۲۸ نتیجه برای شیری
، لطفی نژاد شیرین، میلانی مجید، محسنی مقدم سیدبهروز، سالاری شاکر،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( تير ۱۳۸۲ )
چکیده
پیشزمینه و هدف: افتراق تومورهای حدواسط سروز و موسینوس تخمدان از انواع خوش خیم و بدخیم آنها با استفاده از رنگ آمیزیهای روتین هیستوپاتولوژیک در بعضی موارد بسیار دشوار بوده و گاهی امکان ناپذیر است. در این مطالعه ارزش رنگ آمیزی AgNOR جهت افتراق این تومورها از یکدیگر بررسی شده است. مواد و روش: برای دستیابی به این هدف از دو معیار کمی mAgNOR (متوسط تعداد AgNOR ها در هسته) که با پلوئیدی سلول در ارتباط است و PAgNOR (درصد سلولهای دارای ۵ یا بیشتر AgNOR در هسته) که با پرلیفراسیون سلولها ارتباط دارد، استفاده شده است. ۴۶ تومور سروزی شامل ۱۵ تومور خوشخیم، ۱۳ تومور حد واسط و ۱۸ تومور بدخیم و نیز ۳۶ تومور موسینوس شامل ۱۵ تومور خوش خیم، ۱۲ تومور حد واسط و ۹ تومور بدخیم انتخاب گردید و مقاطع برداشته شده از بلوکهای پارافینی آنها به دو روش هماتوکسیلین و ائوزین و AgNOR رنگآمیزی شده، از هر تومور صد سلول از نظر تعداد AgNOR های هسته شمارش گردیدند.یافتهها: در هر دو گروه تومورهای سروز و موسینوس] افزایش معنیدار mAgNOR و pAgNOR از تومورهای خوش خیم به حد واسط و از تومور حد واسط به تومور بدخیم وجود داشت و به جز دو مورد تومور حد واسط موسینوس که در pAgNOR با نوع خوش خیم همپوشانی داشتند، هیچ گونه همپوشانی دیگری در بین گروهها وجود نداشت.بحث و نتیجهگیری: این مطالعه نشان میدهد که شمارش NOR ها میتواند معیار با ارزشی برای تشخیص افتراقی تومورهای حد واسط سروز و موسینوس تخمدان از انواع خوشخیم و بدخیم آنها باشد.
دكتر حسین زارع ، شیرین تاراج ،
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۸۹ )
چکیده
تاریخ دریافت ۱۲/۱۱/۸۸، تاریخ پذیرش ۱۸/۱/۸۹
چکیده
پیش زمینه و هدف: پژوهش حاضر با هدف مقایسه کارکرد حافظه اپیزودیک (حوادث خاص) و حافظه کوتاه مدت در افراد مبتلا به صرع و افراد سالم صورت گرفته است.
مواد و روش کار: این مطالعه علّی - مقایسه ای بر روی ۱۵ نفر افراد مبتلا به صرع و ۱۵ فرد سالم، که از لحاظ متغیرهای سن، هوش و سطح تحصیلات همتا شده بودند صورت پذیرفت. ابزار سنجش حافظه کوتاه مدت، آزمون کلمات (W.L.T) و حافظه اپیزودیک، کارتهای حاوی تصاویر (V.L.T) بود که در دو مرحله یادآوری آزاد و بازشناسی مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفتند.
یافتهها: دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS بوسیله آزمونهای آماری تی و تحلیل واریانس (ANOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان دادند، تفاوت معنیداری در کارکرد حافظه کوتاه مدت و حافظه اپیزودیک در افراد مبتلا به صرع و افراد سالم وجود دارد (۰۰۱/۰ P<).
بحث و نتیجه گیری: میزان کارکرد حافظه کوتاه مدت در افراد مصروع پایینتر و میزان کارکرد حافظه اپیزودیک در این افراد، بالاتر از میزان کارکرد این دو حافظه در افراد سالم است.
مجله پزشکی ارومیه، دوره بیست و یکم، شماره سوم، ص ۲۴۷-۲۴۳، پاییز ۱۳۸۹
آدرس مکاتبه: تهران، سازمان مرکزی پیام نورتهران، گروه روانشناسی، تلفن: ۰۹۱۲۲۳۳۴۷۲۳
E-mail: H_zare@pnu.ac.ir
شیرین زینالی، پروانه اشرفیان ، دکتر منصور بیرامی،
دوره ۲۲، شماره ۵ - ( دوماهنامه آذر-دي ۱۳۹۰ )
چکیده
پیش زمینه و هدف: مطالعه حاضر به بررسی پروفایل شخصیتی و مؤلفههای سلامت روانی بیماران قلبی در مقایسه با افراد به هنجار پرداخته است، شناخت دقیق عاملهای شخصیتی و مؤلفههای سلامت روانی در مقایسه با افراد به هنجار، امکان ارائه خدمات حمایتی و آموزشی لازم را برای بهزیستی بیماران قلبی فراهم مینماید.
مواد و روش کار: این مطالعه از نوع پس رویدادی بود. جامعه آماری شامل تمام بیماران قلبی مراجعه کننده به مرکز درمانی شهید مدنی تبریز بود که از میان آنها ۱۰۵ نفر به صورت نمونهگیری در دسترس انتخاب شد و پرسشنامهی شخصیتی پنج عاملی و سلامت روان را تکمیل نمودند. همچنین جهت مقایسه این بیماران ۹۵ نفر از کارکنان دانشگاه علوم پزشکی تبریز انتخاب و با این افراد همتا شده بودند.
یافتهها: نتایج نشان داد که میزان نوروزگرایی و با وجدان بودن در سطح (۰,۰۵>p) در بیماران قلبی بیشتر از افراد به هنجار است. میزان انعطاف پذیری در سطح(۰,۰۰>p) در افراد به هنجار بیشتر از بیماران قلبی است. اما بین بیماران قلبی و افراد به هنجار در عاملهای برونگرایی و دلپذیر بودن تفاوت معنیداری مشاهده نشد. همچنین میزان افسردگی و استرس در بیماران قلبی نسبت به افراد به هنجار در سطح (۰,۰۵>p) و میزان اضطراب در سطح (۰,۰۰>p) نسبت به جمعیت به هنجار بیشتر است.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج، نقش عوامل شخصیتی و روانی در بیماران قلبی آشکار میشود. بر اساس این مطالعه میتوان مطرح نمود که افراد مبتلا به بیماری قلبی دارای شخصیتی نوروزگرا، غیر منعطف، با وجدان، افسرده، مضطرب و پراسترس بوده و نیازمند مداخلات روانشناسی هستند.
مهرداد خدادوست ، دکتر علیشا اکیا، سید منصور آل طه ، شیرین اداباقر،
دوره ۲۴، شماره ۵ - ( ماهنامه مرداد ۱۳۹۲ )
چکیده
پیش زمینه و هدف: عفونت مجاری ادراری (UTI) یکی از شایعترین عفونتهای باکتریایی است و اشریشیاکلی از حدود ۷۵ تا ۹۰ درصد از موارد UTI جدا شده است. از طرفی وقوعUTI کسب شده از جامعه ناشی از جدایههای E.coli مولد بتالاکتاماز با طیف گسترده (ESBL) به ویژه CTX-M به صورت جهانی در حال افزایش است. هدف از این مطالعه بررسی الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی، فراوانی جدایههای مولد ESBL و نیز ژن CTX-M در جدایههای اشریشیاکلی جدا شده از عفونت ادراری بیماران سرپایی بود.
مواد و روشها: در این مطالعه از نمونه ادراری بیماران سرپایی، ۱۴۰ جدایه اشریشیاکلی جدا شد. تست تعیین حساسیت نسبت به ۱۰ آنتیبیوتیک منتخب توسط روش انتشار از دیسک در محیط جامد انجام گرفت. سپس با استفاده از آزمون فنوتیپی جدایههای تولید کننده ESBL شناسایی گردیدند. در نهایت با استفاده از روش PCR، ژن blaCTX-M در جدایههای تولید کننده ESBL مشخص شد.
یافتهها: از ۱۴۰جدایه، به ترتیب ۴۳/۸۱ و ۱۳/۶۲ درصد آنها به آمپیسیلین و کوتریموکسازول مقاوم بودند، اما ۱۰۰ درصد جدایهها نسبت به ایمیپنم حساس بودند. همچنین ۳۴ جدایه (۲۸/۲۴ % از جدایهها) تولید کننده ESBL بودند. در آزمایش PCR، ژن blaCTX-M در ۳۰ (۸۸ %) جدایههای مولد ESBL یافت شد.
نتیجهگیری: مقاومت به آنتیبیوتیکهای مختلف بتالاکتام به خصوص سفالسپورینهای نسل سوم یک نگرانی جدی است. تولید ESBL به ویژه در جدایههای بیماران سرپایی، تهدیدی بزرگ برای مصرف سفالسپورینهای طیف گسترده است. با توجه به حضور ژن CTX-M در درصد بالایی از این جدایهها، مطالعات بیشتر مولکولی و اپیدمیولوژیکی در باکتریهای پاتوژن در این منطقه لازم به نظر میرسد.
سپیده وثوق حسینی، منیر مرادزاده خیاوی، مهرداد لطفی، شیرین فتاحی، سید مصطفی محمودی، علی نجف زاده،
دوره ۲۴، شماره ۱۰ - ( ماهنامه دی ۱۳۹۲ )
چکیده
پیش زمینه و هدف: ضایعات سفید حفره دهان، به دلیل اینکه یکی از تظاهرات بالینی سرطان دهان بوده و از طرف دیگر به این دلیل که شایعترین ضایعه پیش سرطانی حفره دهان در این گروه قرار دارد، از اهمیت ویژهای برخوردارند. هدف از مطالعه حاضر تعیین فراوانی ضایعات سفید رنگ حفره دهان و همچنین میزان بروز تغییرات دیسپلاستیک احتمالی در آنها در بیماران مراجعه کننده به بخش آسیبشناسی دانشکده دندانپزشکی تبریز میباشد.
مواد و روش کار: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، پروندههای موجود در بایگانی بخش آسیبشناسی دانشکده دندانپزشکی تبریز مربوط به سالهای ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۰ از نظر وجود ضایعات سفید حفره دهان مورد بررسی قرار گرفته، اطلاعات فردی و بالینی از پروندهها استخراج و بررسی هیستوپاتولوژیک از نظر تعیین وجود یا عدم وجود دیسپلازی انجام گرفت. دادههای به دست آمده به وسیله آمار توصیفی و آزمون مجذور کای و T-test به کمک نرم افزار آماری SPSS ۱۵ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: از مجموع ۸۰۸ پرونده مورد مطالعه ۷۳ مورد (۹ درصد) مربوط به ضایعات سفید دهانی بوده است. شایعترین محل ابتلا، مخاط به اکال و زبان بوده و لیکن پلان شایعترین ضایعه سفید بوده است. در ۷ مورد (۶/۹ درصد) دیسپلازی گزارش شده بود که شش مورد آن مربوط به لکوپلاکیا بود. در بین ضایعات بدخیم شش مورد کارسینوم سلول سنگفرشی و یک مورد وروکوس کارسینوما گزارش شده بود. ۲ / ۶۹ درصد موارد دیسپلازی و بدخیمی در زبان بوده است. میانگین سنی مبتلایان به دیسپلازی و بدخیمی به طور معنیداری بیش از سایرین بوده است.
بحث و نتیجه گیری: ضایعات سفید حفره دهان به ویژه ضایعات زبان در افراد مسن، باید از نظر وجود تغییرات بدخیمی، مورد بررسی دقیق قرار گیرند.
علی فخاری ، عبدالخالق میناشیری ، سهیلا خزایی، یزدان موحدی ، ابوالفضل فلاحی، محمد طاهر پناه،
دوره ۲۵، شماره ۶ - ( ماهنامه شهریور ۱۳۹۳ )
چکیده
پیشزمینه و هدف: این پژوهش باهدف مقایسه الگوی نقص نظریه ذهن و تنظیم هیجان در بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی، افسردگی اساسی و گروه عادی انجام شده است.
مواد و روش کار: در این مطالعه که از نوع علی- مقایسهای بود آزمودنیهای پژوهش را ۴۰ بیمار دوقطبی، ۴۰ فرد افسرده و ۵۰ فرد عادی تشکیل دادهاند؛ که به روش نمونهگیری در دسترس از بین بیماران دوقطبی بستری در بیمارستان رازی شهر تبریز و بیماران افسردهای که به کلینیکهای تخصصی روانپزشکی مراجعه کرده توسط متخصص روانپزشک افسرده تشخیص داده شدند انتخاب شدند و گروه کنترل از بین کارکنان دانشگاه تبریز انتخاب شد. گردآوری دادهها به کمک مقیاس ذهنخوانی از طریق چشمها انجام گرفت و دادهها با استفاده از روش تحلیل واریانس چند متغیری با نرمافزار SPSS ۱۶ تجزیهوتحلیل شد.
یافتهها: این بررسی نشان داد که در نظریهٔ ذهن، ارزیابی مجدد و سرکوب هیجان تفاوت معناداری بین دو گروه بیماران افسرده و افراد عادی به دست آمد و بین بیماران دوقطبی و گروه عادی در نظریهٔ ذهن و سرکوب هیجان تفاوت معناداری به دست آمد؛ اما در ارزیابی مجدد بین دو گروه تفاوت معناداری مشاهده نشد. این ترتیب که گروه بیماران افسرده نسبت به گروه عادی در نظریه ذهن و ارزیابی مجدد نمره کمتر و در سرکوب هیجان نمره بیشتری کسب کردند و بیماران دوقطبی نسبت به گروه عادی در نظریه ذهن نمره کمتر و در سرکوب هیجان نمره بیشتری به دست آوردند و بین نمرات آنان در ارزیابی مجدد تفاوتی یافت نشد.
نتیجهگیری: نتایج پژوهش نشان داد که در بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی و افسردگی در مقایسه با افراد عادی نظریه ذهن آسیبدیده است و بیماران دوقطبی و افسرده بیشتر از راهبردهای ناسازگارانه سرکوب هیجان و کمتر از راهبرد سازگارانه ارزیابی مجدد استفاده میکنند.
محمدکاظم طرزمنی، بابک کاظمی ، رضا جواد رشید، شیرین جاهد خانقاه،
دوره ۲۶، شماره ۲ - ( ماهنامه اردیبهشت ۱۳۹۴ )
چکیده
پیشزمینه و هدف: شایعترین مودالیته تشخیصی آمبولی ریه، CT آنژیوگرافی (CTA) هست. به علت ارزان بودن و در دسترس بودن، ارزیابی الکتروکاردیوگرام (ECG) اولین اقدام در بیماران مشکوک به آمبولی ریه هست. بااینحال، ECG هیچ معیار یا تظاهرات حساس یا اختصاصی را برای شناسایی آمبولی ریه ارائه نمیدهد. لذا بر آن شدیم تا ارتباط شدت آمبولی ریه در CTA را با تغییرات ECG ارزیابی نماییم.
روش کار: در این مطالعه، تعداد ۱۰۲ بیمار که در مطالعات CTA برای آنها تشخیص آمبولی Massive یا Submassive بر اساس Qanadli index دادهشده بود، ارزیابی شدند. از تمامی بیماران ECG به عمل آمد. ۳۵ یافته پاتولوژیک در ECG قبلاً گزارش شدهاند که همگی در این بیماران ارزیابی شدند. ارتباط بین یافتههای ECG و شدت آمبولی در CTA ارزیابی شد.
نتایج: آمبولی massive در ۹/۵۶ درصد و آمبولی submassive در ۱/۴۳ درصد موارد وجود داشت. در ۵/۷۶ درصد تغییرات ECG به نفع آمبولی وجود داشت. در موارد امبولی Massive نسبت به آمبولی submassive بهطور بارزی تغییرات ECG بیشتر (۲/۸۶ درصد در برابر ۶/۶۳ درصد) و میانگین تعداد یافتههای ECG بیشتری وجود داشت (۹۵/۲±۸۲/۵ در برابر ۸۴/۲±۲۵/۴). فراوانی S۱Q۳T۳ pattern، S۱&SaVL>۱,۵ mm، ST depression in V۱-V۳، ST elevation in V۱-V۳، Negative T wave in V۱-V۳، Right axis deviation، RVH criteria، P-pulmonale، QR pattern in V۱ بهطور بارزی در گروه Massive آمبولی بیشتر بود.
نتیجهگیری: وجود تغییرات ECG و نیز تعداد تغییرات ECG در گروه آمبولی Massive بالاتر میباشند. عمده تغییرات معنیدار در مورد ST depression یا elevation و Negative T در لیدهای V۱-V۳ و یافتههای مرتبط با درگیری سمت راست قلب بودند و میتوانند برای پیشبینی شدت آمبولی ریه استفاده شوند.
نادر حاجلو ، جابر علیزاده گورادل ، اسماعیل شیری، جواد هاشمی،
دوره ۲۶، شماره ۴ - ( ماهنامه تیر ۱۳۹۴ )
چکیده
پیشزمینه و هدف: تاکنون علت قطعی بدخوابی مشخص نشده است ازاینرو در تحقیقات مختلف، علل متعددی برای بدخوابی گزارش شده است. پژوهش حاضر باهدف بررسی ارتباط بین افسردگی و آلکسی تایمی با کیفیت خواب به اجرا در آمد.
مواد و روشها: در این پژوهش که از نوع توصیفی- همبستگی است؛ ۱۲۰ دانشجو (۶۰ مرد و ۶۰ زن) از دانشگاه تبریز به روش نمونهگیری تصادفی انتخاب و به پرسشنامه افسردگی بک، پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبرگ و مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو پاسخ دادند. برای تحلیل دادهها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که بین افسردگی و کیفیت خواب رابطه مثبت معنیداری وجود دارد. نتایج همچنین نشان داد که ارتباط معنیداری بین آلکسی تایمیا و مؤلفههای آن با کیفیت خواب وجود دارد. تحلیل رگرسیون به روش گامبهگام نیز نشان داد که از بین متغیرهای پیشبین دو مؤلفه آلکسی تایمیا یعنی دشواری در شناسایی احساسات و دشواری در توصیف احساسات قادر به پیشبینی کیفیت خواب هستند.
نتیجهگیری: این پژوهش ارتباط بین افسردگی و الکسی تایمی را با کیفیت خواب تأیید کرد. با توجه به اینکه مطالعهای در این خصوص در ایران انجامنشده، مطالعه بیشتر در این زمینه لازم است.
سیده معصومه ابراهیمی، محمدرضا فرشچیان، رضا دهقانزاده ریحانی، زهره شیری، سیده مریم سیدموسوی،
دوره ۲۶، شماره ۸ - ( ماهنامه آبان ۱۳۹۴ )
چکیده
سیده معصومه ابراهیمی[۱]، محمدرضا فرشچیان[۲]، رضا دهقانزاده ریحانی*[۳]، زهره شیری[۴]، سیده مریم سیدموسوی[۵]
تاریخ دریافت ۱۱/۰۴/۱۳۹۴ تاریخ پذیرش ۲۶/۰۶/۱۳۹۴
چکیده
پیشزمینه و هدف: کیفیت میکروبی آب مورداستفاده در مراکز دیالیز خون ازنظر پزشکی دارای اهمیت ویژهای است. این مطالعه باهدف شناسایی باکتریهای قابلکشت در آب خروجی از سیستمهای تصفیه آب مراکز همودیالیز وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد.
مواد و روش کار: این مطالعه توصیفی - مقطعی در سه مرکز همودیالیز بیمارستانی در سال ۱۳۹۳ انجام گرفت. تعداد ۲۴ نمونه از ورودی و خروجی سیستم تصفیه آب برداشت گردید. کیفیت باکتریایی نمونهها بهوسیله آزمایش باکتریهای کلیفرم کل و مدفوعی، شمارش بشقابی باکتریهای هتروتروفیک به روش فیلتراسیون غشایی با محیط کشت بلاد آگار و باکتریهای گرم منفی به روش فیلتراسیون غشایی با محیط کشت EMB آگار تعیین شد. کلنیهای جداشده با آزمایشات بیوشیمیایی استاندارد تشخیص داده شدند.
یافتهها: میانگین pH، درجه حرارت و کلر باقیمانده در نمونههای خروجی بهترتیب برابر ۹/۶، ۵/۱۴ درجه سانتیگراد و صفر میلیگرم در لیتر بهدست آمد. باکتریهای کلیفرم کل و مدفوعی در نمونههای ورودی منفی، ولی در نمونههای خروجی در یکی از مراکز مثبت بود. تعداد باکتریهای هتروتروف در نمونههای خروجی در دو مرکز بیش از استاندارد انجمن توسعه تجهیزات پزشکی بود. باکتریهای گرم منفی بیشترین فراوانی را در تمامی نمونهها داشتند. سودوموناسها و انتروباکترها از بیشتر نمونهها ایزوله شدند.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه نشان میدهد که سیستمهای تصفیه آب موجود در بخشهای دیالیز بیمارستانها کارآیی لازم برای تأمین آب مطابق با استاندارد میکروبی را ندارند.
[۱] دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
[۲] کارشناس ارشد پارازیتولوژی، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
[۳] دانشیار،گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران (نویسنده مسئول)
[۴] کارشناس ارشد میکروبیولوژی، گروه میکروبیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
[۵] دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
شهرام مامی، شیرین سلطانی، شیرین ابراهیمیان،
دوره ۲۶، شماره ۹ - ( ماهنامه آذر ۱۳۹۴ )
چکیده
تاریخ دریافت ۱۵/۰۵/۱۳۹۴ تاریخ پذیرش ۱۹/۰۷/۱۳۹۴
چکیده
پیشزمینه و هدف: افسردگی از شایعترین اختلالات خلقی و عاطفی و بزرگترین اختلالات روانی قرن حاضر است که در بین دانشجویان شیوع بالایی دارد لذا پژوهش حاضر باهدف مقایسه اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیک و رفتاردرمانی شناختی بر کاهش افسردگی اجرا شده است.
مواد و روشها: پژوهش حاضر در قالب یک طرح آزمایشی ۲۷ بیمار که بر اساس اکتساب نمرات ۱ انحراف معیار بالاتر از میانگین افسردگی تشخیص دادهشده از میان دانشجویانی که در مرکز مشاوره دانشجویی و کلینیک تخصصی پذیرششده بودند، به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب و در سه گروه رفتاردرمانی دیالکتیک، رفتاردرمانی-شناختی و کنترل قرار گرفتند. با استفاده از طرح آزمایشی پیشآزمون پسآزمون با گروه کنترل، گروه آزمایش رفتاردرمانی دیالکتیک و رفتاردرمانی-شناختی طی ۸ جلسه ۹۰ دقیقهای تحت آموزش رفتاردرمانی دیالکتیک و رفتاردرمانی شناختی قرار گرفتند، درحالیکه در این مدت گروه کنترل هیچ مداخلهای را دریافت نکردند. هر دو گروه در پیشآزمون و پسآزمون با استفاده از پرسشنامه ویراست دوم افسردگی بک (۲۰۰۰) مورد ارزیابی قرار گرفتند و نتایج با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری تحلیل شد.
یافتهها: نشان داد که بیماران هر دو گروه رفتاردرمانی دیالکتیک و رفتاردرمانی شناختی در میزان افسردگی تفاوت معنیداری با هم نداشتند، اما کاهش معنیداری در هر دو گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج پژوهش رفتاردرمانی دیالکتیک و شناختی موجب کاهش ابعاد افسردگی میشود.
شیرین هنرپیشه، غلامحسین ناظمزادگان، فرهاد دریانوش، مهدی صمدی، مرضیه اسکندری، محمود حسنپور،
دوره ۲۷، شماره ۱ - ( ماهنامه _ فروردین ۱۳۹۵ )
چکیده
پیشزمینه و هدف: فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز (BDNF) یکی از عوامل اصلی ایجاد نوروژنز و شکلپذیری عصبی ناشی از تمرینات ورزشی میباشد. هدف از مطالعه حاضر، یافتن نوع فعالیت ورزشی میباشد که در کوتاهترین زمان بیشترین تأثیر را داشته باشد، بر این اساس دورههای کوتاهمدت سه و پنج روز تمرینات استقامتی تداومی (CET) و تناوبی شدید (HIIT) بر سطوح BDNF سرمی موشهای صحرایی مقایسه شده است.
مواد و روش کار: در ابتدا ۵۰ سر موش صحرایی دو ماه با وزن ۲۷۳±۲۷ از نژاد اسپراگوداولی انتخاب و به روش تصادفی به چهار گروه (CET ۳ روز تمرین، CET ۵ روز تمرین، HIIT ۳ روز تمرین، HIIT ۵ روز تمرین و کنترل ) تقسیم شدند. موشها صحرایی متناسب با گروه خود به مدت ۳ روز و یا ۵ روز تمرینات CET و یا HIIT را اجرا کردند. در انتهای پژوهش، نمونه خونی از تمامی آزمودنیها گرفته شد. دادهها با استفاده از آنالیز واریانس دوطرفه، مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت.
یافتهها: اثر تعاملی حاکی از افزایش BDNF سرمی در گروه CET ۵ روز تمرین نسبت به گروههای دیگر: CET ۳ روز تمرین (۰۳۹/۰P=)، HIIT ۵ روز (۰۰۳/۰P=)، HIIT ۳ روز (۰۰۱/۰P=) کنترل (۰۰۳/۰P=) معنادار بوده است اما اثر تعاملی بین دیگر گروهها تفاوتی را نشان نداد.
بحث و نتیجهگیری: با توجه به نتایج، میتوان گفت BDNF تحت تأثیر زمان کلی اجرای تمرین میباشد و هرچه زمان یک تمرین و روزهای اجرا بیشتر باشد، افزایش بیشتری مشاهده میشود. کمترین زمان ممکن جهت افزایش BDNF سرمی حداقل ۵ روز تمرینات CET میباشد.
زهرا اکبری، محمد شاکر خطیبی، محمد مسافری، نجیبه اصل رهنمای اکبری، زهره شیری، محمدرضا فرشچیان،
دوره ۲۷، شماره ۵ - ( ماهنامه مرداد ۱۳۹۵ )
چکیده
پیشزمینه و هدف: اکریلونیتریل بهعنوان ماده اولیه اصلی در تولید رزین ABS در صنایع پتروشیمی کاربرد دارد و بهعنوان یکی از آلایندههای پساب خروجی فرایند تولید ABS مطرح میباشد. با توجه به اهمیت کاربرد سیستمهای بیولوژیکی در تصفیه این پساب، این مطالعه باهدف جداسازی و شناسایی میکروارگانیسمهای غالب موجود در واحد بیولوژیکی تصفیه پساب ABS و ارزیابی پتانسیل تجزیه بیولوژیکی اکریلونیتریل انجام شده است.
مواد و روش کار: ساختار جمعیت میکروبی با ۸ نوبت نمونهبرداری از حوض هوادهی بررسی گردید. بدین منظور، از محیطهای کشت PCA، R۲A، سابروزدکستروز آگار و رزبنگال بهمنظور کشت عمومی باکتریها و قارچها استفاده شد. بهمنظور شناسایی جنس باکتریها از آزمونهای بیوشیمیایی و برای شناسایی قارچها از کشت روی لام استفاده شد. پتانسیل تجزیه بیولوژیکی اکریلونیتریل، از طریق تعیین غلظت اکریلونیتریل، اکریلامید و اکریلیکاسید با استفاده از کروماتوگرافی گازی (GC) ارزیابی گردید.
یافتهها: از مجموع ۲۰ باکتری جداسازیشده، ۷ جنس متعلق به نایسریا، موراکسلا، آلکالیژنز، باسیلوس، سودوموناس، شیگلا و استافیلوکوکوس بوده است. قارچهای شناساییشده نیز شامل آسپرژیلوس، کلدوسپوریوم، تریکودرما، کریزسپوریوم و پنیسیلیوم بوده است. نتایج بررسی حذف اکریلونیتریل نشاندهنده کاهش ۷۱ درصدی این آلاینده در واحد بیولوژیکی بوده است. غلظت اکریلیکاسید بهعنوان یکی از محصولات نهایی تجزیه اکریلونیتریل از mg/l ۳۹ در ورودی به mg/l ۹۴ در خروجی افزایش یافته و غلظت اکریلامید در طول واحد تصفیه تقریباً ثابت بوده است.
بحث و نتیجهگیری: باکتری و قارچ غالب در واحد بیولوژیکی بهترتیب بهعنوان سودوموناس و آسپرژیلوس شناسایی شد. در این میان، جنسهای Alcaligenes، Pseudomonas، Bacillus و Moraxella بهعنوان باکتریهای نیتریفایر هتروترف شناسایی شدهاند که توانایی تجزیه ترکیبات نیتروژندار ازجمله اکریلونیتریل را دارند.
شهرام مامی، شیرین ابراهیمیان، شیرین سلطانی،
دوره ۲۷، شماره ۵ - ( ماهنامه مرداد ۱۳۹۵ )
چکیده
پیشزمینه و هدف: بیاشتهایی عصبی اختلالی است که درنتیجه هیجانات بههمریخته روی میدهد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیکی بر علائم افسردگی، اضطراب و استرس در بیماران مبتلا به اختلال بیاشتهایی عصبی بود.
مواد و روش کار: در یک بررسی تک موردی آزمایشی از نوع خط پایه چندگانه فرایند درمان بر روی چهار آزمودنی که به روش در دسترس انتخاب شده بودند انجام گرفت. چهار شرکتکننده مبتلا به اختلال سازگاری افراد با اختلال بیاشتهایی عصبی، پیش از مداخله، حین مداخله و پس از مداخله ارزیابی شدند، ابزار اندازهگیری شامل مصاحبه بالینی بر طبق انجمن روانشناسی آمریکا (۲۰۱۳) و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس لاویبوند و لاویبوند (۱۹۹۵) بود. برای عینی سازی میزان بهبودی از فرمول درصدی بهبودی استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد، میزان بهبودی کلی در هر سه خرده مقیاس چهار متغیر بهترتیب ۸۲/۰، ۸۱/۰، ۷۵/۰ و ۷۰/۰ درصد بود و میزان بهبودی کلی بین ۴ مراجعهکننده ۷۷/۰ بوده است که نشانگر اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیک بر کاهش متغیرهای افسردگی، اضطراب و استرس افراد مبتلا به اختلالات خوردن بود.
بحث و نتیجهگیری: نتایج بررسی این چهار آزمودنی، حاکی از اثربخشی بالینی رفتاردرمانی دیالکتیکی در درمان علائم افسردگی، اضطراب و استرس در بیماران مبتلا به اختلال بیاشتهایی عصبی مؤثر است. هرچند این مطالعه فاقد گروه کنترل بود، اما یافتههای پژوهش حاضر دلالت بر تعمیمپذیری بالای یافتههای مربوط به رفتاردرمانی دیالکتیکی است. درنهایت، میتوان گفت که این روش درمانی، مؤثر بوده و برای بررسی بیشتر اثربخشی آن، مطالعات ارزیابی کنترلشدهای در جهت رسیدن به نتیجه قطعی لازم است.
ایمان شیرین بک، دکتر سمیرا بصیرشبستری، رضا اقدم ضمیری، حامد صالح دوست،
دوره ۲۸، شماره ۱۰ - ( ماهنامه دی ۱۳۹۶ )
چکیده
پیشزمینه و هدف: علیرغم پیشرفتهای درمانی اخیر، سرطان دهان به علت تأخیر در تشخیص هنوز یکی از ده علت مرگومیر میباشد و طبق مطالعات اخیر بروز بدخیمیهای دهان، فک و صـورت رو به افزایش است. بعلاوه بـا توجـه به نقش شرایط اقلیمی، نحوه زندگی و تغذیه در بروز سرطانها لذا مطالعات اپیدمیولوژیک اهمیت میابد. هدف این مطالعه بررسی موارد بدخیمیهای دهان، فک و صورت در مراجعین به بیمارستان ولیعصر (عج) زنجان طی ۶ سال بود.
مواد و روش کار: این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی پرونده پزشکی ۲۱۴ بیمار بدخیمی دهان، فک و صـورت که ازلحاظ هیستوپاتولوژیک تائید شده بودند انجام گرفت. دادههای دموگرافیک، بالینی و هیستوپاتولوژیک موردنظر استخراج و ثبت و آنالیز آماری گردید.
یافتهها: حداقل و حداکثر سن بیماران ۲۰ و ۸۹ سال با میانگین ۹۴/۱۳±۵۹/۶۲ سال بود. نسبت مرد به زن ۱۶/۲ به ۱ بر آورد گردید. شایعترین تظاهر بالینی بدخیمیهای دهان و فک و صورت بهصورت ضایعات زخمی و برجسـته بود. شایعترین محل ابتلا، لب پایین و زبان بود.
بحث و نتیجهگیری: هرچند که شایعترین الگوی اپیدمیولوژیک بدخیمیهای دهان فک و صورت در مطالعه حاضر مشابه سایر مطالعات داخل کشور بود ولی ازلحاظ مقادیر نسبت مرد به زن و میانگین سنی کمی نسبت به سایر مطالعات تفاوت داشت. بررسی نقش سیگار و گرید ضایعات در بروز بدخیمی ازجمله نقاط قوت این طرح بود.
شیرین یزدانی، مبارکه الهامی،
دوره ۳۱، شماره ۱۱ - ( بهمن ۱۳۹۹ )
چکیده
پیشزمینه و هدف: هدف از مطالعه حاضر بررسی فعالیت الکترومیوگرافی عضلات اندام تحتانی و تنه بیماران مبتلا به فلج مغزی و افراد سالم هنگام راه رفتن عادی و راه رفتن با تکلیف دوگانه حرکتی بود.
مواد و روشها: ۱۰ بیمار مبتلا به فلج مغزی و ۱۰ نفر آزمودنی سالم همگن بهصورت داوطلبانه در این تحقیق شرکت کردند. با استفاده از دستگاه الکترومیوگرافی USB۲+ EMG و الکترودهای سطحی دوقطبی، شدت فعالیت عضلات ES، RF و BF هنگام راه رفتن عادی و راه رفتن با تکلیف دوگانه حرکتی (راه رفتن همراه با حمل بار) ثبت گردید. پس از ثبت فعالیت الکتریکی عضلات، سیگنالهای بهدستآمده با استفاده از نرمافزار OT Biolab پردازش شدند. دادههای بهدستآمده با نرمافزار ۲۲SPSS و روشهای آماری ANOVA ویژه دادههای تکراری در سطح معنیداری ۰۵/۰ تجزیهوتحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد شدت فعالیت عضلات L۳، BF و RF سمت چپ (به ترتیب ۰۰۱/۰= p، ۰۴۱/۰= p و ۰۲۲/۰= p) و عضله L۳ سمت راست (۰۲۷/۰= p) بیماران فلج مغزی بهطور معنیداری بیشتر از افراد سالم بود. وظیفه دوگانه حرکتی هنگام راه رفتن فعالیت عضلات سمت راست و چپ افراد سالم را تقریباً بهطور مشابهی افزایش داد (۰۰۱/۰ = p). اما در افراد فلج مغزی وظیفه دوگانه باعث افزایش بیشتری در عضلات سمت چپ گردید (۰۱۰/۰ = p).
بحث و نتیجهگیری: بیماران فلج مغزی هنگام راه رفتن عادی و راه رفتن با تکلیف دوگانه فعالیت عضلانی بیشتری از افراد سالم دارند. وظیفه دوگانه حرکتی فعالیت عضلات L۳ و BF افراد فلج مغزی را بیشتر از افراد سالم افزایش میدهد که این افزایش میتواند به تلاش فرد برای حفظ وضعیت بدن و تعادل پویا در آنها نسبت داده شود. در ارزیابی و طراحی برنامههای تمرینی ویژه افراد فلج مغزی، توجه به تکلیف دوگانه توصیه میشود.
منصور بیرامی، دکتر تورج هاشمی نصرت آباد، خلیل اسماعیل پور، دانشجوی دکتری علی شیری،
دوره ۳۱، شماره ۱۲ - ( اسفند ۱۳۹۹ )
چکیده
پیشزمینه و هدف: اعتیاد اینترنتی یکی از بزرگترین مشکلات جوامع بشری است. اهدف از این مطالعه بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر کارآمدی هیجانی بر کاهش وابستگی به اینترنت و راهبردهای ناسازگار شناختی تنظیم هیجان در دانشآموزان مبتلا به اعتیاد اینترنتی بود.
مواد و روش کار: این پژوهش نیمهآزمایشی و با استفاده از طرح پیشآزمون و پسآزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشآموزان پسر مبتلا به اعتیاد اینترنتی هنرستانهای دولتی شهر تبریز در سال تحصیلی۹۹-۱۳۹۸ بود. برای بهدست آوردن نمونه از میان نواحی پنجگانه آموزش و پرورش شهر تبریز، یک ناحیه و سپس یک هنرستان پسرانه به صورت تصادفی انتخاب شد و در ادامه دانشآموزان دارای ملاکهای ورود به پژوهش با روش غربالگری انتخاب و از میان آنان تعداد ۴۰ نفر به صورت تصادفی انتخاب و در گروههای ۲۰ نفره در ۲ گروه آزمایشی و گواه به شیوه تصادفی جایگزین شدند. گروه آزمایشی در طی هشت هفته درمان مبتنی بر کارآمدی هیجانی دریافت کرد و در این مدت گروه گواه هیچ نوع مداخلهای دریافت نکرد. برای گردآوری دادهها از آزمون تشخیصی ۲۰ گویهای اعتیاد به اینترنت یانگ و پرسشنامه تنظیم شناختی هیحان استفاده شد. دادههای گردآوری شده با استفاده از روش تحلیل کواریانس چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: تحلیل دادههای بهدست آمده از مقایسه پسآزمون دو گروه نشان داد که نمرات وابستگی به اینترنت و راهبردهای ناسازگار شناختی تنظیم هیجان در گروه آزمایش و گواه تفاوت معنیداری دارند (۰۱/۰=P).
بحث و نتیجهگیری: نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر کارآمدی هیجانی موجب کاهش علائم وابستگی به اینترنت و راهبردهای ناسازگار شناختی تنظیم هیجان در دانشآموزان مبتلا به اعتیاد اینترنتی میشود.
سمیه افراسیابی، اسماعیل سلیمانی، شیرین زینالی،
دوره ۳۲، شماره ۱ - ( فروردین ۱۴۰۰ )
چکیده
پیشزمینه و هدف: بدن و نگرانی نسبت آن به یکی از مهمترین نگرانیها و دلمشغولیها در زندگی افراد بهویژه جوانان تبدیل شده است. هدف پژوهش حاضر مقایسه احساس تنهایی، تمایزیافتگی خود و نشانههای رواننژندی در افراد با و بدون درمان ارتودنسی بود.
مواد و روش کار: روش پژوهش حاضر، علی-مقایسهای از نوع مقطعی میباشد. جامعه آماری مطالعه حاضر شامل کلیه افرادی که در بازده زمانی دیماه تا اسفندماه سال ۱۳۹۷ به مراکز دندانپزشکی شهرستان اهواز مراجعه کرده بودند. نمونه آماری پژوهش حاضر شامل ۸۰ نفر (دو گروه ۴۰ نفره) از جامعه آماری بودند که به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند که بازهی سنی آنها ۱۹ تا ۴۰ سال بود. برای گردآوری دادهها از پرسشنامه احساس تنهایی دی توماسو، برانن و بست، فرم کوتاه شده پرسشنامه تمایزیافتگی خود دریک و فرم کوتاه پرسشنامهی تجدیدنظر شدهی نشانههای رواننژندی نئو (NEO-PI-R) استفاده شده است.
یافتهها: نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد بین افراد با و بدون تقاضای ارتودنسی در احساس تنهایی کل (۶/۹=F، ۰۰۱/۰>p) و مؤلفههای آن؛ در تمایزیافتگی خود (۹/۸=F، ۰۰۱/۰>p) و مؤلفههای و در نشانههای رواننژندی (۱/۹=F، ۰۰۱/۰>p) تفاوت معناداری وجود دارد؛ اما در مؤلفههای احساس تنهایی اجتماعی (۱/۲=F، ۱/۰>p) و برش هیجانی (۰۸/۱=F، ۳/۰>p) بین افراد با و بدون تقاضای ارتودنسی تفاوت معناداری به دست نیامد.
نتیجهگیری: پیشنهاد میگردد با غربالگری و شناسایی مراجعهکنندگان به مراکز ارتودنسی، افرادی که ازنظر روانی دچار مشکلاتی هستند و ازنظر جسمی مشکلی ندارند را افراد نیازمند به درمان ارتودنسی شناسایی و تحت نظر و درمان روانشناختی قرار گیرند.
عاطفه بشیری نژادیان، محمد حسین بیاضی، رضا جوهری فرد، علی رضا رجایی،
دوره ۳۲، شماره ۳ - ( خرداد ۱۴۰۰ )
چکیده
پیشزمینه و هدف: امروزه سرطان یکی از عوامل کشنده در جهان و جزء سه علت اول مرگومیر در کشورهای توسعهیافته و ایران هست. پژوهشهای مختلف، عوامل روانشناختی متعددی را شناسایی کردهاند که بر واکنشهای افراد در برابر نشانههای جسمانی بیماری و پیروی از درمان در بیماران تأثیر میگذارد. ازاینرو هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین دوسوگرایی در ابراز هیجان و افسردگی با پیروی از درمان در افراد مبتلا به سرطان بود.
مواد و روش کار: بر اساس هدف، پژوهش حاضر از نوع مطالعات بنیادی و بر اساس روش، از نوع مطالعات همبستگی است. بدین منظور ۲۰۶ نفر (زن و مرد) مبتلا به سرطان مراجعهکننده به مراکز درمانی شهر دزفول به روش نمونهگیری در دسترس انتخابشده و پرسشنامه دوسوگرایی در ابراز هیجان و مقیاسهای افسردگی و پیروی از درمان را تکمیل کردند. تجزیهوتحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS۲۶ و روش همبستگی پیرسون و رگرسیون گامبهگام انجام شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که بین دوسوگرایی در ابراز هیجان با متغیر پیروی از درمان (۱۸۴/۰- r=) و بین افسردگی با پیروی از درمان (۳۲۰/۰-r=) رابطه منفی معنادار (۰۱/۰ p<) وجود دارد و متغیر افسردگی درمجموع ۱۰ درصد از پیروی از درمان در مبتلایان به سرطان را پیشبینی میکند (۱۰۲/۰=R۲).
بحث و نتیجهگیری: نتایج نشان داد متغیر افسردگی یکی از پیشبینی کنندههای پیروی از درمان در بیماران مبتلا به سرطان است. با توجه به اهمیت پیروی از درمان در بیماران مبتلا به بیماری مزمن، شناسایی عوامل مختلکننده پیروی از درمان در تعیین اینکه کدام بیماران در معرض خطر عدم پیروی هستند ضروری به نظر میرسد.
سیمین تاج شریفی فر، علیرضا داداشی، امیرحسین اورندی، عبادالله شیری ملک آباد، سعید خرم نیا، فرشید الازمنی نوده،
دوره ۳۲، شماره ۱۰ - ( دی ۱۴۰۰ )
چکیده
پیشزمینه و هدف: فاویپیراویر یک داروی ضدویروسی هست که بهطور گسترده در بیماران مبتلا به کووید-۱۹ استفاده میگردد. هدف این مطالعه، مروری بر مطالعات مرور نظاممند و فراتحلیل فاویپیراویر در بیماران مبتلا به کووید-۱۹ است.
مواد و روش کار: یک جستجوی الکترونیک در بانکهای اطلاعاتی PubMed، Scopus، Embase، Cochrane Library و Web of Science تا دسامبر ۲۰۲۱ صورت گرفت. علاوه بر آن، دیگر بانکهای اطلاعاتی نیز مورد جستجو قرار گرفت. همچنین یک جستجوی دستی در مطالعات و سایر منابع بهمنظور یافتن شواهد انجام گردید. از ابزار (Overview Quality Assessment Questionnaire) بهمنظور ارزیابی کیفیت مقالات استفاده شد.
یافتهها: ۷ مطالعه مرور نظاممند و فراتحلیل وارد مطالعه شد. نتایج نشان داد که هیچ تفاوتی در میزان مرگومیر بین فاویپیراویر و کنترل در بیماران مبتلا به کووید-۱۹ ازنظر آماری وجود ندارد. دیگر یافتههای مطالعه نشان داد که میزان بهبود بالینی در دو مطالعه در روز ۷ در گروه فاویپیراویر بالاتر از گروه کنترل بود درحالیکه در مطالعه دیگر، تفاوت آماری معناداری بین فاویپیراویر و کنترل یافت نشد. همچنین دیگر یافتههای مطالعه نشان داد که منفی شدن تست PCR در چهار مطالعه در گروه فاویپیراویر بالاتر از گروه کنترل بود اما در یک مطالعه تفاوت آماری معناداری بین دو گروه یافت نشد. همچنین تفاوتی در تهویه مکانیکی در گروه فاویپیراویر و کنترل یافت نشد. عوارض جانبی در اکثر مطالعات حاکی از آن بود که بین فاویپیراویر و کنترل تفاوتی وجود ندارد.
بحث و نتیجهگیری: نتایج نشان داد که فاویپیراویر در مرگومیر و تهویه مکانیکی تأثیری ندارد و تنها در میزان بهبود بالینی بیماران و منفی شدن تست PCR تأثیر دارد.
احد قضاوی، عزت اله عباسی، لیلا شیری،
دوره ۳۲، شماره ۱۰ - ( دی ۱۴۰۰ )
چکیده
پیشزمینه و هدف: تشنج یک بیماری نورولوژیک مزمن و یک اختلال سیستم عصبی ناشی از تخلیه الکتریکی شدید و ناگهانی سلولهای عصبی است. صرع پایدار طبق تعریف، تشنجی است که بهصورت مداوم یا متناوب بدون اینکه به حالت پایدار برگردد برای حداقل ۳۰ دقیقه طول میکشد و در صورت عدممداخله سریع درمانی منجر به عوارض جدی در بیمار میگردد. این مطالعه باهدف بررسی ویژگیهای دموگرافیک و بالینی در کودکان با صرع پایدار بستریشده در بیمارستان مطهری ارومیه از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۷ طراحی و اجرا شده است.
مواد و روش کار: پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی _گذشتهنگر هست. معیارهای ورود به این مطالعه شامل تشخیص صرع پایدار و سن کمتر از ۱۸ سال است. بیمارانی که اطلاعات ناقصی داشتند از مطالعه کنار گذاشته شدند. سابقه ابتلا به صرع در بیمار و بستگان درجه یک و اطلاعات دموگرافیک و بالینی بیمار در چکلیست ثبت و جمعآوری شد.
یافتهها: نتایج این مطالعه نشان داد میانگین سنی و وزن تولد بیماران برابر با ۴۹/۳۷ ماه و ۳/۳۰۶۴ گرم بود. ۴۷ درصد بیماران سابقه قبلی صرع، ۳/۲۸ درصد بیماران، والدینی با رابطه فامیلی، ۳/۱۸ درصد سابقه فامیلی صرع در اقوام درجه یک،۱/۵۱ درصد سابقه بیماری نورولوژیک و ۷/ ۸ درصد نیز سابقه بیماری غیرنورولوژیک داشتند. جنسیت پسر فراوانی بیشتری از دختران داشت. نوار مغزی ۹/۳۲ درصد غیر نرمال و نشاندهنده وجود امواج صرعی بود. اکثر بیماران تبدار ۹/۷۴ درصد و غالب تشنج بهصورت جنرالیزه ۶/۸۲ درصد بود. سیتیاسکن مغزی در ۲/ ۱۴ درصد و ام آرای مغزی در ۴/۶ درصد بیماران یافتههای پاتولوژیک داشت میزان مورتالیتیه در بین این بیماران برابر با ۳/۱۲ درصد بود.
بحث و نتیجهگیری: طبق نتایج مطالعه حاضر افراد فوتشده بهطور معنیداری سن کمتر نسبت به افراد ترخیص شده داشتند. همچنین جنسیت مذکر بیشتر از مؤنث و تب یافته شایع در بیماران بود.