دوره 34، شماره 8 - ( 8-1402 )                   جلد 34 شماره 8 صفحات 470-461 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Khorramnia S, Jalili M, Salajegheh M, Mansouri M. EFFICACY OF BAMLANIVIMAB COMPARED TO STANDARD CARE IN TREATMENT OF THE PATIENTS WITH COVID-19: A SYSTEMATIC REVIEW AND META-ANALYSIS. Studies in Medical Sciences 2023; 34 (8) :461-470
URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-6027-fa.html
خرم نیا سعید، جلیلی مهدی، سلاجقه مینا، منصوری محسن. اثربخشی داروی باملانیویماب در مقایسه با درمان استاندارد در درمان بیماران مبتلا به کووید-19: یک مرور سیستماتیک و متاآنالیز. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1402; 34 (8) :461-470

URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-6027-fa.html


کارشناس ارشد، گروه مدیریت، سیاست گذاری و اقتصاد سلامت، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران (نویسنده مسئول) ، mohsen3893@gmail.com
متن کامل [PDF 408 kb]   (884 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (1871 مشاهده)
متن کامل:   (453 مشاهده)
مقدمه
با شروع ناگهانی بیماری عفونی 2019 (COVID-19) در پایان سال 2019 و اعلام آن توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) به‌عنوان یک همه گیری جهانی، درمان‌های متعددی برای جلوگیری از انتقال و پیشرفت این بیماری ویروسی توسعه و پیشنهاد شد که در ابتدا چندین داروی مورد استفاده در مبارزه با این عفونت ویروسی ناکارآمد و بی تأثیر بودند(1). به همین دلیل، جستجو برای یک آنتی ویروس (یا واکسن) با فوریت بسیار آغاز شد و اولین واکسن در 31 دسامبر 2020 تأیید شد. از 12 ژانویه 2022، 9 واکسن ازجمله واکسن کووید-۱۹ فایزر–بیوان‌تک، واکسن کووید-19 مدرنا، واکسن جانسون‌اند جانسون، واکسن کووید-19 سینوفارم، واکسن بهارات (کوواکسین)، واکسن نواکسکوید، واکسن آکسفورد-آسترازنکا، واکسن کروناواک (سینوواک)و واکسن کرونا نواواکس در فهرست اضطراری سازمان بهداشت جهانی قرار گرفتند(2). هرچند که برنامه‌های واکسیناسیون گسترده ایمن و موثری در سطح جهانی اجرا شده‌اند که مزایای بالینی و اقتصادی – اجتماعی گسترده و وسیعی را به همراه داشته است و میزان مرگ‌و‌میر، بستری شدن و عوارض ناشی از کووید-19 را به‌طور قابل ملاحظه‌ای کاهش داده‌اند با این حال، در دسترس بودن واکسن برای تضمین حفاظت گسترده ایمونولوژیک کافی نمی‌باشد و تنها برای اقدمات پیشگیری از بیماری مناسب می‌باشد(3) به‌طوری که پیشرفت بی وقفه انواع سویه‌های مختلف ویروس کووید-19، چالش بزرگی را برای مداخلات پزشکی به‌ویژه واکسن‌ها ایجاد کرده است. نیاز به واکسیناسیون مکرر جمعیت‌های در معرض خطر، همراه با ظهور گونه‌های جدید غالب، یک معضل بهداشت عمومی را ایجاد می‌کند. به همین دلیل ادامه مسیر فعلی با واکسن‌های موجود به‌عنوان یک استراتژی بلندمدت برای مقابله با کووید-19 کافی نیست(4).
در حال حاضر، آنتی بادی‌های مونوکلونال (mAbs) به‌عنوان خط اول درمان در مدیریت درمان افراد مبتلا به کووید-19 با علائم خفیف تا متوسط مورد استفاده قرار می‌گیرند(5). آنتی بادی‌های مونوکلونال SARS-CoV-2 این پتانسیل را دارند که هم برای پیشگیری و هم برای درمان عفونت استفاده شوند. اکثر افرادی که از عفونت SARS-CoV-2 بهبود می‌یابند، یک پاسخ ایمنی سلولی و هومورال در برابر SARS-CoV-2 ایجاد می‌کنند(6). این نوع آنتی بادی‌ها به پروتئین اسپایک (S) سندرم حاد تنفسی کرونا 2 (SARS-CoV-2) متصل می‌شوند و ورود ویروس به سلول‌های میزبان را مسدود می‌کنند و ویروس را خنثی می‌کنند(7). بین نوامبر 2020 و فوریه 2021، چهار آنتی بادی مونوکلونال مجوز استفاده اضطراری از سازمان غذا و داروی ایالات متحده را برای درمان بیماران مبتلا به بیماری خفیف تا متوسط کووید-19 ظرف 10 روز پس از شروع علائم دریافت کردند(8). باملانیویماب (Bamlanivimab)اولین آنتی بادی مونوکلونال بود که مجوز استفاده اضطراری را در نوامبر 2020 توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده  برای درمان بیماران غیربستری با علائم خفیف تا متوسط دریافت کرد(9). این مونوکلونال به پروتئین SARS-CoV-2 متصل می‌شود و از تعامل با گیرنده ACE2 جلوگیری می‌کند و بدین ترتیب، از ورود ویروس به سلول‌های هدف جلوگیری می‌کند که این مکانیسم منجر به کاهش مهم بالینی در بار ویروسی می‌شود. این کاهش بار ویروسی به نوبه خود میزان و مدت SARS-CoV-2 و در نتیجه انتقال بیماری را کاهش می‌دهد(7). داروی باملانیویماب همچنین به‌عنوان بخشی از ترکیب درمانی bamlanivimab/etesevimab در بیماران مبتلا به کووید-19 استفاده می‌شود(10). با توجه به نبود یک مطالعه مرورسیستماتیک و متاآنالیز جامع در رابطه با پتانسیل درمانی داروی باملانیویماب در بیماران مبتلا به کووید-19، این مطالعه باهدف بررسی اثربخشی داروی باملانیویماب در مقایسه با درمان استاندارد در درمان بیماران مبتلا به کووید-19 انجام گرفت.

مواد و روش کار
دو محقق به‌طور مستقل یک جستجوی سیستماتیک به‌منظور یافتن مقالات مرتبط با اثربخشی داروی باملانیویماب از 2020 تا 2023 در پایگاه‌های اطلاعاتی PubMed، Scopus، Cochrane Library و Web of Science انجام دادند. به‌منظور بالا بردن حساسیت جستجو و یافتن مقالات بیشتر، یک جستجوی دستی در فهرست مقالات وارد شده انجام گرفت. جهت جستجوی بانک‌های اطلاعاتی ذکر شده از راهبرد جستجوی متناسب با همان بانک اطلاعاتی استفاده شد. هیچ محدودیتی برای زبان مقالات مورد جستجو در نظر گرفته نشد. کلیدواژه‌های مورد استفاده در مطالعه شامل: COVID-19، SARS-CoV-2، Bamlanivimab و Efficacy بود. پس از جستجوی کامل، مقالات براساس ساختار پریسما توسط دو محقق به‌طور مستقل مورد ارزیابی قرار گرفتند. در ابتدا مقالات تکراری حذف گردیدند سپس براساس عنوان و چکیده مورد ارزیابی قرار گرفتند و مطالعاتی که معیارهای ورود به مطالعه را نداشتند از فرایند غربالگری خارج شدند در مرحله بعد متن کامل مقالات باقی مانده که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند مورد ارزیابی قرار می‌گرفتند. اختلاف نظر بین دو محقق توسط محقق سوم مورد بحث قرار می‌گرفت و از طریق توافق و اجماع میان محققان برطرف می‌گردید. به‌منظور ارزیابی کیفیت مطالعات در متاآنالیز از ابزار نیوکاسل استفاده گردید. همچنین به‌منظور انجام این مطالعه از چک‌لیست پریسما استفاده گردید. راهبرد جستجو در پایگاه اطلاعاتی PubMed بدین‌صورت بود:
((((((((Coronavirus[Title/Abstract]) OR (Coronavirus[MeSH Terms])) OR (COVID-19[Title/Abstract])) OR (SARS-CoV-2[Title/Abstract])) OR (COVID-19[MeSH Terms])) OR (SARS-CoV-2[MeSH Terms])) OR (2019 novel coronavirus infection[Title/Abstract])) OR (2019-nCoV infection[Title/Abstract])) AND ((Bamlanivimab [Title/Abstract]).

معیارهای ورود و خروج از مطالعه:
معیارهای ورود به مطالعه شامل 1) جمعیت: بیماران مبتلا به کووید-19 2) مداخله: داروی باملانیویماب 3) مقایسه: درمان استاندارد (منظور از درمان استاندارد، درمانی که توسط متخصصان پزشکی به‌عنوان درمان مناسب برای نوع خاصی از بیماری پذیرفته شده است و به‌طور گسترده توسط متخصصان مراقبت‌های بهداشتی استفاده می‌شود این نوع درمان در مطالعات شامل اکسیژن درمانی، داروهای مرسوم از قبیل دگزامتازون و آنتی‌بیوتیک ها در درمان بیماری کووید-19 می‌باشد) 4) نوع مطالعه: مطالعات کارآزمایی بالینی و مشاهده‌ای 5) پیامدها: کاهش میزان مرگ‌و‌میر، کاهش میزان بستری شدن در بیمارستان و کاهش میزان بستری شدن در بخش مراقبت‌های ویژه بود. معیارهای خروج از مطالعه شامل 1) جمعیت: مطالعاتی که جمعیت آن بیماران مبتلا به کووید-19 نباشد با بر روی گونه‌های حیوانی انجام گرفته باشد 2) مداخله: داروی باملانیویماب به‌صورت ترکیب با سایر رژیم‌های درمانی بررسی شده باشد 3) مقایسه: داروهایی که در ترکیب با درمان استاندارد باشند 4) طراحی مطالعه: گزارش موردی، گزارش موارد، نامه به سردبیر، کنفرانس‌ها و مطالعاتی که نتایج آن‌ها ناقص و قابل استخراج نباشد 5) پیامد: پیامدهای غیرمرتبط را بررسی کرده باشد یا اطلاعات پیامدهای موردنظر کافی نباشد.
استخراج داده‌ها:
داده‌های موردنیاز به‌طور مستقل توسط دو محقق (مهدی جلیلی و مینا سلاجقه) با استفاده از فرم‌های از پیش تعیین شده با استفاده از نرم‌افزار اکسل استخراج شد. داده‌ها شامل نام نویسنده، سال انتشار، حجم نمونه، مداخله، مقایسه، نوع مطالعه و مکان مطالعه بود.
سنتز شواهد و آنالیز آماری:
پیامدهای اثربخشی در مطالعات به‌صورت گسسته گزارش شده بودند بنابراین از نسبت شانس (Odds Ratio) با فاصله اطمینان 95 درصد استفاده شد. جهت وزن دهی با توجه به واریانس هر مطالعه از روش معکوس واریانس (IV) استفاده شد. بدان معنا که از معکوس واریانس هر مطالعه به‌عنوان وزن آن مطالعه در محاسبه اثر کل استفاده شد. میزان ناهمگونی بین مطالعات با شاخص I2 بررسی شد. مقدار I2 بیشتر از 50 درصد و P<0.1 به‌عنوان ناهمگونی در نظر گرفته شد. به‌منظور انجام متاآنالیز داده‌ها از نرم‌افزار آماری Review Manager نسخه 5.4 استفاده شد.

یافته‌ها
شکل یک فرایند غربالگری، شناسایی و انتخاب مطالعات وارد شده را براساس ساختار پریسما نشان می‌دهد. پس از انجام جستجوی اولیه در پایگاه‌های الکترونیکی، درمجموع 637 مطالعه شناسایی شد که در این میان 235 مطالعه به دلیل تکراری بودن خارج شدند و 402 مطالعه باقی ماندند. مطالعات باقی مانده براساس عنوان و چکیده توسط دو محقق (مهدی جلیلی و مینا سلاجقه) به‌طور مستقل مورد غربالگری و بررسی قرار گرفتند که 344 مطالعه به دلیل نداشتن معیارهای ورود به مطالعه، در فرایند غربالگری خارج شدند و در نهایت 25 مطالعه شرایط ورود به مطالعه را داشتند که پس از بررسی متن کامل این مقالات مطابق با معیارهای ورود و خروج، در نهایت 16 مطالعه (11-26) با جمعیت 23166 بیمار، اثر درمانی بامالویمب را در بیماران مبتلا به کووید-19 در مقایسه با درمان استاندارد مورد ارزیابی قرار داده بودند که این مطالعات وارد مرحله متاآنالیز شدند. ویژگی مطالعات وارد شده در جدول دو ذکر شده است.

جدول (1): ویژگی‌های مطالعات وارد شده
نویسنده اول سال کشور حجم مطالعه نوع مطالعه مداخله مقایسه نمره کیفیت مطالعات (NOS)
آلام 2021 آمریکا 264 گذشته‌نگر باملانیویماب درمان استاندارد 5
باریولا 2021 آمریکا 1392 گذشته‌نگر باملانیویماب درمان استاندارد 8
به راک 2021 آمریکا 108 گذشته‌نگر باملانیویماب درمان استاندارد 5
کوپر 2021 آمریکا 5758 گذشته‌نگر باملانیویماب درمان استاندارد 8
کوروین 2021 آمریکا 6117 گذشته‌نگر باملانیویماب درمان استاندارد 6
دستاچ 2021 آمریکا 234 گذشته‌نگر باملانیویماب درمان استاندارد 8
جوریس 2022 صربستان 31 گذشته‌نگر باملانیویماب درمان استاندارد 5
گانیش 2021 آمریکا 4670 گذشته‌نگر باملانیویماب درمان استاندارد 8
ایبال 2021 آمریکا 284 گذشته‌نگر باملانیویماب درمان استاندارد 5
کار 2021 آمریکا 46 گذشته‌نگر باملانیویماب درمان استاندارد 6
کوهلر 2021 آلمان 43 گذشته‌نگر باملانیویماب درمان استاندارد 6
کومار 2022 آمریکا 403 گذشته‌نگر باملانیویماب درمان استاندارد 7
موریلو 2022 آمریکا 107 گذشته‌نگر باملانیویماب درمان استاندارد 6
کوینزر 2021 آمریکا 270 گذشته‌نگر باملانیویماب درمان استاندارد 7
رابین 2021 آمریکا 1257 گذشته‌نگر باملانیویماب درمان استاندارد 7
سریدهارا 2022 آمریکا 2182 گذشته‌نگر باملانیویماب درمان استاندارد 8
شکل (1): فرایند شناسایی، غربالگری و انتخاب مطالعات وارد شده براساس ساختار پریسما

ارزیابی کیفیت مطالعات:
به‌منظور ارزیابی خطر سوگرایی مطالعات وارد شده از مقیاس نیوکاسل – اتاوا[1] (NOS) استفاده شد(27). مقیاس نیوکاسل – اتاوا یک ابزار خطر سوگرایی برای مطالعات مشاهده‌ای می‌باشد که توسط کاکرین توصیه شده است. مقیاس نیوکاسل – اتاوا حداکثر 9 امتیاز را برای کمترین خطر سوگیری در سه حوزه اختصاص می‌دهد. با استفاده از ابزار، هر مطالعه بر اساس هشت ماده مورد قضاوت قرار می‌گیرد که در سه گروه طبقه‌بندی می‌شوند: انتخاب گروه‌های مطالعه. قابلیت مقایسه گروه‌ها؛ و تعیین قرار گرفتن در معرض یا نتیجه مورد علاقه به ترتیب برای مطالعات مورد شاهدی یا کوهورت. دامنه امتیازها برای مطالعات وارد شده بین 5 تا 8 متغیر بود. که امتیاز بالا نشان‌دهنده سوگرایی پایین مطالعات وارد شده می‌باشد مطالعاتی که امتیاز 8 را کسب کرده بودند متغیرهای مخدوش کننده کنترل شده بودند. امتیاز کیفیت مطالعات در جدول یک آورده شده است.

پیامدهای مطالعات:
میزان مرگ‌و‌میر:
دوازده مطالعه شامل 15844 بیمار، میزان مرگ‌و‌میر را برای بیمارانی که داروی باملانیویماب و درمان استاندارد دریافت کرده بودند گزارش کرده بودند. نتایج حاصل از متاآنالیز نشان داد که در مدل با اثرات ثابت مقدار نسبت شانس (Odds Ratio) تعدیل شده حاصل از دوازده مطالعه برای پیامد میزان مرگ‌و‌میر برابر با 26/0 با فاصله اطمینان (42/0- 17/0) بود که با توجه به در برنگرفتن مقدار یک نشان از معناداری آن دارد بدان معنا که داروی باملانیویماب در مقایسه با درمان استاندارد به‌طور معنی‌داری باعث کاهش میزان مرگ‌و‌میر در بیماران مبتلا به کووید-19 شده است (P<0.001).


میزان بستری شدن در بیمارستان:
دوازده مطالعه شامل 20341 بیمار میزان بستری شدن را برای بیمارانی که داروی باملانیویماب و درمان استاندارد دریافت کرده بودند گزارش کرده بودند. نتایج حاصل از متاآنالیز نشان داد که در مدل با اثرات تصادفی مقدار نسبت شانس (Odds Ratio) تعدیل شده حاصل از دوازده مطالعه برای پیامد میزان بستری در بیمارستان برابر با 45/0 و با فاصله اطمینان (66/0- 31/0) بود که با توجه به در برنگرفتن مقدار یک نشان از معناداری آن دارد بدان معنا که داروی باملانیویماب در مقایسه با درمان استاندارد به‌طور معنی‌داری باعث کاهش میزان بستری شدن در بیماران مبتلا به کووید-19 شده است (P<0.001).



میزان پذیرش در بخش مراقبت‌های ویژه:
چهار مطالعه شامل 5224 بیمار میزان پذیرش در بخش مراقبت‌های ویژه را برای بیمارانی که داروی باملانیویماب و درمان استاندارد دریافت کرده بودند گزارش کرده بودند. نتایج حاصل از متاآنالیز نشان داد که در مدل با اثرات ثابت مقدار نسبت شانس (Odds Ratio) تعدیل شده حاصل از چهار مطالعه برای پیامد پذیرش در بخش مراقبت‌های ویژه برابر با 39/0 و با فاصله اطمینان (72/0- 21/0) بود که با توجه به در برنگرفتن مقدار یک نشان از معناداری آن دارد بدان معنا که داروی باملانیویماب در مقایسه با درمان استاندارد به‌طور معنی‌داری باعث کاهش پذیرش در بخش مراقبت‌های ویژه در بیماران مبتلا به کووید-19 شده است (P=0.003).

بحث و نتیجه‌گیری
با وجود واکسیناسیون گسترده افراد علیه عفونت SARS-CoV-2، مداخلات درمانی برای کاهش میزان مرگ‌و‌میر و بستری شدن در بیمارستان در افراد مبتلا به کووید-19 همچنان ضروری و حیاتی است. آنتی بادی‌های مونوکلونال با فعالیت خنثی کننده قوی، کاندیدهای بالقوه‌ای برای توسعه به‌عنوان عوامل پیشگیری کننده یا درمانی در برابر عفونت SARS-CoV-2 هستند. در مطالعه حاضر، اثربخشی بالینی آنتی بادی مونوکلونال باملانیویماب در درمان بیماران مبتلا به کووید-19 در مقایسه با درمان استاندارد مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌های حاصل از متاآنالیز مطالعه حاضر نشان داد که بیمارانی که داروی باملانیویماب را دریافت کرده بودند به‌طور معناداری نسبت به بیمارانی که درمان استاندارد را دریافت کرده بودند، میزان مرگ‌و‌میر کمتری داشتند که نشان‌دهنده­ی اثربخش بودن این دارو در کاهش میزان مرگ‌و‌میر در بیماران مبتلا می‌باشد. در راستای تأیید یافته‌های مطالعه ما، ژو و همکاران در مطالعه‌ای که به‌صورت مرورسیستماتیک و متاآنالیز انجام دادند نشان دادند که داروی باملانیویماب میزان مرگ‌و‌میر بیماران مبتلا به کووید-19 را کاهش می‌دهد(28). در توضیح این یافته باید بیان کرد که مکانیسم دارویی باملانیویماب همانند سایر آنتی بادی‌های مونوکلونال پس از ورود به بدن به دامنه اتصال گیرنده پروتئین اسپایک SARS-CoV-2 متصل می‌شود و اتصال پروتئین اسپایک به گیرنده ACE2 انسانی را مسدود می‌کند که به نوبه آن، از ورود ویروس به سلول‌های میزبان جلوگیری و در نتیجه باعث کاهش مرگ‌و‌میر در بیماران مبتلا به کووید-19 می‌گردد(29). همچنین نتایج مطالعات بالینی منتشر شده نشان می‌دهد درمان با سایر آنتی بادی‌های مونوکلونال مانند سوترویمب، لنزویمب، و استویمب موجب کاهش نرخ مرگ‌و‌میر در بیماران مبتلا به کووید می‌شود(30-32). لو و همکاران (33) در مطالعه متاآنالیز خود نشان دادند که داروی ببتولویمب که همانند داروی باملانیویماب، یک آنتی بادی مونوکلونال می‌باشد باعث کاهش میزان مرگ‌و‌میر در بیماران مبتلا به کووید-19 می‌گردد که با یافته‌های مطالعه ما هم جهت و هم راستا بود. همچنین نتایج حاصل از مرورسیستماتیک و متاآنالیز مطالعه گائو و همکاران (34) نشان داد که دیگر آنتی بادی مونوکلونال ریجنرون در کاهش میزان مرگ‌و‌میر بیماران مبتلا به عفونت کووید-19 تأثیر معناداری داشته است که نشان‌دهنده‌ی اثربخش بودن این نوع داروها می‌باشد.
دیگر یافته‌های حاصل از متاآنالیز مطالعه حاضر نشان داد که که بیمارانی که داروی باملانیویماب را دریافت کرده بودند به‌طور معناداری نسبت به بیمارانی که درمان استاندارد را دریافت کرده بودند، میزان بستری شدن کمتری داشتند که نشان‌دهنده­ی اثربخش بودن این دارو در کاهش میزان بستری شدن بیماران می‌باشد. مطالعه مرورسیستماتیک و متاآنالیز ژو و همکاران نشان داد که داروی باملانیویماب، میزان بستری شدن بیماران در بیمارستان را به‌طور معناداری در مقایسه با درمان کنترل کاهش می‌دهد(28) نتایج این مطالعه، با یافته‌های حاصل از متاآنالیز مطالعه ما، هم جهت و هم راستا بود. دیگر شواهد حاصل از چندین مطالعه حاکی از آن بود که آنتی بادی‌های مونوکلونال به‌طور معناداری میزان بستری شدن را در بیمارانی که مبتلا به کرونای خفیف و متوسط هستند کاهش می‌دهد(30, 31, 35). مرورسیستماتیک و متاآنالیز مطالعه گائو و همکاران (34) نشان داد که آنتی بادی مونوکلونال ریجنرون میزان بستری شدن بیماران مبتلا را کاهش می‌دهد که تاییدی بر یافته‌های مطالعه ما می‌باشد در حالی که نتایج مطالعه مرورسیستماتیک و متاآنالیز لو و همکاران (33) بر روی که آنتی بادی مونوکلونال داروی ببتولویمب نشان داد که این آنتی بادی مونوکلونال تاثیری در کاهش میزان بستری شدن بیماران مبتلا به کووید-19 ندارد در توضیح این اختلاف باید بیان کرد که داروهای گروه مقایسه در مطالعه لو و همکاران علاوه بر درمان استاندارد، شامل دارونما و دیگر داروهای ضدویروسی و مونوکلونال می‌باشد که می‌تواند بر روی نتایج متاآنالیز تأثیر داشته باشد(36).
دیگر یافته‌های حاصل از متاآنالیز مطالعه حاضر نشان داد که که بیمارانی که داروی باملانیویماب را دریافت کرده بودند به‌طور معناداری نسبت به بیمارانی که درمان استاندارد را دریافت کرده بودند، میزان پذیرش در بخش مراقبت‌های ویژه کمتری داشتند که نشان‌دهنده­ی اثربخش بودن این دارو در کاهش میزان پذیرش بیماران در بخش مراقبت‌های ویژه می‌باشد. نتایج مطالعه مرورسیستماتیک و متاآنالیز یک مطالعه (30) نشان داد که آنتی بادی مونوکلونال سوترویمب میزان پذیرش بیماران در بخش مراقبت‌های ویژه را در مقایسه با بیمارانی که داروهای دیگر مصرف کرده‌اند به‌طور معنادار کاهش می‌دهد که با یافته‌های مطالعه ما، هم جهت و هم خوانا بود.. نتایج حاصل از مطالعه مرورسیستماتیک و متاآنالیز حاضر می تواندبرای تصمیم گیرندگان و سیاستگزاران نظام مراقبت سلامت در رابطه با اتخاذ استراتژی‌های مناسب و اثربخش به‌منظور کاهش میزان مرگ‌و‌میر و بستری شدن بیماران مبتلا به کووید-19 سودمند و مفید واقع گردد. به علاوه، می‌تواند به پزشکان و متخصصان بالینی در رابطه با تجویز داروهای اثربخش کمک کند.

تشکر و قدردانی
نویسندگان مطالعه، مراتب تشکر و قدردانی خود را از نویسندگان مطالعات اعلام می‌دارند.

حمایت مالی
ندارد.

تعارض منافع
نویسندگان اعلام می‌کنند که هیچ‌گونه تعارض منافعی وجود ندارد.

ملاحظات اخلاقی
ندارد.
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: ویروس شناسی

فهرست منابع
1. Hu B, Guo H, Zhou P, Shi Z-L. Characteristics of SARS-CoV-2 and COVID-19. Nat Rev Microbiol 2021;19(3):141-54. [DOI:10.1038/s41579-020-00459-7] [PMID] []
2. Ahorsu DK, Lin C-Y. The effect of COVID-19 vaccine acceptance, intention, and/or hesitancy and its association with our health and/or important areas of functioning. Vaccines (Basel) 2023;11(2). [DOI:10.3390/vaccines11020368] [PMID] []
3. Watson OJ, Barnsley G, Toor J, Hogan AB, Winskill P, Ghani AC. Global impact of the first year of COVID-19 vaccination: a mathematical modelling study. Lancet Infect Dis 2022;22(9):1293-302. [DOI:10.1016/S1473-3099(22)00320-6] [PMID]
4. Marks PW, Gruppuso PA, Adashi EY. Urgent need for next-generation COVID-19 vaccines. JAMA 2023;329(1):19-20. [DOI:10.1001/jama.2022.22759] [PMID]
5. Weinreich DM, Sivapalasingam S, Norton T, Ali S, Gao H, Bhore R, et al. REGN-COV2, a neutralizing antibody cocktail, in outpatients with Covid-19. N Engl J Med 2021;384(3):238-51. [DOI:10.1056/NEJMoa2035002] [PMID] []
6. Marovich M, Mascola JR, Cohen MS. Monoclonal antibodies for prevention and treatment of COVID-19. JAMA 2020;324(2):131-2. [DOI:10.1001/jama.2020.10245] [PMID]
7. Jones BE, Brown-Augsburger PL, Corbett KS, Westendorf K, Davies J, Cujec TP, et al. The neutralizing antibody, LY-CoV555, protects against SARS-CoV-2 infection in nonhuman primates. Sci Transl Med 2021;13(593):eabf1906. [Google Scholar]
8. Webb BJ, Buckel W, Vento T, Butler AM, Grisel N, Brown SM, et al., editors. Real-world effectiveness and tolerability of monoclonal antibody therapy for ambulatory patients with early COVID-19. Open forum infectious diseases; 2021: Oxford University Press US. [DOI:10.1093/ofid/ofab331] [PMID] []
9. Chen P, Nirula A, Heller B, Gottlieb RL, Boscia J, Morris J, et al. SARS-CoV-2 neutralizing antibody LY-CoV555 in outpatients with Covid-19. N Engl J Med 2021;384(3):229-37. [DOI:10.1056/NEJMoa2029849] [PMID] []
10. Dougan M, Nirula A, Azizad M, Mocherla B, Gottlieb RL, Chen P, et al. Bamlanivimab plus etesevimab in mild or moderate COVID-19. N Engl J Med 2021;385(15):1382-92. [DOI:10.1056/NEJMoa2102685] [PMID] []
11. Alam MM, Mahmud S, Aggarwal S, Fathma S, Al Mahi N, Shibli MS, et al. Clinical impact of the early use of monoclonal antibody LY-CoV555 (bamlanivimab) on mortality and hospitalization among elderly nursing home patients: a multicenter retrospective study. Cureus 2021;13(5). [DOI:10.7759/cureus.14933]
12. Bariola JR, McCreary EK, Wadas RJ, Kip KE, Marroquin OC, Minnier T, et al., editors. Impact of bamlanivimab monoclonal antibody treatment on hospitalization and mortality among nonhospitalized adults with severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 infection. Open forum infectious diseases; 2021: Oxford University Press US. [DOI:10.1093/ofid/ofab254] [PMID] []
13. Brock P, Dagher H, Wechsler AH, Lipe DN, Chaftari P, Chaftari A-M, et al., editors. 542. Use of Bamlanivimab in Cancer Patients with Mild-to-Moderate COVID-19. Open Forum Infectious Diseases; 2021: Oxford University Press. [DOI:10.1093/ofid/ofab466.741] []
14. Cooper MH, Christensen PA, Salazar E, Perez KK, Graviss EA, Nguyen D, et al., editors. Real-world assessment of 2879 COVID-19 patients treated with monoclonal antibody therapy: a propensity score-matched cohort study. Open forum infectious diseases; 2021: Oxford University Press US. [DOI:10.1093/ofid/ofab512] [PMID] []
15. Corwin DS, Ender PT, Sahu N, Durgham RA, McGorry Jr DM, Rahman A, et al., editors. The efficacy of bamlanivimab in reducing emergency department visits and hospitalizations in a real-world setting. Open Forum Infectious Diseases; 2021: Oxford University Press US. [DOI:10.1093/ofid/ofab305] [PMID] []
16. Destache CJ, Aurit SJ, Schmidt D, Peet Erkes L, Tierney M, Vivekanandan R. Bamlanivimab use in mild‐to‐moderate COVID‐19 disease: a matched cohort design. Pharmacother 2021;41(9):743-7. [DOI:10.1002/phar.2613] [PMID] []
17. Ganesh R, Pawlowski CF, O'Horo JC, Arndt LL, Arndt RF, Bell SJ, et al. Intravenous bamlanivimab use associates with reduced hospitalization in high-risk patients with mild to moderate COVID-19. J Clin Invest 2021;131(19). [DOI:10.1172/JCI151697] [PMID] []
18. Iqbal L, Terlau TJ, Hernandez A, Woods K, Terlau T, Hernandez AT. Efficacy of bamlanivimab in reducing hospitalization and mortality rates in COVID-19 patients in a rural community. Cureus 2021;13(7). [DOI:10.7759/cureus.16477]
19. Koehler J, Ritzer B, Weidlich S, Gebhardt F, Kirchhoff C, Gempt J, et al. Use of monoclonal antibody therapy for nosocomial SARS-CoV-2 infection in patients at high risk for severe COVID-19: experience from a tertiary-care hospital in Germany. Infection 2021;49(6):1313-8. [DOI:10.1007/s15010-021-01657-y] [PMID] []
20. Rubin EB, Boiarsky JA, Canha LA, Giobbie-Hurder A, Liu M, Townsend MJ, et al., editors. Bamlanivimab efficacy in older and high-BMI outpatients with COVID-19 selected for treatment in a lottery-based allocation process. Open Forum Infectious Diseases; 2021: Oxford University Press US. [DOI:10.1093/ofid/ofab546] [PMID] []
21. Djuric P, Bogicevic J, Pešić S, Davidovic Z, Naumovic R. First experience of bamlanivimab for covid-19 positive haemodialysis patients: A case-control study. Nephrol Dial Transplant 2022:i481-i2. [DOI:10.1093/ndt/gfac077.019] []
22. Karr E, Chung T, Burtson K, Markert R, Kelly D. Bamlanivimab use in a military treatment facility. Mil Med 2022;187(11-12):e1261-e4. [DOI:10.1093/milmed/usab188] [PMID] []
23. Kumar RN, Wu E-L, Stosor V, Moore WJ, Achenbach C, Ison MG, et al. Real-world experience of bamlanivimab for Coronavirus Disease 2019 (COVID-19): a case-control study. Clin Infect Dis 2022;74(1):24-31. [DOI:10.1093/cid/ciab305] [PMID] []
24. Murillo M, Lomiguen C, Terrell M, King A, Lin J, Ferretti S. Effect of SARS CoV2-Neutralizing Monoclonal Antibody on Hospitalization and Mortality in Long-Term Care Facility Residents. Aging Dis 2022;13(5). [DOI:10.14336/AD.2022.0205] [PMID] []
25. Quenzer FC, Lafree AT, Grey L, Singh S, Smyers C, Balog B, et al. Bamlanivimab Reduces ED Returns and Hospitalizations and May Reduce COVID-19 Burden on Low-resource Border Hospitals. West J Emerg Med 2022;23(3):302. [DOI:10.5811/westjem.2021.10.52668] [PMID] []
26. Sridhara S, Gungor AB, Erol HK, Al-Obaidi M, Zangeneh TT, Bedrick EJ, et al. Lack of effectiveness of Bebtelovimab monoclonal antibody among high-risk patients with SARS-Cov-2 Omicron during BA. 2, BA. 2.12. 1 and BA. 5 subvariants dominated era. Plos One 2023;18(4):e0279326. [DOI:10.1371/journal.pone.0279326] [PMID] []
27. Peterson J, Welch V, Losos M, Tugwell PJOOHRI. The Newcastle-Ottawa scale (NOS) for assessing the quality of nonrandomised studies in meta-analyses. Ottawa Hosp Res Instit 2011;2(1):1-12. [URL]
28. Zuo L, Ao G, Wang Y, Gao M, Qi X. Bamlanivimab improves hospitalization and mortality rates in patients with COVID-19: a systematic review and meta-analysis. J Infect 2022;84(2):248-88. [DOI:10.1016/j.jinf.2021.09.003] [PMID] []
29. Nathan R, Shawa I, De La Torre I, Pustizzi JM, Haustrup N, Patel DR, et al. A narrative review of the clinical practicalities of bamlanivimab and etesevimab antibody therapies for SARS-CoV-2. Infect Dis Ther 2021;10(4):1933-47. [DOI:10.1007/s40121-021-00515-6] [PMID] []
30. Amani B, Amani B. Efficacy and safety of sotrovimab in patients with COVID‐19: A rapid review and meta‐analysis. Rev Med Virol 2022;32(6):e2402. [DOI:10.1002/rmv.2402] [PMID] []
31. Xiang Hr, He B, Li Y, Cheng X, Zhang Qz, Peng Wx. Bamlanivimab plus etesevimab treatment have a better outcome against COVID‐19: A meta‐analysis. J Med Virol 2022;94(5):1893-905. [DOI:10.1002/jmv.27542] [PMID]
32. Yang M, Li A, Wang Y, Tran C, Zhao S, Ao G. Monoclonal antibody therapy improves severity and mortality of COVID-19 in organ transplant recipients: a meta-analysis. J Infect 2022;85(4):436-80. [DOI:10.1016/j.jinf.2022.06.027] []
33. Luo J, Li A, Liu C, Wang Y, Tran C, Ao G. The effect of bebtelovimab on clinical outcomes in patients with COVID-19: A meta-analysis. J Infect 2023. [DOI:10.1016/j.jinf.2023.04.010] [PMID] []
34. Gao M, Ao G, Hao X, Xie B. Casirivimab-Imdevimab treatment is associated with reduced rates of mortality and hospitalization in patients with COVID-19: A systematic review with meta-analysis. J Infect 2023. [DOI:10.1016/j.jinf.2023.04.019] [PMID] []
35. McCreary EK, Kip KE, Collins K, Minnier TE, Snyder GM, Steiner A, et al., editors. Evaluation of bebtelovimab for treatment of Covid-19 during the SARS-CoV-2 Omicron variant era. Open Forum Infectious Diseases; 2022: Oxford University Press US. [DOI:10.1093/ofid/ofac517] [PMID] []
36. Bown M, Sutton A. Quality control in systematic reviews and meta-analyses. Eur J Vasc Endovasc Surg 2010;40(5):669-77. [DOI:10.1016/j.ejvs.2010.07.011] [PMID]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات علوم پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Studies in Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb