دوره 34، شماره 3 - ( 3-1402 )                   جلد 34 شماره 3 صفحات 127-116 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Abedi Elkhichi P, Aslanimehr M, Atar A. A SYSTEMATIC REVIEW OF THE TREATMENT OF HELICOBACTER PYLORI BY THE EFFECT OF PROBIOTICS IN ASIAN POPULATION. Studies in Medical Sciences 2023; 34 (3) :116-127
URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-5867-fa.html
عابدی ایلخچی پریسا، اصلانی مهر معصومه، عطار عادله. مرور نظام‌مند درمان هلیکوباکتر پیلوری به‌وسیله تأثیر پرو بیوتیک در جمعیت آسیایی. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1402; 34 (3) :116-127

URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-5867-fa.html


دانشیار میکروب شناسی، مرکز تحقیقات میکروب شناسی پزشکی، دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران (نویسنده مسئول) ، dr.aslanimehr@gmail.com
متن کامل [PDF 549 kb]   (1746 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (2708 مشاهده)
متن کامل:   (7181 مشاهده)
مقدمه
هلیکوباکتر پیلوری (H. pylori) عامل اصلی گاستریت مزمن، زخم معده و آدنوکارسینوم معده است. عفونت مزمن H. pylori تقریباً 50 درصد از جمعیت جهان را تحت تأثیر قرار می‌دهد (1). این باکتری معمولاً در بیش از 80 درصد از موارد علائمی بروز نمی‌دهد اما به دلیل توانایی در چسبیدن به مخاط معده و کلونیزه شدن در پوشش مخاطی، باعث التهاب مداوم در معده و در نتیجه تغییرات آتروفیک در مخاط می‌شود H. pylori یکی از فاکتورهای مهم و تأثیرگذار در سرطان معده است و طبق اعلام آژانس بین‌المللی تحقیقات سرطان (IARC) این باکتری به‌عنوان یکی از عوامل سرطان‌زا نوع I طبقه بندی شده است (2, 3). مطالعات نشان می‌دهد که ریشه‌کنی H. pylori به‌ویژه در مناطقی که شیوع بالایی دارد، سبب کاهش بروز سرطان معده می‌شود(4, 5). لذا یافتن رژیم ریشه‌کنی مناسب برای از بین بردن این باکتری بسیار مهم است. ازاین‌رو رژیم‌درمانی H. pylori بحث‌برانگیز است. درمان سه‌گانه استاندارد، که رایج‌ترین درمان خط اول توصیه شده است، شامل یک مهارکننده پمپ پروتون  (PPI)، آموکسی‌سیلین و کلاریترومایسین است. در سال‌های اخیر، کارایی درمان سه‌گانه برای ریشه‌کنی H. pylori کاهش یافته است زیرا آنتی‌بیوتیک‌هایی نظیر کلاریترومایسین و آموکسی‌سیلین تأثیر زیادی بر فلورهای روده می‌گذارند و سبب بروز عوارض جانبی متفاوت و مقاومت آنتی‌بیوتیکی می‌شود (6, 7). برای اصلاح این رژیم، روش‌های مختلفی در نظر گرفته شده است. به‌عنوان مثال، برخی از پزشکان پروبیوتیک یا مترونیدازول را به رژیم سه‌گانه اضافه کرده‌اند (8).  به طور کلی، این رژیم‌درمانی مبتنی بر چهارگانه غیر بیسموت است که در آن بیماران با استفاده از امپرازول، مترونیدازول، آموکسی‌سیلین و کلاریترومایسین به مدت 5 تا 7 روز درمان می‌شوند (9, 10). استفاده از رژیم‌درمانی مبتنی بر چهارگانه غیر بیسموت یک روش استاندارد است و نتایج بهتری نسبت به درمان سه‌گانه دارد. با این حال، به دلیل مقاومت بالای آنتی‌بیوتیکی، درمان جایگزین در تسریع بهبود بیماران امیدوار کننده است (11). استفاده از پروبیوتیک‌ها به‌عنوان مکمل درمانی برای ریشه‌کنی H. pylori می‌تواند مؤثر باشد و همچنین هزینه‌های مرتبط با درمان H. pylori را کاهش می‌دهد (12). پروبیوتیک‌ها موجودات زنده میکروارگانیسمی هستند که وقتی در مقادیر کافی تجویز شوند، مزایای سلامتی را برای میزبان ایجاد می‌کنند (13). استفاده از پروبیوتیک‌ها با تقویت و اصلاح سیستم ایمنی می‌تواند در درمان و پیشگیری از عفونت H. pylori مؤثر باشد. به دلیل شیوع بالای عفونت ناشی از هلیکوباکتر در جمعیت‌های اسیایی و افزایش مقاومت نسبت به درمان‌های آنتی‌بیوتیکی بر آن شدیم تا به مکانیسم‌های احتمالی اثر پروبیوتیک‌ها بر عفونت H. pylori و تأثیر پروبیوتیک‌ها در درمان ریشه‌کنی این باکتری بپردازیم.
مواد و روش‌ کار
در این مطالعه مروری نظام‌مند، با مراجعه به پایگاه‌های اطلاعاتی اسکوپوس، پابمد، امبیس و گوگل اسکالر در بازه 2013 تا 2021، تمام مطالعات مرتبط با موضوع و به زبان انگلیسی جمع آوری شد. برای جست‌وجوی مقالات منتشر شده از کلیدواژه‌های باکتری‌های پرو بیوتیک، درمان، آسیا و H. pylori استفاده گردید. جستجو بر اساس Medical Subject Headings (MeSH)  انتخاب و مقالات با زبان غیر از انگلیسی، تکراری و نا مرتبط و مقالاتی دسترسی به متن کامل آن امکان پذیر نبود از پژوهش خارج شدند. در جست و جو اولیه و با استفاده از کلید وازه ها و بررسی لیست رفرنس‌های منابع 87 مقاله به دست آمد. سپس با بررسی مقالات براساس عنوان و چکیده و نیز حذف مقالات نامرتبط و تکراری 65 مقاله برگزیده شد. در نهایت با بررسی کامل محتویات مقاله در مجموع 55 مقاله، وارد مطالعه ما شدند.
لازم به ذکر است برای جلوگیری از سوگیری، کلیه مقالات هم سو و غیر هم سو که واجد معیارهای ورود بودند واردذ مطالعه شدند. استراتژی‌های جست و جو در شکل 1 نشان داده شده است.



شکل (1): استراتژی جست و جو در پایگاههای موردنظر
 
تأثیر هلیکوباکترپیلوری در پیشرفت سرطان معده:
سرطان معده سومین علت اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان و پنجمین بدخیمی رایج تشخیص داده شده است (14). هر ساله بیش از یک میلیون مورد جدید گزارش می‌شود. این بیماری سبب 750000 مرگ و میر سالانه در سراسر جهان می‌شود. نسبت مردان به زنان حدود 2:1 است. شیوع سرطان معده در آسیا، آمریکای لاتین و اروپای مرکزی و شرقی بسیار بالا است، در حالی که در آمریکای شمالی و اکثر کشورهای اروپای غربی، سرطان معده به تدریج کاهش یافته و شایع نیست (15, 16). ازاین‌رو تفاوت‌های زیادی در بروز بین قاره‌ها در جهت ابتلا به این بیماری وجود دارد. عوامل متعددی سبب بروز این تفاوت هستند از جمله اختلاف در ژنوتیپ‌های cagA[1] و vacA[2] هلیکوباکتر پیلوری ممکن است این تغییرات جغرافیایی را توضیح دهد (6, 17).
مصرف زیاد غذاهای سنتی نگهداری شده با نمک و مصرف کم میوه و سبزیجات تازه با افزایش خطر ابتلا به سرطان معده مرتبط است. ناهنجاری‌های ژنتیکی، رژیم غذایی نامناسب، سبک زندگی، شرایط جغرافیایی، سیگار، مشروبات الکی و... خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش می‌دهند(18). علاوه بر موارد گفته شده، عوامل میکروبی و عفونی نیز در پیشرفت بیماری نقش بسزایی دارند از جمله می‌توان به عفونت با H. pylori اشاره کرد که که بیش از 60 درصد موارد را تشکیل می‌دهد. ریشه‌کنی H. pylori خطر سرطان معده را کاهش می‌دهد. درجه کاهش خطر به وجود، شدت و میزان آسیب آتروفیک در زمان ریشه‌کنی بستگی دارد(6, 19). گاستریت آتروفیک، منجر به ترشح کم و یا عدم ترشح اسید معده می‌شود که سبب تغییر در میکروبیوم معده می‌شود و شرایط را برای H. pylori جهت کلونیزاسیون در معده فراهم می‌کند. به‌طور کلی باکتری جهت استقرار و تهاجم به بافت لامینا پروپریا ابتدا توسط گیرنده‌های خود به کـلاژن تیـپ چهارمتـصل می‌شود. H. pylori پـس ازآسـیب رسـاندن بـه سـلول با استفاده از گیرنده‌های سطحی خود به لامینین که پروتئین غشایی می‌باشد، متصل می‌شود. پس ازاتصال، باکتری به کمک فاکتورهای ویرولانس خود باعث پیشرفت عفونت می‌شود. سیـستم ترشـحی بـاکتری در ایجـاد بیماریزایی نقش چشمگیـری دارد. سیـستم ترشـحی نـوع چهار هلیکوباکترپیلوری، پروتئین بسیارمهـم CagA را در روند عفونت خود، به داخل سلول به شکل مـستقیم تزریـق می‌کند. این فاکتور ویرولانس بعد از ورود به سلول باعــث افــزایش پرولیفراســیون ســلولی وهمچنــین تخریب اتصالات محکم بین سلول‌های مجاور می‌شود(19). با این وجود، ریشه‌کنی این عامل عفونی و باکتریایی می‌توان سرعت متاستاز و پیشرفت سرطان معده را به‌طور قابل توجهی کاهش داد. ریشه کن کردن H. pylori قبل از ایجاد تغییرات آتروفیک اساساً می‌تواند خطر سرطان را از بین ببرد. به این ترتیب، نقطه‌ای در پیشرفت بیماری وجود دارد که با کاهش یا حذف H. pylori ، خطر پیشرفت بیماری را می‌توان بشدت کاهش می‌دهد(6).

پروبیوتیک:
درمان کمکی با پروبیوتیک‌ها ممکن است گزینه‌های امیدوارکننده‌ای باشد. پروبیوتیک یک کلمه یونانی به معنای "برای زندگی" است که در ابتدا به‌عنوان یک مکمل خوراکی زنده تعریف شد که با بهبود تعادل میکروبی اثرات مفیدی بر میزبان دارد(20). طبق این تعریف، پروبیوتیک‌ها باید در هنگام تجویز زنده باشند(21, 22). تعریف پروبیوتیک‌ها به طور مداوم در طول زمان تغییر کرده است. این باکتری‌ها می‌تواند اثرات اسید معده، صفرا و شیره پانکراس را تحمل کنند ودر دستگاه گوارش یا دستگاه تناسلی میزبان کلونیزه شوند و سبب بهبود القای واکنش میزبان و میکرو فلورهای روده می‌شوند(23). دامنه فعالیت پروبیوتیک شامل اثرات تغذیه‌ای، فیزیولوژیکی و ضد میکروبی است. پروبیوتیک‌ها با کمک به ایمنی ذاتی میزبان از طریق تولید عوامل ضد میکروبی، کاهش کلسترول، کاهش سرطان روده و معده، سرکوب تومور، رقابت با پاتوژن های روده و غیره، اثرات مفیدی بر میزبان دارند(24). داده‌های اخیر نشان داده است که برخی از پروبیوتیک‌ها، در تعدیل کننده سیستم ایمنی کارآمد هستند و پاسخ ایمنی سلول‌های T-helper 1 (Th1)و T-helper 2 (Th2)را اصلاح می‌کنند و در نتیجه عملکرد ایمنی میزبان را افزایش می‌دهند. این باکتری‌ها دارای مکانیسم‌های متعددی هستند که از رشد و فعالیت میکروارگانیسم‌های بیماری زا جلوگیری می‌کنند(25, 26). به‌طور مثال اسید لاکتیک و اسید استیک دو پروبیوتیک کاربردی و مؤثر هستند که قادر به تولید اسیدهای آلی از طریق تخمیر کربوهیدرات‌ها می‌باشند، لذا این باکتری‌ها باعث کاهش PH و سپس مهار فعالیت باکتری‌های مضر می‌شوند. علاوه بر این، پروبیوتیک‌ها قادر به تولید و ترشح مواد ضد باکتریایی مانند باکتریوسین ها هستند که از اثرات نامطلوب پاتوژن‌ها بر سلامت فرد جلوگیری می‌کند(27)(شکل1). شواهد حاصل از یک متاآنالیز نشان داد که پروبیوتیک‌ها قادرند نرخ ریشه‌کنی H.p را افزایش و بروز واکنش‌های جانبی را تا حدود زیادی کاهش دهند(20). ذکر این نکته مهم است که استفاده از پروبیوتیک‌ها به تنهایی و بدون درمان دارویی تاثیری بر ریشه‌کنی ندارند(19, 28). از تجزیه و تحلیل مقالات نیز می‌توان نتیجه گرفت که همه پروبیوتیک‌ها دارای اثرات آنتاگونیستی بر هلیکوباکتر نیستند اما می‌توانند میزان بار H.p را در معده کاهش دهند(29).
بنابراین باید به‌عنوان مکملی برای درمان آنتی‌بیوتیکی استفاده شوند(30).
 

شکل (1): مهار باکتری‌های بیماری زا و افزایش سد محافظتی توسط پروبیوتیک‌ها
 
ارگانیسم‌های پروبیوتیک:
پروبیوتیک‌ها امروزه به‌صورت تجاری تهیه می‌شوند که غالباً به شکل‌های مختلف از جمله مایع، پودر، قرص و کپسول می‌باشند.(31) میکروارگانیسم‌های متعددی به‌عنوان پروبیوتیک‌ها در میزبان شناخته شده است که براساس جنس و عملکرد طبقه بندی شده عبارتند از لاکتوباسیلوس ها که شامل باکتری‌هایی از جمله لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، کلستریدیوم بوتریکوم، لاکتوباسیلوس روتری، لاکتوباسیلوس بولگاریکوس، لاکتوباسیلوس کازئی، لاکتوباسیلوس پاراکازئی، لاکتوباسیلوس رامنوسوس، لاکتوباسیلوس سالیواریوس، و لاکتوباسیلوس پلانتاروم می‌باشند. پروبیوتیک دیگر متعلق به باکتری موجود در جنس بیفیدیوباکتریوم می‌باشد که شامل بیفیدوباکتریوم اینفنتیس، بیفیدیوباکتریوم آدولاسنتیست، بیفیدوباکتریوم انیمالیس، بیفیدوباکتریوم لانگوم، بیفیدوباکتریوم برویو. کوکسی‌های گرم مثبت، مانند استرپتوکوکوس ترموفیلوس، استافیلوکوکوس فکالیس، و لاکتوکوکس و نیز مخمر، مانند ساکارومایسس بولاردی از دیگر میکروارگانیسم‌های مطرح در پروبیوتیک می‌باشند(32, 33). رایج‌ترین گونه‌های مورد استفاده در محصولات پروبیوتیک متعلق به گروه باکتری‌های اسید لاکتیک از جمله لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم است. میکروارگانیسم‌های پروبیوتیک به سه گروه انسانی، حیوانی و محیطی تقسیم می‌شوند که فقط محصولات پروبیوتیک انسانی مناسب برای مصرف انسان هستند(23).

درمان جایگزین آنتی‌بیوتیک:
در دو دهه اخیر، درمان سه‌گانه استاندارد (STT) از جمله کلاریترومایسین، آموکسی‌سیلین و مهارکننده‌های پمپ پروتون (PTT) مانند امپرازول، لانسوپرازول، پانتوپرازول یا اسموپرازول جهت بهبود عفونت‌های ناشی از H. pylori، توصیه شده است(34). در رژیم‌های سه‌گانه استاندارد، مقاومت به آموکسی‌سیلین نسبتاً پایدار باقی ماند. با این حال، مقاومت به مترونیدازول و کلاریترومایسین به طور پیوسته افزایش یافت. مقاومت مترونیدازول در کشورهای در حال توسعه بین 50 تا 100 درصد گزارش شده است. این مقاومت بالا به دلیل استفاده گسترده از مترونیدازول در عفونت‌های انگلی است(35). افزایش شیوع مقاومت به این آنتی‌بیوتیک‌ها، به ویژه کلاریترومایسین، اثربخشی رژیم استاندارد را کاهش داده است. در نتیجه، اخیراً استراتژی‌های جدیدی برای جایگزینی درمان با پروبیوتیک‌ها معرفی شده‌اند (36). راهبردهای آزمایش و درمان یکی از راهبردهای توسعه یافته برای درمان عفونت H. pylori است. استراتژی آزمایش و درمان مبتنی بر تعیین وجود H. pylori در ریشه‌کنی آن در هنگام تشخیص است. این تست و استراتژی درمانی در جمعیت‌هایی با شیوع متوسط ​​تا بالا کار می‌کند. اخیراً پیشنهاد شده است که خط اول درمان باید به یک گروه بزرگ با جمعیت‌های کم و مقاومت بالا به کلاریترومایسین، تقسیم شود که سطح مقاومت قابل قبول برای این گروه 15>٪ تا 20٪ تعیین می‌شود(37).
خط اول درمان در جمعیت‌هایی با مقاومت کم به کلاریترومایسین:
بسیاری از استراتژی‌های مورد استفاده در درمان در سه نسخه هستند. این درمان ترکیبی از PPI (لانسوپرازول 30 میلی‌گرم در 12 ساعت، آمپرازول 20 میلی‌گرم در 12 ساعت، پنتوپرازول 40 میلی‌گرم در 12 ساعت، ریبپرازول 20 میلی‌گرم در 12 ساعت، اسموپرازول 40 میلی‌گرم در 24 ساعت)، کلاریترومایسین (500 میلی‌گرم در 12 ساعت) و آموکسی‌سیلین (g/Kg1) در 12 ساعت، به مدت 7 تا 14 روز مصرف می‌شود(38). اگرچه مدت زمان درمان بحث‌برانگیز است(39). اثربخشی درمان سه‌گانه به PPI بستگی دارد. بنابراین، راهبردهای مختلفی مانند افزایش دوز PPI و افزایش مدت درمان تلاشی برای بهبود موفقیت درمان سه‌گانه بوده است.
طبق بررسی‌های انجام شده در یک مطالعه متاآنالیز دوز دو برابری اسموپرازول می‌تواند تأثیر بیشتری در ریشه‌کنی و درمان داشته باشد. از آنجایی که عملکرد PPI به پلی‌مورفیسم‌های سیتوکروم (CYP) 450 2C19 و Multi Drug Resistant (MDR) بستگی دارد، بنابراین وجود پلی‌مورفیسم‌های مختلف در متابولیسم میزبان می‌تواند اثربخشی PPI را تغییر دهد. علاوه بر درمان استاندارد، می‌توان از پروبیوتیک‌ها به‌عنوان ادجوانت ها نیز استفاده کرد که اثرات نامطلوب درمان استاندارد را کاهش می‌دهد(31).
خط اول درمان در مناطق با مقاومت بالا به کلاریترومایسین:
در مناطقی با مقاومت بالا نسبت به کلاریترومایسین، ممکن است از درمان چهارگانه استفاده شود. درمان چهارگانه شامل ترکیبی از PPI بیسموت (525 میلی‌گرم، 4 بار در روز) و 2 آنتی‌بیوتیک، مترونیدازول (250 میلی‌گرم × 4 در روز) و تتراسایکلین (4 میلی‌گرم × 500 در روز) به مدت 10 تا 14 روز است که اغلب این رژیم به‌خوبی تحمل می‌شود (40). با این حال، این درمان در همه مناطق در دسترس نیست. درمان پیشنهادی توسط گروهی از محققان ایتالیایی شامل ترکیبی از PPI و آموکسی‌سیلین (1 گرم در 2 روز) و سپس PPI و تینیدازول، کلاریترومایسین/ مترونیدازول (500 میلی‌گرم × 2 در روز) به مدت 5 روز می‌باشد (24, 41). درمان دیگری به نام درمان متوالی نیز وجود دارد که جایگزین درمان مداوم، در مناطقی که مقاومت به کلاریترومایسین بیشتر از 20 درصد بوده و همچنین دسترسی به درمان مبتنی بر چهارگانه ندارند، استفاده می‌شود. درمان شامل استفاده همزمان از 3 آنتی‌بیوتیک (مترونیدازول، کلاریترومایسین و آموکسی‌سیلین) و PPI به مدت 10 روز است. این درمان موثرتر از درمان سه‌گانه معمولی است. مرحله اول، درمان با PPI و آموکسی‌سیلین (1 گرم در 12 ساعت) به مدت 7 روز، فاز دوم با PPI و 3 آنتی‌بیوتیک شامل آموکسی‌سیلین (1 گرم در 12 ساعت)، مترونیدازول (500 میلی‌گرم در 12 ساعت) و کلاریترومایسین (500 میلی‌گرم در 12 ساعت) به مدت 7 روز است. در مقایسه انجام شده بین درمان ترکیبی و متوالی، میزان ریشه‌کنی به ترتیب 89.5 و 76.7 می‌باشد که بیماران در هر دو گروه عوارض جانبی شدید مشابهی داشتند (16, 42).
خط دوم درمان در مناطق با مقاومت کم به کلاریترومایسین:
در مناطق با مقاومت کم به کلاریترومایسین شامل درمان چهارگانه بیسموت و درمان PPI و لووفلوکساسین / آموکسی‌سیلین می‌باشد (43).
خط دوم درمان در مناطق با مقاومت بالا به کلاریترومایسین:
در مناطقی که مقاومت به کلاریترومایسین بالا است، اگر چهار درمان مبتنی بر بیسموت نتایج رضایت ‌بخشی ایجاد نکند، می‌توان از درمان سه‌گانه شامل لووفلوکساسین، PPI و آموکسی‌سیلین استفاده کرد (43).
خط سوم درمان:
پس از نارسایی درمان خط اول و دوم در مناطق با شیوع زیاد یا کم کلاریترومایسین، دیگر آنتی‌بیوتیک به دلیل عوارض جانبی شدید و ایجاد سویه‌های مقاوم به هلیکوباکتر پیلوری توصیه نمی‌شود. در حال حاضر هیچ درمان خط سومی وجود ندارد و بیماران مبتلا به نارسایی خط اول و دوم و همچنین برای جلوگیری از مصرف بیش از حد آنتی‌بیوتیک‌های گران قیمت مانند ریفامپین در صورت امکان باید آندوسکوپی با کشت و تست حساسیت آنتی‌بیوتیکی انجام دهند (44). سخت رشد بودن هلیکوباکترپیلوری در محیط‌های کشت اختصاصی سبب می‌شود از آن به‌عنوان یک آزمایش معمول استفاده نشود (45). از طرفی اکثر ایزوله‌های H. pylori پس از ریشه‌کنی در خط اول و دوم به ترتیب به مترونیدازول و کلاریترومایسین مقاوم هستند، بنابراین مصرف این دو دارو توصیه نمی‌شود (46). با توجه به داده‌های به دست آمده، مشخص شد که مقاومت به مترونیدازول و کلاریترومایسین بسیار بالا بود. بنابراین خط سوم درمان باید اجتناب از مترونیدازول و کلاریترومایسین و سایر آنتی‌بیوتیک‌هایی باشد که در افزایش مقاومت نقش دارند. معمولاً توافق خاصی برای خط سوم درمان وجود ندارد (9, 41). به دلیل مقاومت به خط درمانی و عوارض آن، محققان از پروبیوتیک‌ها برای از بین بردن عفونت ناشی از H. pylori استفاده کرده‌اند (47).
مکانیسم اثر پروبیوتیک بر هلیکوباکتر پیلوری:
طبق مطالعات آزمایشگاهی، استفاده منظم پروبیوتیک و تأثیر مؤثر آن در مکانیسم‌های ایمنی میزبان، می‌تواند H. pylori را مهار کند (34, 48). مطالعات حیوانی نشان داده است که باکتری‌های پروبیوتیک با تنظیم ایمنی با کنترل تولید سیتوکین های التهابی و کموکاین هایی که التهاب معده را کاهش می‌دهند، تنظیم می‌شوند. پروبیوتیک‌ها می‌توانند به گیرنده‌هایی مانند TLR روی سطح سلول‌های اپیتلیال متصل شوند و آبشاری از مکانیسم‌های دفاعی ایمنی را تحریک کنند (35, 48). هلیکوباکتر پیلوری با آزادسازی IL8 سبب مهاجرت نوتروفیل ها و مونوسیت ها شده لذا سبب تحریک تولید واسطه‌های التهاب IL6، IL4، IL5 و IFN می‌شود (35). در این عفونت آنتی بادی‌های اختصاصی (IgG) علیه H. pylori افزایش می‌یابد. استفاده از پروبیوتیک‌هایی مانند لاکتوباسیلوس باعث کاهش تولید IgG و افزایش IgA موضعی می‌شود (36). عفونت هلیکوباکتر پیلوری سبب کاهش بیان موسین های ترشحی و غشایی (MUC2 و MUC3) می‌شود. موسین یک گلیکوپپتید با وزن مولکولی بالا است که معمولاً از تعداد متغیری از پپتیدهای تکراری پشت سرهم با نسبت زیاد پرولین، ترئونین و سرین تشکیل شده است که از سلول‌های اپتلیال محافظت می‌کنند (37). پروبیوتیک‌هایی مانند L.plantarum 299V و L.rhamnosus GG به ترتیب بیان ژن‌های MUC2 و MUC3 را افزایش می‌دهد (38). بنابراین، پروبیوتیک‌ها تولید مخاط را به‌عنوان یک سد مخاطی معده در برابر چسبندگی باکتری‌های بیماری زا مانند H. pylori افزایش می‌دهند. سویه‌های پروبیوتیک همچنین از ایجاد اختلال در اتصال محکم پروتئین‌ها و اسکلت سلولی در سلول اپیتلیال جلوگیری می‌کنند و در نتیجه عملکرد سد مخاطی را بهبود می‌بخشند (38).
 
مکانیسم‌های مهار هلیکوباکتر پیلوری توسط پروبیوتیک‌ها
(منبع) مکانیسم مهاری پروبیوتیک کشور/تعداد بیماران نویسنده
(49) از فعال شدن ERK1/2 و MAPkinase که تولید IL-8 را مهار می‌کنند، جلوگیری نموده و فعال شدن لنفوسیت‌های T-helper را به منظور مهار پاسخ التهابی محدود می‌کند / با مهار انتقال NF-kB در مسیرهای سیگنالینگ التهابی، مسیرهای سیگنالینگ التهابی مهار کرده و خواص ضد التهابی از خود نشان می‌دهد. ساکارومایسس بولاردی ژاپن/ 205 Bin Z et al.
(2) از قرارگیری هلیکوباکتر پیلوری در مخاط معده انسان جلوگیری می‌نماید/ ظرفیت تولید روترین را دارد که یک آنتی‌بیوتیک با طیف وسیع فعال علیه هلیکوباکتر پیلوری است. لاکتوباسیلوس رویتری رومانی / 46 Muresan IAP et al.
(24) اگزوپلی ساکارید تولید شده توسط لاکتوباسیلوس پلاچومایی با تخریب غشای سلولی، فعالیت ضد باکتریایی علیه سویه هلیکوباکتر پیلوری دارد لاکتوباسیلوس پلاجومایی چین / دو سویه استاندارد Jingfei Hu et al.
(29) انتقال و فسفریلاسیون CagA را در سلول‌های اپیتلیال معده مهار نموده و دارای فعالیت قوی برای مهار چسبندگی هلیکوباکتر پیلوری به سلول‌های اپیتلیال معده بوده که متعاقباً فعال سازی NF-B و تولید IL-8 را کاهش می‌دهند. لاکتوباسیلوس رامنوسوس و اسیدو فیلوس تایوان / 2 سویه بالینی و یک سویه استاندارد Chen Y-H et al.
(50) با ترشح آنتی‌بیوتیک‌های آمیکوماسین A و غیر آمیکوماسین، فعالیت هلیکوباکتر پیلوری را مهار می‌کند باسیلوس سوبتیلیس چین / 40 Lili Wu et al.
(51) سطح آلانین را به طور چشمگیری افزایش می‌دهد و آلانین در گلوکونئوژنز نقش دارد و آن را در میزبان تعدیل می‌نماید تا عفونت هلیکوباکتر پیلوری را ریشه کن کند. لاکتوباسیلوس فرمنتوم تایوان / 1 Chun-Che Lin et al.
(52) محافظت برای سلول‌های اپیتلیال مخاط معده را ایجاد کند و از ایجاد آسیب مخاطی و التهاب بعدی هلیکوباکتر پیلوری جلوگیری نموده و هم چنین به‌عنوان یک ادجوان برای آنتی‌بیوتیک‌ها عمل می‌کند. بیفیدوباکتریوم اینفنتیس امارات متحده عربی / گروه A = 106
گروه B = 100
گروه C= 95
گروه D =76
Dajani AI et al.
(51) با افزایش سطح اسید بوتیریک، تعدیل گلوکونئوژنز میزبان تا عفونت هلیکوباکتر پیلوری را ریشه کن کند. لاکتوباسیلوس کازه یی تایوان / 1 Chun-Che Lin et al.
 
نقش پروبیوتیک‌ها در درمان سرطان معده:
سرطان معده (GC) یکی از سرطان‌های شایع در سراسر جهان است که تقریباً 10 درصد از سرطان‌های تازه تشخیص داده شده را تشکیل می‌دهد (53) (23). مطالعات روی پروبیوتیک‌ها و سرطان معده عمدتاً بر حذف عفونت H. pylori به‌عنوان عوامل خطر اصلی سرطان معده (GC) متمرکز است. آزادسازی واسطه‌های التهابی مانند سیتوکین ها توسط H. pylori عامل ایجاد التهاب در سلول‌های اپیتلیال معده است. پروبیوتیک‌ها یکی از درمان‌های موفقی هستند که می‌توانند نقش مهمی در کاهش سیتوکین ها داشته باشند و نیز تأثیر عمده‌ای بر تغییرات کمی و/یا کیفی میکروبیوتای روده دارند (54). میکروبیوتای روده با تولید متابولیت‌های باکتریایی سمی و ژنوتوکسیک که می‌توانند با اتصال گیرنده‌های سطح سلولی خاص و تأثیر بر انتقال سیگنال درون سلولی منجر به جهش شوند، با توسعه سرطان دستگاه گوارش مرتبط است (55).
پروبیوتیک‌ها باعث مهار رشد تومور و سرطان در معده می‌شوند. بنابراین، تعادل بین باکتری‌های "مضر" و "مفید" پیامدهایی در زمینه سازی برای سرطان دارد. به‌طور کلی، پروبیوتیک‌ها می‌توانند خطر سرطان را با مکانیسم‌های مختلفی کاهش دهند. تجویز خوراکی پروبیوتیک‌ها اثرات متعددی مانند عادی سازی میکروبیوتای روده، بهبود سد گوارشی، مهار پاتوژن های بالقوه، فعالیت‌های ضد التهابی و سرکوب تشکیل و رشد تومور دارد.
بحث و نتیجه‌گیری
با توجه به شیوع بالای H. pylori در جمعیت اسیایی، امروزه محققین تلاشند تا از درمان‌های مکمل جهت بهبود علایم و عوارض ناشی از مصرف بالای آنتی‌بیوتیک‌ها استفاده کنند. ازاین‌رو، پروبیوتیک‌ها به دلیل اثرات مفیدشان بر سلامت انسان که با اصلاح فلور میکروبی روده، سلامت دستگاه گوارش را تعدیل کرده، اهمیت فزاینده‌ای پیدا می‌کنند. بر اساس یافته‌ها، پروبیوتیک‌ها را می‌توان به‌عنوان مکمل در برابر عفونت H. pylori در نظر گرفت. استفاده از پروبیوتیک به‌عنوان مکمل‌های دارویی همراه با مهارکننده‌های پمپ پروتون ممکن است اثرات مفیدتری در بهبود گاستریت ناشی از H. pylori داشته باشد. علاوه بر این، ممکن است قادر به کاهش مقاومت به آنتی‌بیوتیک‌هایی باشند که معمولاً در درمان گاستریت ناشی از H. pylori استفاده می‌شوند، و بنابراین می‌توانند نقش فوق‌العاده‌ای در درمان گاستریت در انسان در آینده داشته باشند. با در نظر گرفتن مطالعه فوق، پروبیوتیک‌ها می‌توانند به‌عنوان یک رویکرد درمانی جدید در پیشگیری از سرطان معده ناشی از H. pylori مورد استفاده قرار گیرند. با این حال، برای تأیید اثربخشی، ممکن است آزمایشات بیشتری در مناطق جغرافیایی مختلف و با تعداد زیادی بیمار مورد نیاز باشد.
محدودیت‌های مواجهه شده در این مطالعه، شامل عدم دسترسی به متن کامل تعدادی از مقالات بود که بر اساس معیارهای ورود و خروج، این مقالات وارد مطالعه نشدند.
 

References:
1.     Lü M, Yu S, Deng J, Yan Q, Yang C, Xia G, et al. Efficacy of probiotic supplementation therapy for Helicobacter pylori eradication: a meta-analysis of randomized controlled trials. PloS one 2016;11(10):e0163743. DOI: 10.1371/journal.pone.0163743
2.     Muresan IAP, Pop LL, Dumitrascu DL. Lactobacillus reuteri versus triple therapy for the eradication of Helicobacter pylori in functional dyspepsia. Med Pharm Rep 2019;92(4):352. DOI: 10.15386/mpr-1375.
3.     Abedi Elkhichi P, Dabiri H, Nazemalhosseini Mojarad E, Rezasoltani S, Asadzadeh Aghdaei H, Pouriran R, et al. Prevalence of Helicobacter pylori in patients with colorectal cancer. Int J Mol Clin Microb 2018;8(2):1001-5.
4.     Sikarchi A, Fozouni L. Inhibitory Effect of Probiotic Bacteria Isolated from Camel Milk on Clinical Strains of Drug-Resistant Helicobacter pylori. Med Lab J 2018;12(2):20-6.
5.     Venerito M, Vasapolli R, Rokkas T, Malfertheiner P. Helicobacter pylori and gastrointestinal malignancies. Helicobacter 2015;20:36-9. DOI: 10.1111/hel.12255.
6.     Handa O, Naito Y, Osawa M, Murao T, Matsumoto H, Umegaki E, et al. Nutrients and probiotics: current trends in their use to eradicate Helicobacter pylori. J Clin Bioch Nutr 2020;67(1):26-8. DOI: 10.3164/jcbn.20-51
7.     O'Connor A, Furuta T, Gisbert JP, O'Morain C. Review–treatment of Helicobacter pylori infection 2020. Helicobacter 2020;25:e12743. DOI: 10.1111/hel.12743.
8.     Rahmani P, Moradzadeh A, Farahmand F. Giving probiotics to your children for gastrointestinal problems: In the light of scientific findings. PharmaNutrition 2019;10:100164. DOI: 10.1016/j.phanu.2019.100164.
9.     Jung JH, Cho IK, Lee CH, Song GG, Lim JH. Clinical outcomes of standard triple therapy plus probiotics or concomitant therapy for Helicobacter pylori infection. Gut Liver 2018;12(2):165. DOI: 10.5009/gnl17177
10.   Safavi M, Sabourian R, Foroumadi A. Treatment of Helicobacter pylori infection: Current and future insights. World J Clin Cases 2016;4(1):5. DOI: 10.12998/wjcc.v4.i1.5.
11.   Khademi F, Poursina F, Hosseini E, Akbari M, Safaei HG. Helicobacter pylori in Iran: A systematic review on the antibiotic resistance. Iran J Basic Med Sci 2015;18(1):2.
12.   Yarmohammadi M, Yadegar A, Ebrahimi MT, Zali MR. Effects of a potential probiotic strain Lactobacillus gasseri ATCC 33323 on Helicobacter pylori-induced inflammatory response and gene expression in coinfected gastric epithelial cells. Probiotics Antimicrob Proteins 2021;13(3):751-64. DOI: 10.1007/s12602-020-09721-z.
13.   O'Morain NR, Dore MP, O'Connor AJ, Gisbert JP, O'Morain CA. Treatment of h elicobacter pylori infection in 2018. Helicobacter 2018;23:e12519. DOI: 10.1111/hel.12519.
14.   Srinarong C, Siramolpiwat S, Wongcha-um A, Mahachai V, Vilaichone R-k. Improved eradication rate of standard triple therapy by adding bismuth and probiotic supplement for Helicobacter pylori treatment in Thailand. Asian Pac J Cancer Prev 2014;15(22):9909-13. DOI: 10.7314/apjcp.2014.15.22.9909.
15.   Losurdo G, Cubisino R, Barone M, Principi M, Leandro G, Ierardi E, et al. Probiotic monotherapy and Helicobacter pylori eradication: a systematic review with pooled-data analysis. World J Gastroenterol 2018;24(1):139. DOI: 10.3748/wjg.v24.i1.139.
16.   Zhang M, Zhang C, Zhao J, Zhang H, Zhai Q, Chen W. Meta-analysis of the efficacy of probiotic-supplemented therapy on the eradication of H. pylori and incidence of therapy-associated side effects. Microb Pathog 2020;147:104403. DOI: 10.1016/j.micpath.2020.104403.
17.   Fakheri H, Firoozi MS, Bari Z. Eradication of Helicobacter pylori in Iran: a review. Middle East J Dig Dis 2018;10(1):5. DOI: 10.15171/mejdd.2017.84.
18.   Keikha M, Karbalaei M. Probiotics as the live microscopic fighters against Helicobacter pylori gastric infections. BMC Gastroenterol 2021;21(1):1-18.DOI: 10.1186/s12876-021-01977-1
19.   Zhu XY, Liu F. Probiotics as an adjuvant treatment in Helicobacter pylori eradication therapy. J Dig Dis 2017;18(4):195-202. DOI: 10.1111/1751-2980.12466.
20.   Yu M, Zhang R, Ni P, Chen S, Duan G. Efficacy of Lactobacillus-supplemented triple therapy for H. pylori eradication: A meta-analysis of randomized controlled trials. PloS one 2019;14(10):e0223309. DOI: 10.1371/journal.pone.0223309
21.   Ustundag GH, Altuntas H, Soysal YD, Kokturk F. The effects of synbiotic “Bifidobacterium lactis B94 plus inulin” addition on standard triple therapy of Helicobacter pylori eradication in children. Can J Gastroenterol Hepato 2017;2017.
22.   Namkin K, Zardast M, Basirinejad F. Saccharomyces boulardii in Helicobacter pylori eradication in children: a randomized trial from Iran. Int J Pediatr 2016;26(1). DOI: 10.5812/ijp.3768
23.   Song H-Y, Zhou L, Liu D-y, Yao X-J, Li Y. What roles do probiotics play in the eradication of Helicobacter pylori? Current knowledge and ongoing research. Gastroenterol Res Pract 2018;2018. DOI: 10.1155/2018/9379480
24.   Hu J, Tian X, Wei T, Wu H, Lu J, Lyu M, et al. Anti-Helicobacter pylori Activity of a Lactobacillus sp. PW-7 Exopolysaccharide. Foods 2021;10(10):2453. DOI: 10.3390/foods10102453
25.   Taghizadeh S, Falsafi T, Kermanshahi RK, Ramezani R. Antagonistic and Immunomodulant Effects of Two Probiotic Strains of Lactobacillus on Clinical Strains of Helicobacter pylori. Galen Med J 2020;9:e1794. DOI: 10.31661/gmj.v9i0.1794
26.   Haghdoost M, Taghizadeh S, Montazer M, Poorshahverdi P, Ramouz A, Fakour S. Double strain probiotic effect on Helicobacter pylori infection treatment: A double-blinded randomized controlled trial. Caspian J Intern Med 2017;8(3):165.
27.   Galdeano CM, Cazorla SI, Dumit JML, Vélez E, Perdigón G. Beneficial effects of probiotic consumption on the immune system. Ann Nutr Metab 2019;74(2):115-24. DOI: 10.1159/000496426
28.   Rezaee P, Kermanshahi RK, Falsafi T. Antibacterial activity of lactobacilli probiotics on clinical strains of Helicobacter pylori. Iran J Basic Med Sci 2019;22(10):1118. DOI: 10.22038/ijbms.2019.33321.7953.
29.   Chen Y-H, Tsai W-H, Wu H-Y, Chen C-Y, Yeh W-L, Chen Y-H, et al. Probiotic Lactobacillus spp. act against Helicobacter pylori-induced inflammation. J Clin Med 2019;8(1):90. DOI: 10.3390/jcm8010090
30.   Shahraki T, Shahraki M, SHAFIGHI SE, Mohammadi M. No significant impact of Lactobacillus reuteri on eradication of Helicobacter pylori in children (double-blind randomized clinical trial). Iran Red Crescent Med J 2017;19(3):e42101.
31.   Eslami M, Yousefi B, Kokhaei P, Moghadas AJ, Moghadam BS, Arabkari V, et al. Are probiotics useful for therapy of Helicobacter pylori diseases? Comp Immunol Microbiol Infect Dis 2019;64:99-108. DOI: 10.1016/j.cimid.2019.02.010
32.   Kerry RG, Patra JK, Gouda S, Park Y, Shin H-S, Das G. Benefaction of probiotics for human health: A review. J Food Drug Anal 2018;26(3):927-39. DOI: 10.1016/j.jfda.2018.01.002
33.   Mahmoudi R, Fakhri O, Farhoodi A, Kaboudari A, Rahimi Pir Mahalleh S, Tahapour K, et al. A review on probiotic dairy products as functional foods reported from Iran. Int J Food Nutr Saf 2015;6(1):2.
34.   Goderska K, Agudo Pena S, Alarcon T. Helicobacter pylori treatment: antibiotics or probiotics. Appl Microbiol Biotechnol 2018;102(1):1-7. DOI: 10.1007/s00253-017-8535-7
35.   Ruggiero P. Use of probiotics in the fight against Helicobacter pylori. World J Gastroenterol Pathophysiol 2014;5(4):384. DOI: 10.4291/wjgp.v5.i4.384
36.   Feng J-R, Wang F, Qiu X, McFarland LV, Chen P-F, Zhou R, et al. Efficacy and safety of probiotic-supplemented triple therapy for eradication of Helicobacter pylori in children: a systematic review and network meta-analysis. Eur J Clin Pharmacol 2017;73(10):1199-208. DOI: 10.1007/s00228-017-2291-6
37.   Lv C, Jia F, Bai X, Wang D, Chen Y, Ding J, et al. Insights into the suppression of multidrug-resistant Helicobacter pylori by probiotics supernatant. Jundishapur J Microbiol 2019;12(9). DOI: 10.5812/jjm.91797.
38.   Yeo YH, Shiu S-I, Ho HJ, Zou B, Lin J-T, Wu M-S, et al. First-line Helicobacter pylori eradication therapies in countries with high and low clarithromycin resistance: a systematic review and network meta-analysis. Gut 2018;67(1):20-7. DOI: 10.1136/gutjnl-2016-311868.
39.   Malfertheiner P, Megraud F, O'Morain CA, Atherton J, Axon AT, Bazzoli F, et al. Management of Helicobacter pylori infection—the Maastricht IV/Florence consensus report. Gut 2012;61(5):646-64. DOI: 10.1136/gutjnl-2012-302084
40.   Kuo Y-T, Liou J-M, El-Omar EM, Wu J-Y, Leow AHR, Goh KL, et al. Primary antibiotic resistance in Helicobacter pylori in the Asia-Pacific region: a systematic review and meta-analysis. Lancet Gastroenterol Hepatol 2017;2(10):707-15. DOI: 10.1016/S2468-1253(17)30219-4.
41.   Liou JM, Lee YC, Wu MS. Treatment of Helicobacter pylori infection and its long‐term impacts on gut microbiota. J Gastroenterol Hepatol 2020;35(7):1107-16. DOI: 10.1111/jgh.14992
42.   Hsu P-I, Tsay F-W, Graham DY, Tsai T-J, Tsai K-W, Kao JY, et al. Equivalent efficacies of reverse hybrid and bismuth quadruple therapies in eradication of Helicobacter pylori infection in a randomized controlled trial. Clin Gastroenterol Hepatol 2018;16(9):1427-33. DOI: 10.1016/j.cgh.2018.03.031
43.   Sardarian H, Fakheri H, Hosseini V, Taghvaei T, Maleki I, Mokhtare M. Comparison of hybrid and sequential therapies for h elicobacter pylori eradication in i ran: a prospective randomized trial. Helicobacter 2013;18(2):129-34. DOI: 10.1111/hel.12017.
44.   Graham DY, Lu H, Shiotani A. Failure of optimized dual proton pump inhibitor amoxicillin therapy: what now? Saudi Journal of Gastroenterology: Saudi J Gastroenterol 2017;23(5):265. DOI: 10.4103/sjg.SJG_292_17
45.   Fakheri H, Bari Z, Aarabi M, Malekzadeh R. Helicobacter pylori eradication in West Asia: a review. World J Gastroenterol 2014;20(30):10355.DOI: 10.3748/wjg.v20.i30.10355
46.   Puig I, López-Góngora S, Calvet X, Villoria A, Baylina M, Sanchez-Delgado J, et al. Systematic review: third-line susceptibility-guided treatment for Helicobacter pylori infection. Therap Adv Gastroenterol 2016;9(4):437-48. DOI: 10.1177/1756283X15621229
47.   Zhang J, Guo J, Li D, Chen M, Liu J, Feng C, et al. The efficacy and safety of Clostridium butyricum and Bacillus coagulans in Helicobacter pylori eradication treatment: An open-label, single-arm pilot study. Medicine 2020;99(45). DOI: 10.1097/MD.0000000000022976
48.   WU X, Feng S, Xiang S, Chen Q, Chen X, Zheng G. Clinical effect of probiotics combined with triple therapy in the treatment of helicobacter pylori infection in children. Chin J Prim Med Pharm 2017:531-5.
49.   Bin Z, Ya-Zheng X, Zhao-Hui D, Bo C, Li-Rong J, Vandenplas Y. The efficacy of Saccharomyces boulardii CNCM I-745 in addition to standard Helicobacter pylori eradication treatment in children. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2015;18(1):17-22.DOI: 10.5223/pghn.2015.18.1.17
50.   Wu L, Wang Z, Sun G, Peng L, Lu Z, Yan B, et al. Effects of anti-H. pylori triple therapy and a probiotic complex on intestinal microbiota in duodenal ulcer. Sci Rep 2019;9(1):1-11. DOI: 10.1038/s41598-019-49415-3
51.   Lin C-C, Huang W-C, Su C-H, Lin W-D, Wu W-T, Yu B, et al. Effects of multi-strain probiotics on immune responses and metabolic balance in helicobacter pylori-infected mice. Nutrients 2020;12(8):2476. DOI: 10.3390/nu12082476
52.   Dajani AI, Hammour AMA, Yang DH, Chung PC, Nounou MA, Yuan KY, et al. Do probiotics improve eradication response to Helicobacter pylori on standard triple or sequential therapy? Saudi J Gastroenterol 2013;19(3):113. DOI: 10.4103/1319-3767.111953
53.   Van Cutsem E, Sagaert X, Topal B, Haustermans K, Prenen H. Gastric cancer. Lancet 2016;388(10060):2654-64. DOI: 10.1016/S0140-6736(16)30354-3
54.   Zheng C, Chen T, Wang Y, Gao Y, Kong Y, Liu Z, et al. A randomised trial of probiotics to reduce severity of physiological and microbial disorders induced by partial gastrectomy for patients with gastric cancer. J Cancer 2019;10(3):568. DOI: 10.7150/jca.29072
55.   Stewart OA, Wu F, Chen Y. The role of gastric microbiota in gastric cancer. Gut Microbes 2020;11(5):1220-30. DOI: 10.1080/19490976.2020.1762520
 
[1] cytotoxin-associated gene A
[2] Vacuolating cytotoxin A
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: میکروبیولوژی

فهرست منابع
1. Lü M, Yu S, Deng J, Yan Q, Yang C, Xia G, et al. Efficacy of probiotic supplementation therapy for Helicobacter pylori eradication: a meta-analysis of randomized controlled trials. PloS one 2016;11(10):e0163743. DOI: 10.1371/journal.pone.0163743 [DOI:10.1371/journal.pone.0163743] [PMID] [PMCID]
2. Muresan IAP, Pop LL, Dumitrascu DL. Lactobacillus reuteri versus triple therapy for the eradication of Helicobacter pylori in functional dyspepsia. Med Pharm Rep 2019;92(4):352. DOI: 10.15386/mpr-1375. [DOI:10.15386/mpr-1375] [PMID] [PMCID]
3. Abedi Elkhichi P, Dabiri H, Nazemalhosseini Mojarad E, Rezasoltani S, Asadzadeh Aghdaei H, Pouriran R, et al. Prevalence of Helicobacter pylori in patients with colorectal cancer. Int J Mol Clin Microb 2018;8(2):1001-5. [URL]
4. Sikarchi A, Fozouni L. Inhibitory Effect of Probiotic Bacteria Isolated from Camel Milk on Clinical Strains of Drug-Resistant Helicobacter pylori. Med Lab J 2018;12(2):20-6. [DOI:10.29252/mlj.12.2.20]
5. Venerito M, Vasapolli R, Rokkas T, Malfertheiner P. Helicobacter pylori and gastrointestinal malignancies. Helicobacter 2015;20:36-9. DOI: 10.1111/hel.12255. [DOI:10.1111/hel.12255] [PMID]
6. Handa O, Naito Y, Osawa M, Murao T, Matsumoto H, Umegaki E, et al. Nutrients and probiotics: current trends in their use to eradicate Helicobacter pylori. J Clin Bioch Nutr 2020;67(1):26-8. DOI: 10.3164/jcbn.20-51 [DOI:10.3164/jcbn.20-51] [PMID] [PMCID]
7. O'Connor A, Furuta T, Gisbert JP, O'Morain C. Review-treatment of Helicobacter pylori infection 2020. Helicobacter 2020;25:e12743. DOI: 10.1111/hel.12743. [DOI:10.1111/hel.12743] [PMID]
8. Rahmani P, Moradzadeh A, Farahmand F. Giving probiotics to your children for gastrointestinal problems: In the light of scientific findings. PharmaNutrition 2019;10:100164. DOI: 10.1016/j.phanu.2019.100164. [DOI:10.1016/j.phanu.2019.100164]
9. Jung JH, Cho IK, Lee CH, Song GG, Lim JH. Clinical outcomes of standard triple therapy plus probiotics or concomitant therapy for Helicobacter pylori infection. Gut Liver 2018;12(2):165. DOI: 10.5009/gnl17177 [DOI:10.5009/gnl17177] [PMID] [PMCID]
10. Safavi M, Sabourian R, Foroumadi A. Treatment of Helicobacter pylori infection: Current and future insights. World J Clin Cases 2016;4(1):5. DOI: 10.12998/wjcc.v4.i1.5. [DOI:10.12998/wjcc.v4.i1.5] [PMID] [PMCID]
11. Khademi F, Poursina F, Hosseini E, Akbari M, Safaei HG. Helicobacter pylori in Iran: A systematic review on the antibiotic resistance. Iran J Basic Med Sci 2015;18(1):2. [PMCID]
12. Yarmohammadi M, Yadegar A, Ebrahimi MT, Zali MR. Effects of a potential probiotic strain Lactobacillus gasseri ATCC 33323 on Helicobacter pylori-induced inflammatory response and gene expression in coinfected gastric epithelial cells. Probiotics Antimicrob Proteins 2021;13(3):751-64. DOI: 10.1007/s12602-020-09721-z. [DOI:10.1007/s12602-020-09721-z] [PMID]
13. O'Morain NR, Dore MP, O'Connor AJ, Gisbert JP, O'Morain CA. Treatment of h elicobacter pylori infection in 2018. Helicobacter 2018;23:e12519. DOI: 10.1111/hel.12519. [DOI:10.1111/hel.12519] [PMID]
14. Srinarong C, Siramolpiwat S, Wongcha-um A, Mahachai V, Vilaichone R-k. Improved eradication rate of standard triple therapy by adding bismuth and probiotic supplement for Helicobacter pylori treatment in Thailand. Asian Pac J Cancer Prev 2014;15(22):9909-13. DOI: 10.7314/apjcp.2014.15.22.9909. [DOI:10.7314/APJCP.2014.15.22.9909] [PMID]
15. Losurdo G, Cubisino R, Barone M, Principi M, Leandro G, Ierardi E, et al. Probiotic monotherapy and Helicobacter pylori eradication: a systematic review with pooled-data analysis. World J Gastroenterol 2018;24(1):139. DOI: 10.3748/wjg.v24.i1.139. [DOI:10.3748/wjg.v24.i1.139] [PMID] [PMCID]
16. Zhang M, Zhang C, Zhao J, Zhang H, Zhai Q, Chen W. Meta-analysis of the efficacy of probiotic-supplemented therapy on the eradication of H. pylori and incidence of therapy-associated side effects. Microb Pathog 2020;147:104403. DOI: 10.1016/j.micpath.2020.104403. [DOI:10.1016/j.micpath.2020.104403] [PMID]
17. Fakheri H, Firoozi MS, Bari Z. Eradication of Helicobacter pylori in Iran: a review. Middle East J Dig Dis 2018;10(1):5. DOI: 10.15171/mejdd.2017.84. [DOI:10.15171/mejdd.2017.84] [PMID] [PMCID]
18. Keikha M, Karbalaei M. Probiotics as the live microscopic fighters against Helicobacter pylori gastric infections. BMC Gastroenterol 2021;21(1):1-18.DOI: 10.1186/s12876-021-01977-1 [DOI:10.1186/s12876-021-01977-1] [PMID] [PMCID]
19. Zhu XY, Liu F. Probiotics as an adjuvant treatment in Helicobacter pylori eradication therapy. J Dig Dis 2017;18(4):195-202. DOI: 10.1111/1751-2980.12466. [DOI:10.1111/1751-2980.12466] [PMID]
20. Yu M, Zhang R, Ni P, Chen S, Duan G. Efficacy of Lactobacillus-supplemented triple therapy for H. pylori eradication: A meta-analysis of randomized controlled trials. PloS one 2019;14(10):e0223309. DOI: 10.1371/journal.pone.0223309 [DOI:10.1371/journal.pone.0223309] [PMID] [PMCID]
21. Ustundag GH, Altuntas H, Soysal YD, Kokturk F. The effects of synbiotic "Bifidobacterium lactis B94 plus inulin" addition on standard triple therapy of Helicobacter pylori eradication in children. Can J Gastroenterol Hepato 2017;2017. [DOI:10.1155/2017/8130596] [PMID] [PMCID]
22. Namkin K, Zardast M, Basirinejad F. Saccharomyces boulardii in Helicobacter pylori eradication in children: a randomized trial from Iran. Int J Pediatr 2016;26(1). DOI: 10.5812/ijp.3768 [DOI:10.5812/ijp.3768] [PMID] [PMCID]
23. Song H-Y, Zhou L, Liu D-y, Yao X-J, Li Y. What roles do probiotics play in the eradication of Helicobacter pylori? Current knowledge and ongoing research. Gastroenterol Res Pract 2018;2018. DOI: 10.1155/2018/9379480 [DOI:10.1155/2018/9379480] [PMID] [PMCID]
24. Hu J, Tian X, Wei T, Wu H, Lu J, Lyu M, et al. Anti-Helicobacter pylori Activity of a Lactobacillus sp. PW-7 Exopolysaccharide. Foods 2021;10(10):2453. DOI: 10.3390/foods10102453 [DOI:10.3390/foods10102453] [PMID] [PMCID]
25. Taghizadeh S, Falsafi T, Kermanshahi RK, Ramezani R. Antagonistic and Immunomodulant Effects of Two Probiotic Strains of Lactobacillus on Clinical Strains of Helicobacter pylori. Galen Med J 2020;9:e1794. DOI: 10.31661/gmj.v9i0.1794 [DOI:10.31661/gmj.v9i0.1794] [PMID] [PMCID]
26. Haghdoost M, Taghizadeh S, Montazer M, Poorshahverdi P, Ramouz A, Fakour S. Double strain probiotic effect on Helicobacter pylori infection treatment: A double-blinded randomized controlled trial. Caspian J Intern Med 2017;8(3):165. [PMCID]
27. Galdeano CM, Cazorla SI, Dumit JML, Vélez E, Perdigón G. Beneficial effects of probiotic consumption on the immune system. Ann Nutr Metab 2019;74(2):115-24. DOI: 10.1159/000496426 [DOI:10.1159/000496426] [PMID]
28. Rezaee P, Kermanshahi RK, Falsafi T. Antibacterial activity of lactobacilli probiotics on clinical strains of Helicobacter pylori. Iran J Basic Med Sci 2019;22(10):1118. DOI: 10.22038/ijbms.2019.33321.7953. [PMCID]
29. Chen Y-H, Tsai W-H, Wu H-Y, Chen C-Y, Yeh W-L, Chen Y-H, et al. Probiotic Lactobacillus spp. act against Helicobacter pylori-induced inflammation. J Clin Med 2019;8(1):90. DOI: 10.3390/jcm8010090 [DOI:10.3390/jcm8010090] [PMID] [PMCID]
30. Shahraki T, Shahraki M, SHAFIGHI SE, Mohammadi M. No significant impact of Lactobacillus reuteri on eradication of Helicobacter pylori in children (double-blind randomized clinical trial). Iran Red Crescent Med J 2017;19(3):e42101. [DOI:10.5812/ircmj.42101]
31. Eslami M, Yousefi B, Kokhaei P, Moghadas AJ, Moghadam BS, Arabkari V, et al. Are probiotics useful for therapy of Helicobacter pylori diseases? Comp Immunol Microbiol Infect Dis 2019;64:99-108. DOI: 10.1016/j.cimid.2019.02.010 [DOI:10.1016/j.cimid.2019.02.010] [PMID]
32. Kerry RG, Patra JK, Gouda S, Park Y, Shin H-S, Das G. Benefaction of probiotics for human health: A review. J Food Drug Anal 2018;26(3):927-39. DOI: 10.1016/j.jfda.2018.01.002 [DOI:10.1016/j.jfda.2018.01.002] [PMID] [PMCID]
33. Mahmoudi R, Fakhri O, Farhoodi A, Kaboudari A, Rahimi Pir Mahalleh S, Tahapour K, et al. A review on probiotic dairy products as functional foods reported from Iran. Int J Food Nutr Saf 2015;6(1):2. [Google Scholar]
34. Goderska K, Agudo Pena S, Alarcon T. Helicobacter pylori treatment: antibiotics or probiotics. Appl Microbiol Biotechnol 2018;102(1):1-7. DOI: 10.1007/s00253-017-8535-7 [DOI:10.1007/s00253-017-8535-7] [PMID] [PMCID]
35. Ruggiero P. Use of probiotics in the fight against Helicobacter pylori. World J Gastroenterol Pathophysiol 2014;5(4):384. DOI: 10.4291/wjgp.v5.i4.384 [DOI:10.4291/wjgp.v5.i4.384] [PMID] [PMCID]
36. Feng J-R, Wang F, Qiu X, McFarland LV, Chen P-F, Zhou R, et al. Efficacy and safety of probiotic-supplemented triple therapy for eradication of Helicobacter pylori in children: a systematic review and network meta-analysis. Eur J Clin Pharmacol 2017;73(10):1199-208. DOI: 10.1007/s00228-017-2291-6 [DOI:10.1007/s00228-017-2291-6] [PMID]
37. Lv C, Jia F, Bai X, Wang D, Chen Y, Ding J, et al. Insights into the suppression of multidrug-resistant Helicobacter pylori by probiotics supernatant. Jundishapur J Microbiol 2019;12(9). DOI: 10.5812/jjm.91797. [DOI:10.5812/jjm.91797]
38. Yeo YH, Shiu S-I, Ho HJ, Zou B, Lin J-T, Wu M-S, et al. First-line Helicobacter pylori eradication therapies in countries with high and low clarithromycin resistance: a systematic review and network meta-analysis. Gut 2018;67(1):20-7. DOI: 10.1136/gutjnl-2016-311868. [DOI:10.1136/gutjnl-2016-311868] [PMID]
39. Malfertheiner P, Megraud F, O'Morain CA, Atherton J, Axon AT, Bazzoli F, et al. Management of Helicobacter pylori infection-the Maastricht IV/Florence consensus report. Gut 2012;61(5):646-64. DOI: 10.1136/gutjnl-2012-302084 [DOI:10.1136/gutjnl-2012-302084] [PMID]
40. Kuo Y-T, Liou J-M, El-Omar EM, Wu J-Y, Leow AHR, Goh KL, et al. Primary antibiotic resistance in Helicobacter pylori in the Asia-Pacific region: a systematic review and meta-analysis. Lancet Gastroenterol Hepatol 2017;2(10):707-15. DOI: 10.1016/S2468-1253(17)30219-4. [DOI:10.1016/S2468-1253(17)30219-4] [PMID]
41. Liou JM, Lee YC, Wu MS. Treatment of Helicobacter pylori infection and its long‐term impacts on gut microbiota. J Gastroenterol Hepatol 2020;35(7):1107-16. DOI: 10.1111/jgh.14992 [DOI:10.1111/jgh.14992] [PMID]
42. Hsu P-I, Tsay F-W, Graham DY, Tsai T-J, Tsai K-W, Kao JY, et al. Equivalent efficacies of reverse hybrid and bismuth quadruple therapies in eradication of Helicobacter pylori infection in a randomized controlled trial. Clin Gastroenterol Hepatol 2018;16(9):1427-33. DOI: 10.1016/j.cgh.2018.03.031 [DOI:10.1016/j.cgh.2018.03.031] [PMID]
43. Sardarian H, Fakheri H, Hosseini V, Taghvaei T, Maleki I, Mokhtare M. Comparison of hybrid and sequential therapies for h elicobacter pylori eradication in i ran: a prospective randomized trial. Helicobacter 2013;18(2):129-34. DOI: 10.1111/hel.12017. [DOI:10.1111/hel.12017] [PMID]
44. Graham DY, Lu H, Shiotani A. Failure of optimized dual proton pump inhibitor amoxicillin therapy: what now? Saudi Journal of Gastroenterology: Saudi J Gastroenterol 2017;23(5):265. DOI: 10.4103/sjg.SJG_292_17 [DOI:10.4103/sjg.SJG_292_17] [PMID] [PMCID]
45. Fakheri H, Bari Z, Aarabi M, Malekzadeh R. Helicobacter pylori eradication in West Asia: a review. World J Gastroenterol 2014;20(30):10355.DOI: 10.3748/wjg.v20.i30.10355 [DOI:10.3748/wjg.v20.i30.10355] [PMID] [PMCID]
46. Puig I, López-Góngora S, Calvet X, Villoria A, Baylina M, Sanchez-Delgado J, et al. Systematic review: third-line susceptibility-guided treatment for Helicobacter pylori infection. Therap Adv Gastroenterol 2016;9(4):437-48. DOI: 10.1177/1756283X15621229 [DOI:10.1177/1756283X15621229] [PMID] [PMCID]
47. Zhang J, Guo J, Li D, Chen M, Liu J, Feng C, et al. The efficacy and safety of Clostridium butyricum and Bacillus coagulans in Helicobacter pylori eradication treatment: An open-label, single-arm pilot study. Medicine 2020;99(45). DOI: 10.1097/MD.0000000000022976 [DOI:10.1097/MD.0000000000022976] [PMID] [PMCID]
48. WU X, Feng S, Xiang S, Chen Q, Chen X, Zheng G. Clinical effect of probiotics combined with triple therapy in the treatment of helicobacter pylori infection in children. Chin J Prim Med Pharm 2017:531-5. [Google Scholar]
49. Bin Z, Ya-Zheng X, Zhao-Hui D, Bo C, Li-Rong J, Vandenplas Y. The efficacy of Saccharomyces boulardii CNCM I-745 in addition to standard Helicobacter pylori eradication treatment in children. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2015;18(1):17-22.DOI: 10.5223/pghn.2015.18.1.17 [DOI:10.5223/pghn.2015.18.1.17] [PMID] [PMCID]
50. Wu L, Wang Z, Sun G, Peng L, Lu Z, Yan B, et al. Effects of anti-H. pylori triple therapy and a probiotic complex on intestinal microbiota in duodenal ulcer. Sci Rep 2019;9(1):1-11. DOI: 10.1038/s41598-019-49415-3 [DOI:10.1038/s41598-019-49415-3] [PMID] [PMCID]
51. Lin C-C, Huang W-C, Su C-H, Lin W-D, Wu W-T, Yu B, et al. Effects of multi-strain probiotics on immune responses and metabolic balance in helicobacter pylori-infected mice. Nutrients 2020;12(8):2476. DOI: 10.3390/nu12082476 [DOI:10.3390/nu12082476] [PMID] [PMCID]
52. Dajani AI, Hammour AMA, Yang DH, Chung PC, Nounou MA, Yuan KY, et al. Do probiotics improve eradication response to Helicobacter pylori on standard triple or sequential therapy? Saudi J Gastroenterol 2013;19(3):113. DOI: 10.4103/1319-3767.111953 [DOI:10.4103/1319-3767.111953] [PMID] [PMCID]
53. Van Cutsem E, Sagaert X, Topal B, Haustermans K, Prenen H. Gastric cancer. Lancet 2016;388(10060):2654-64. DOI: 10.1016/S0140-6736(16)30354-3 [DOI:10.1016/S0140-6736(16)30354-3] [PMID]
54. Zheng C, Chen T, Wang Y, Gao Y, Kong Y, Liu Z, et al. A randomised trial of probiotics to reduce severity of physiological and microbial disorders induced by partial gastrectomy for patients with gastric cancer. J Cancer 2019;10(3):568. DOI: 10.7150/jca.29072 [DOI:10.7150/jca.29072] [PMID] [PMCID]
55. Stewart OA, Wu F, Chen Y. The role of gastric microbiota in gastric cancer. Gut Microbes 2020;11(5):1220-30. DOI: 10.1080/19490976.2020.1762520 [DOI:10.1080/19490976.2020.1762520] [PMID] [PMCID]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات علوم پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Studies in Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb