دوره 23، شماره 7 - ( ویژه نامه اسفند 1391 )                   جلد 23 شماره 7 صفحات 798-792 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yakhchali M, Mardani K. A STUDY ON ECHINOCOCCUS GRANULOSUS STRAINS USING NUCLEOTIDE SEQUENCE OF CO-1 GENE BY PCR-RFLP TWCHNIQUE IN WEST AZARBAIJAN PROVINCE, IRAN. Studies in Medical Sciences 2013; 23 (7) :792-798
یخچالی محمد، مردانی کریم. مطالعه تنوع سویه‌ای اکینوکوکوس گرانولوزوس با تکثیر ژن co-1 به روش PCR-RFLP در استان آذربایجان غربی. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1391; 23 (7) :792-798

گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، گروه بیوتکنولوژی سلولی و مولکولی پژوهشکده زیست فناوری، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران ، m.yakhchali@urmia.ac.ir

پیش زمینه و هدف: شناسایی تنوع ژنوتیپی گونه‌های اکینوکوکوس گرانولوزوس از نظر همه گیری شناسی و کنترل عفونت‌های ناشی از نوزاد این سستود در مناطق بومی اهمیت زیادی دارد. تحقیق حاضر نیز به منظور شناسایی و تعیین سویه‌های اکینوکوکوس گرانولوزوس در نشخوارکنندگان استان آذربایجان غربی انجام شد.

مواد و روش کار: اندام‌های نشخوارکنندگان دارای کیست‌های هیداتید شامل 115 کبد و 155 ریه گوسفند، 59 کبد و 126 ریه بز، 119 کبد و 78 ریه گاو و 129 کبد گاومیش از کشتارگاه‌های شهرستان‌های خوی در شمال، ارومیه در مرکز و مهاباد در جنوب استان آذربایجان غربی جمع آوری گردیدند. پس از ضدعفونی نمودن سطح هر کیست، مایع داخل کیست‌ها جمع آوری و جهت جداسازی پروتواسکولکس ها سانتریفوژ گردیدند. از تعداد 114 کبد و ریه آلوده به کیست هیداتید بارور، دی ان آ استخراج شد. تنوع سویه‌ای سستود، با تکثیر قطعه bp 1213 ژن سیتوکروم اکسیداز تحت واحد 1 انجام شد و الگوی آر اف ال پی آن‌ها توسط آنزیم HaeIII ارزیابی گردید.

یافته‌ها: یافته‌های مولکولی نشان داد که قطعه تکثیر شده ژن سیتوکروم اکسیداز پروتواسکولکس های جمع آوری شده از کبد و ریه نشخوارکنندگان اهلی دارای اندازه یکسان بودند. الگوی هضم آنزیمی جدایه های گوسفند، بز و گاو مشابه بودند ولی الگوی هضم آنزیمی برای گاومیش متفاوت بود.

بحث و نتیجه گیری: الگوی بدست آمده از هضم آنزیمی محصولات واکنش زنجیره‌ای پلی مراز ژن مورد مطالعه نشان داد که دو سویه گوسفندی ( G1 ) و گاومیش ( G3 ) اکینوکوکوس گرانولوزوس همزمان در شمال غرب ایران حضور دارند .