679 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: آناتومی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات علوم پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Studies in Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb