پیش زمینه و هدف: سندرم تخمدان پلیکیستیک شایعترین اختلال هیپرآندروژنیک در سنین باروری میباشد. زنان مبتلا به عدم تخمک گذاری و هیپرآندروژنیسم در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به دیابت شیرین غیروابسته به انسولین هستند. هدف این پژوهش بررسی بروز دیابت و عوامل خطرزای مؤثر بر بروز دیابت تیپ 2 در بیماران مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک میباشد.
مواد و روش کار: در این مطالعهی توصیفی-تحلیلی 150نفر با روش نمونهگیری آسان مبتنی بر هدف انتخاب شدند. از بین نمونهها 125 نفر آزمایشها را انجام دادند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه، وزنه، متر، آزمایش گلوکز ناشتا، انسولین ناشتا و قندخون دو ساعت بعد، پس از خوردن 75 گرم گلوکز بوده است. فراوانی دیابت تیپ دو و ارتباط سن، شاخص توده بدنی، چاقی مرکزی، با تحمل گلوکز و مقاومت به انسولین سنجیده شد دادهها با استفاده از نرمافزار spss و آزمونهای آماری مجذور کای تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: میزان تحمل غیرطبیعی گلوکز با استفاده از تست تحمل گلوکز 8درصد بوده و با استفاده از قندخون ناشتا، در 4/14درصد افراد اختلال گلوکز ناشتا و در 4درصد، دیابت تیپ 2 نشان داده شد. در 8/9درصد افراد مورد پژوهش نیز مقاومت به انسولین دیده شد. در 66درصد افراد شاخص توده بدنی مساوی یا بیشتر از 25 بود. بین شاخص توده بدنی و تحمل گلوکز همبستگی مثبت (25/0 =r (و ارتباط آماری معنیدار مشاهده شد. در 76درصد افراد مورد پژوهش چاقی آندروئید دیده شد که با تحمل گلوکز همبستگی مثبت معنیدار (25/0=r (مشاهده گردید.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به پیدایش مقاومت به انسولین و بروز دیابت در مبتلایان به سندرم تخمدان پلی کیستیک، غربالگری اختلال تحمل گلوکز و دیابت تیپ 2 را در این مبتلایان توصیه میشود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |