پیشزمینه و هدف: امروزه استفاده از پلیمرهای قالب مولکولی که بهصورت آنتیبادیهای مصنوعی عمل و ترکیب هدف را از محیط بیولوژیک جداسازی میکنند، روشی نوین به شمار میرود. کلسترول یکی از عوامل مؤثر بیماریهای قلبی عروقی است و شناسایی نوع کلسترول و مقدار دقیق آن حائز اهمیت است. در این پژوهش، با استفاده از نانو ذرات آهن مغناطیسی با پوشش سیلیس، پلیمر قالب مولکولی تولید و خواص کارکردی آن در جداسازی و اندازهگیری کلسترول موردبررسی قرار گرفت.
مواد و روش کار: نانوذرات آهن مغناطیسی- سیلیس با روش هم تهنشینی تولید و سپس پلیمر قالب مولکولی کلسترول به روش سل- ژل هسته-پوستهسنتز شد. پلیمر حاصل نهایتاً با مخلوط حلال شسته شده تا جایگاه اختصاصی جاذب کلسترول ایجاد شد. سپس پلیمر با محلول کلسترول انکوبه و توانایی جداسازی آن توسط کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا اندازهگیری شد. ساختار و ظاهر نمونهها با طیفسنجی فروسرخ FT-IR و میکروسکوپ الکترونی روبشی سنجیده شد.
یافتهها: نسبت وزنی/حجمی بهینه پلیمر به محلول کلسترول باعث جداسازی 94درصد کلسترول از محلول استاندارد اولیه 100 میلیگرم بر لیتر گردید. نتایج طیفسنجی FT-IR نشاندهنده پوشش مناسب سیلیسی برای هسته آهن مغناطیسی بود. در اثر پلیمریزاسیون سل-ژل باند جایگاهی فعال سیلیسی جاذب مولکول قالب، تشدید شد. شکل پلیمر بهصورت حفرات کروی متخلخل و در ابعاد زیر 50نانومتر مشاهده شد.
نتیجهگیری: استفاده از نانوذرات آهن مغناطیسی-سیلیس در این روش باعث افزایش عملکرد جداسازی کلسترول به دلیل سهولت جداسازی و ماهیت قالبزنی سطحی پلیمرها میشود. بررسی مورفولوژی پلیمر جاذب نشاندهنده کارایی بالای سطوح نانویی در جذب ترکیب است.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |